Γιατί η κινεζική Chery περιμένει τη Mercedes στη γωνία;

Πέτρος Πιτσίνης
Γιατί η κινεζική Chery περιμένει τη Mercedes στη γωνία;
Γερή τρικλοποδιά ετοιμάζεται να βάλει η κινεζική Chery στη Mercedes, αν επιχειρήσει είσοδο στην εγχώρια αγορά της με την ονομασία EQ.

Το 2016 και συγκεκριμένα στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού το Σεπτέμβριο, η Mercedes παρουσίασε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό SUV με την ονομασία EQ. Αυτή θα είναι και η νέα ταυτότητα όλων των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της γερμανικής μάρκας, όταν ξεκινήσει η παραγωγή τους το 2019. Ενώ έως το 2025, θα παρουσιαστούν 10 συνολικά μοντέλα υπό τη νέα μάρκα.

Όλα τα παραπάνω όμως υπάρχει πιθανότητα να βρουν ένα εξαιρετικά δύσκολο στην υπέρβασή του πρόσχωμα. Διότι στην Κίνα η Chery χρησιμοποιεί την ονομασία eQ για ένα μικρό ηλεκτρικό της μοντέλο, εδώ και δύο χρόνια. Έτσι την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, κατάθεσε αίτηση στην κινεζική υπηρεσία εμπορικών σημάτων του υπουργείου βιομηχανίας και εμπορίου, για απαγόρευση χρήση του λογότυπου EQ στη χώρα από άλλη εταιρεία αυτοκινήτου.

Με αυτή την εξέλιξη που αποκάλυψε το Reuters, είναι πολύ πιθανό η Mercedes να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη νέα της μάρκα στην αγορά της Κίνας. Η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως και, ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι πωλήσεις στο εσωτερικό της ξεπερνούν αυτές όλων των υπόλοιπων χωρών παγκοσμίως αθροιστικά!

Όπως σημειώνει το Reuters εκπρόσωποι της Mercedes δεν σχολίασαν προς το παρόν την είδηση, ίσως περιμένοντας πρώτα να μιλήσουν σχετικά με τους ιθύνοντες της Chery.

Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει κάπως ως αντιστροφή της ιστορίας αυτή η εξέλιξη, καθώς έως σήμερα οι Κινέζοι ήταν αυτοί που αντέγραφαν με περισσό θράσος και μέχρι λεπτομέρειας γνωστά ευρωπαϊκά μοντέλα αυτοκινήτων. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο, ωστόσο η Chery βρίσκει ένα πάτημα για να πικάρει τους Γερμανούς. Θα έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, καθώς η Mercedes επ’ ουδενί δεν μπορεί να αγνοήσει μια αγορά με τη δυναμική και το μέγεθος της κινεζικής.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!