Γιατί συμμαχούν οι Ευρωπαίοι κατά των Γερμανών;

Πέτρος Πιτσίνης
Γιατί συμμαχούν οι Ευρωπαίοι κατά των Γερμανών;
Επαναστατούν οι γείτονες της Γερμανίας ενάντια στα σχέδια του Βερολίνου, να θεσπίσει διόδια στους αυτοκινητόδρομους της χώρας μόνον για τα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες.

Η Αυστρία πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός αντιγερμανικού μετώπου, αποτελούμενου από ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την απόφαση του Βερολίνου για την εφαρμογή διοδίων στις αούτομπαν. Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Αυστρίας Γιέργκ Λάιχτφριντ σχεδιάζει να συγκαλέσει μάλιστα μία σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στις αρχές του επόμενου έτους στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Λάιχτφριντ αποκάλυψε, ότι έχει καλέσει όλες τις γειτονικές χώρες της Γερμανίας σε αυτή τη συνάντηση και τόνισε, ότι έχει μιλήσει ήδη με την Ολλανδία και το Βέλγιο, που δηλώνουν δυσαρεστημένες από την θέσπιση διοδίων για τα ξένα Ι.Χ. στη Γερμανία.

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η Γερμανία δεν έχει κληθεί να λάβει μέρος στη συγκεκριμένη σύσκεψη και ότι ο ίδιος έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ. Σε αυτήν χαρακτηρίζει ο Λάιχτφριντ την πρόταση του Γερμανού ομολόγου του, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, ως «απαράδεκτη από την πλευρά της Αυστρίας».

Ο Αυστριακός πολιτικός υποστηρίζει επίσης, ότι τα γερμανικά διόδια «εξακολουθούν να αντιβαίνουν το ευρωπαϊκό δίκαιο από πολλές απόψεις», επειδή προβλέπονται αποκλειστικά και μόνον για Ι.Χ. με ξένες πινακίδες. Αντίθετα, οι κάτοχοι οχημάτων με γερμανικές άδειες κυκλοφορίας, θα απαλλάσσονται ουσιαστικά από τα διόδια μέσω ανάλογης μείωσης των τελών κυκλοφορίας.

Επίσης θα ελέγχονται στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους μόνον τα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες.

Αυτά τα δύο γεγονότα, συνιστούν σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό «κίνδυνο σοβαρής διάκρισης» κατά των οδηγών αυτοκινήτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός Γερμανίας.

Πάντως, ο αρμόδιος Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, απέρριψε για μια ακόμη φορά τις αιτιάσεις των Αυστριακών και τις χαρακτήρισε αβάσιμες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!