Τα 10 supercars που λάμπουν στη Γενεύη (pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Τα 10 supercars που λάμπουν στη Γενεύη (pics)
Πολλά τα λανσαρίσματα ονειρικών αυτοκινήτων εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ κόστους, έδωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη φετινή διεθνή έκθεση της Γενεύης.

Με τους περισσότερους κατασκευαστές να έχουν ήδη παρουσιάσει τα πιο σημαντικά νέα μοντέλα τους, λίγα ήταν τα μαζικής παραγωγής νέα μοντέλα με ιδιαίτερα βαρύτητα στην έκθεση της Γενεύης.

Αντίθετα, τα πανάκριβα sport αυτοκίνητα έκλεψαν την παράσταση τόσο με τις δυνατότητες, όσο και με τον αριθμό τους. Επιλέξαμε τα κορυφαία από αυτά, τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα παραχθούν σε ελάχιστα αντίτυπα και με κόστος εκατομμυρίων ευρώ.

Artega Scalo Superelletra

Το ηλεκτρικό hypercar του Γερμανού κατασκευαστή κατασκευάζεται κατόπιν παραγγελίας και δεν το βρίσκει κανείς στην έκθεση αυτοκινήτων της γειτονιάς τους. Και να το έβρισκε όμως, με κόστος κοντά στο 1.5 εκατομμύρια ευρώ μάλλον δεν θα το αγόραζε. Οι τέσσερις ηλεκτρικοί του κινητήρες αποδίδουν 1.020 ίππους και εξασφαλίζουν τελική ταχύτητα 300 χλμ./ώρα. Η αυτονομία βάσει του επίσημου κύκλου δοκιμών φτάνει το πολύ καλό νούμερο των 500 χιλιομέτρων -όχι φυσικά με το γκάζι στο πάτωμα.

Ferrari 812 Superfast

Το ιταλικό supercar με το δυνατότερο κινητήρα που κατασκεύασε ποτέ το Μαρανέλο έχει έναν V12 6,5 λίτρων ο οποίος με ατμοσφαιρική τροφοδοσία αποδίδει 800 ίππους. Η αντικαταστάτης της F12 είναι φυσικά ένα διαβολεμένα γρήγορο αυτοκίνητο με τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα 340χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 2,9 δευτερόλεπτα. Το κόστος του θα είναι κοντά στις 350.000€.

Koenigsegg Regera

Από τη Σουηδία, με 1.500 ίππους και υβριδική μονάδα ισχύος που περιλαμβάνει τρεις ηλεκτρικούς κινητήρες και έναν V8 5.0 λίτρων με δύο turbo, έρχεται η Regera. Με τελική ταχύτητα άνω των 400 χλμ./ώρα, κατασκευάζεται μια – μια σε λίγες μόνο μονάδες και κοστίζει πάνω από 1.500.000€.

Koenigsegg Agera RS Gryphon

Αυτή η ειδική έκδοση της Agera που παρουσιάστηκε στη Γενεύη όπου έχει χρυσό δεν είναι χρώμα… Κάτι που σημαίνει ότι το κόστος της θα ξεπερνά με άνεση τα 2.000.000€ και πρόκειται για ένα και μόνο δείγμα. Ο ένας και μοναδικός ιδιοκτήτης της θα έχει στο δεξί του πόδι τη βοήθεια 1.360 ίππων όταν θέλει να κινηθεί γρήγορα. Φανταστείτε μόνο το πόσο, γιατί η σουηδική εταιρεία δεν ανακοίνωσε περισσότερα στοιχεία.

Lamborghini Huracán Performante

Η βασίλισσα του Νίρμπουργκρινγκ που έσπασε με άνεση το ρεκόρ της Porsche 918 Spyder και κατέβασε το χρόνο γύρου στα 6:52.01, ήρθε με πολύ αέρα στη Γενεύη. Ο κινητήρας της έχει αυξήσει την ισχύ του στους 640 ίππους, τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα κάνουν θαύματα, το βάρος έχει μειωθεί κατά 40 κιλά σε σχέση με την απλή Huracan και φυσικά η τιμή έχει ανέβει αισθητά, πάνω από 300.000€.

McLaren 720S

Η McLaren 720S έχει νέο τετράλιτρο κινητήρα με δύο turbo, που αποδίδει 710 ίππους, όλους στους πίσω τροχούς. Με βάρος μόλις 1.283 κιλά χάρη στο πλαίσιο από ανθρακονήματα, η 720S μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,9 δευτερόλεπτα, ενώ σε 7,8 δευτερόλεπτα τρέχει ήδη με 200 χλμ./ώρα. Η τελική της ταχύτητα φτάνει στα 340 χλμ./ώρα. Το κόστος της θα ξεπερνά τα 250.000€ στην Ευρώπη.

Pagani Huayra Roadster

Παρότι διατηρεί το ίδιο όνομα με την κλειστή εκδοχή, η Roadster είναι ένα εντελώς νέο μοντέλο που έκανε έξι ολόκληρα χρόνια να εξελιχθεί. Και εδώ κινητήρας είναι ένα V12 σύνολο της AMG, αλλά με 753 ίππους. Με βάρος μόλις 1.280 κιλά, αυτό το έργο τέχνης από ανθρακονήματα και ελαφρά κράματα μετάλλων θα πραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα τα οποία θα κοστίζουν, προ φόρων, 2.280.000€.

Porsche 911 GT3

Μπορεί η νέα GT3 με τους «μόλις» 500 ίππους του κινητήρα της να μοιάζει ο φτωχός συγγενής της συγκεκριμένης παρέας των supercars, μη γελιέστε όμως. Αν πετύχει μερικά από αυτά στην πίστα, πιθανότατα θα τα ρεζιλέψει. Οι επιδόσεις της άλλωστε είναι εντυπωσιακές, με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 3.4 δλ. και τελική ταχύτητα 320 χλμ./ώρα. Το κόστος της δεν ξεπερνά τις 180.000€ -τσάμπα πράγμα.

Techrules Ren

Έρχεται από τη μακρινή Κίνα, είναι ηλεκτρικό αλλά με τουρμπίνα ως γεννήτρια ρεύματος για τις μπαταρίες. Στην κορυφαία του έκδοση το Ren θα έχει έξι ηλεκτρικούς κινητήρες με απόδοση 1.287 ίππους και αυτονομία, χάρη στη συνεχή φόρτιση των μπαταριών από την τουρμπίνα, που θα ξεπερνά τα 1.000 χλμ. Σαν τις «χίλιες και μια νύχτες» της αυτοκίνησης ακούγεται.

Vanda Electric Dendrobium

Η Vanda έρχεται από τη Σιγκαπούρη και με την τεχνολογική υποστήριξη της Williams, έδειξε στην Γενεύη το Electric Dendrobium, ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό hypercar με ιδιαίτερα εντυπωσιακή σχεδίαση και ισχύ 1.000 ίππων. Με τελική ταχύτητα 322 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 2,9 δλ. σίγουρα ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Αν και όποτε μπει στην παραγωγή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!