Τι είπε ο Τραμπ σε GM, Ford και FCA;

Πέτρος Πιτσίνης
Τι είπε ο Τραμπ σε GM, Ford και FCA;
Κοινό τόπο φαίνεται να βρήκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών μεγάλων κατασκευαστών, κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Στιγμή δεν αφήνει να πάει χαμένη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς τρεις μόλις μέρες μετά την ορκωμοσία του κάλεσε σε διαβούλευση τους επικεφαλής των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών της Αμερικής.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ συνάντησε τη διευθύνουσα σύμβουλο της GM Μαίρη Μπάρα, τον Μαρκ Φιλντς της Ford και τον Σέρτζιο Μαρκιόνε της Fiat – Chrysler σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε μέσω twitter, να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία αυτοκινήτων και να δημιουργηθούν νέα εργοστάσια στην Αμερική, για να κατασκευάζουν τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Αμερική.

Εξερχόμενοι από την κοινή του συνάντηση όλοι έδειξαν ικανοποιημένοι. Ο Τραμπ δήλωσε πως «μπορούμε να μειώσουμε τις απαραίτητες κανονιστικές διατάξεις για τα νέα εργοστάσια κατά 75%, ίσως και περισσότερο. Όταν θες να επεκτείνεις το εργοστάσιό σου ή θες να κατασκευάσεις ένα νέο μεγάλο και εντυπωσιακό εργοστάσιο, θα φροντίσουμε να έχεις τις σχετικές εγκρίσεις πολύ – πολύ γρήγορα». Αυτή η δήλωση περιείχε και ένα «καρφί» για τους περιβαλλοντικούς όρους που είχε θέσει η διακυβέρνηση Ομπάμα και στους οποίους εν μέρει αποδίδεται η απόφαση πολλών κατασκευαστών να επενδύσουν στο πολύ πιο «ελαστικό» Μεξικό.

Ως επιχειρηματίας και ο ίδιος, ο Τραμπ φαίνεται ότι μάλλον συμφώνησε σε ότι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργοστασίων. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τη δήλωση της Μαίρη Μπάρα: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική αυτοκινητοβιομηχανία σεβόμενοι ταυτόχρονα το περιβάλλον και την εργασιακή ασφάλεια. Η Αμερική είναι η χώρα μας και όλοι θέλουμε μια ισχυρή βιομηχανία που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να είναι ανταγωνιστική. Είναι στο σωστό για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες μας, τους προμηθευτές μας και για όλους τους πολίτες της χώρας» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Σέρτζιο Μαρκιόνε της Fiat – Chrysler. Ο τελευταίος πιστεύει μάλιστα ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι πρέπει οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να προβούν σε συμμαχίες. Έχει μάλιστα καταθέσει σχετική πρόταση προς την GM, η οποία προς το παρόν έχει απορριφθεί από τη διοίκησή της. Τώρα, με σύμμαχο τον Τραμπ, πιστεύει ότι μπορεί να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν γνωρίζουμε αν το θέμα αυτό τέθηκε στη συζήτησή τους, καθώς δεν έγιναν σχετικές δηλώσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!