Έγινε κομμάτια στο crash test (video)

Γιώργος Βαρίνος
Έγινε κομμάτια στο crash test (video)
Με ένα video που σοκάρει, ο οργανισμός NCAP στη Λατινική Αμερική αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει παντού την ίδια αξία.

Η διαφορά στις προδιαγραφές ασφάλειας των οχημάτων ανάμεσα στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι πραγματικά χαοτική. Και αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας, από το crash test που θα δείτε και διενήργησε ο ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης νέων οχημάτων στη Λατινική Αμερική, ο Latin NCAP.

Το Nissan Tsuru που παράγεται και πωλείται στο Μεξικό, αντιμετώπισε σε μια πλαγιομετωπική σύγκρουση το αντίστοιχου μεγέθους Nissan Versa που παράγεται επίσης στο Μεξικό, αλλά εξάγεται στις ΗΠΑ.

Το προς μεξικανική κατανάλωση Tsuru δεν διαθέτει αερόσακους, ABS και φυσικά ούτε λόγος για ESP. Βασίζεται δεν στο γνωστό μας από το αρκετά μακρινό παρελθόν… Sunny, όπως το γνωρίσαμε στην Ελλάδα. Οι Μεξικανικές προδιαγραφές δεν επιβάλλουν την ύπαρξη κανενός είδους σύγχρονου εξοπλισμού ασφάλειας στα αυτοκίνητα και έτσι, αυτά που προορίζονται για την εσωτερική αγορά –και ειδικά τα πιο φτηνά και μαζικά- δεν διαθέτουν το παραμικρό.

Επίσης, όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας το crash test, το αμάξωμα του Tsuru κυριολεκτικά διαλύεται, καθώς η τεχνολογία κατασκευής του έχει ηλικία 30 ετών και πλέον, από τη δεκαετία του 80. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Latin NCAP, σε ατυχήματα με το συγκεκριμένο μοντέλο, περισσότεροι από 4.000 Μεξικανοί έχασαν τη ζωή τους, από το 2007 έως και το 2012.

To Tsuru είναι το δημοφιλέστερο μοντέλο στο Μεξικό, με πωλήσεις σε όλη την τεράστια διάρκεια ζωής του που ξεπέρασαν -μόνο σε αυτή τη χώρα- τις 2.400.000 μονάδες. Μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το γεγονός της κατάρρευσης του αμαξώματός του στο crash test, η Nissan ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής του στις αρχές του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός NCAP κάνει μια μεγάλη καμπάνια βελτίωσης της ασφάλειας στα αυτοκίνητα που πωλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν σε αυτές βασικές εκδόσεις των μοντέλων τους χωρίς αερόσακους ή ABS. Έχει δε αναδείξει σε αρκετές περιπτώσεις το πόσο υποδεέστερη προστασία προσφέρουν τα ίδια αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ινδία ή στη Λατινική Αμερική, σε σχέση με την Ευρώπη.

Όχι μόνο η εικόνα λοιπόν αλλά και τα στοιχεία σοκάρουν. Γιατί αυτό που ίσως γλιτώνει η Μεξικανική κοινωνία σε κόστος αγοράς αυτοκινήτων, το πληρώνει πολλαπλάσια με χιλιάδες χαμένες ζωές και σακατεμένους ανθρώπους. Αλλά όπως αποδεικνύεται, άλλη η αξία της ζωής στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, άλλη στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!