Ανοίγει πόλεμος BMW – Τραμπ;

Πέτρος Πιτσίνης
Ανοίγει πόλεμος BMW – Τραμπ;
Ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί την BMW να μην ανοίξει εργοστάσιο στο Μεξικό αλλά η BMW επιμένει στα σχέδιά της.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Ντόναλντ Τραμπ, που από τις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει τα ηνία της διακυβέρνησης των ΗΠΑ, ήταν ξεκάθαρος: «Αγαπώ το Μεξικό, τον πρόεδρό του και τους κατοίκους του. Αλλά θα ήθελα να πω στην BMW πως αν σκοπεύει να κατασκευάζει αυτοκίνητα στο Μεξικό τα οποία θα πουλάει στις ΗΠΑ χωρίς δασμό 35%, καλύτερα να το ξεχάσει».

Όσο όμως δεν μάσησε τα λόγια του ο Τραμπ, τόσο και η BMW δεν έκανε βήμα πίσω στην επένδυση που ετοιμάζει στο Μεξικό. Όπως δήλωσε ο Πέτερ Σβαρτζενμπάουερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BMW Group και υπεύθυνος για το after sales σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Μόναχο, η εταιρεία θα μείνει πιστή στο σχεδιασμό της σχετικά με το εργοστάσιο. Η δήλωση αυτή έγινε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, μετά από ερώτηση σχετική με τις αιτιάσεις του Τραμπ.

Το νέο εργοστάσιο της BMW στο Μεξικό είναι μια επένδυση σε εξέλιξη, καθώς σε αυτό προορίζεται να παράγεται η γκάμα των μοντέλων της σειράς 3 από το 2019. Η παραγωγή δεν προορίζεται αποκλειστικά για την αμερικανική, αλλά θα έχει αποδέκτη την παγκόσμια αγορά. Ίσως μάλιστα αυτό είναι το στοιχείο που δεν κάνει το αυτί της BMW να «ιδρώνει».

Από την άλλη πλευρά η γερμανική εταιρεία έχει ήδη μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ, στο Σπάρτανμπεργκ της Νότιας Καρολίνα, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο της μάρκας παγκοσμίως. Μάλιστα η παραγωγή του δεν προορίζεται μόνο για την εγχώρια αγορά αλλά εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Παράγει μόνο SUV και συγκεκριμένα τα X3, X4, X5 και X6 από όπου εξάγονται σε 140 χώρες.

Σε αυτό αμέσως και εμμέσως απασχολεί περί τα 70.000 άτομα. Τα οποία σίγουρα αποτελούν ένα αρκετά ικανό διαπραγματευτικό χαρτί, αν ο Αμερικανός πρόεδρος τους πιέσει περαιτέρω.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!