Θα ανοίγουμε τα αυτοκίνητα με το…πρόσωπο;

Θα ανοίγουμε τα αυτοκίνητα με το…πρόσωπο;

Θα ανοίγουμε τα αυτοκίνητα με το…πρόσωπο;

Η Jaguar κατοχύρωσε μία ευρεσιτεχνία, με την οποία θα ανοίγουν τα αυτοκίνητά της όχι με κλειδί, αλλά σκανάροντας το πρόσωπο των ιδιοκτητών τους σαν ένα ιδιότυπο face control.

Η Jaguar Land Rover εξελίσσει μία καινοτόμα τεχνολογία, η οποία θα κάνει στο μέλλον περιττά τα κλασικά κλειδιά αυτοκινήτων. Η βρετανική εταιρεία κατοχύρωσε μία πατέντα, με την οποία θα μπορεί να ανοίξει ένα αυτοκίνητο αναγνωρίζοντας το πρόσωπο του ιδιοκτήτη του. Κάμερες, που θα υπάρχουν πάνω στο όχημα, θα βιντεοσκοπούν ή θα φωτογραφίζουν το άτομο που πλησιάζει και οι λήψεις τους θα συγκρίνονται με τις φωτογραφίες του ιδιοκτήτη του, οι οποίες θα είναι ειδικά επεξεργασμένες και αποθηκευμένες στη μνήμη της συσκευής. Εφόσον αναγνωρίσει το σύστημα, ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, τότε θα ξεκλειδώνουν αυτόματα οι πόρτες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα διευκολύνει όσους ιδιοκτήτες προσεγγίζουν το όχημά τους κρατώντας ψώνια, τσάντες ή συνοδεύοντας μικρά παιδιά, γιατί θα τους απαλλάσσει από το ψάξιμο του κλειδιού. Το ψηφιακό face control δεν αφορά πάντως μόνον ένα πρόσωπο, καθώς θα μπορούν να πιστοποιηθούν με την άδεια του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου και άλλα άτομα με καταχωρημένες φωτογραφίες στο σύστημα.

Η νέα πατέντα φαίνεται χρήσιμη, ωστόσο με αυτήν θα προστεθεί άλλο ένα ψηφιακό σύστημα στον ήδη περίπλοκο ηλεκτρονικό «κόσμο» των σύγχρονων αυτοκινήτων. Κάπως έτσι δημιουργούνται συνεχώς νέες πηγές βλαβών και αυξάνει χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των ανακλήσεων.

Και βέβαια τίθεται το ερώτημα, αν αξίζει αυτή η πολυτέλεια την καταχώρηση του προσώπου μας σε ένα ψηφιακό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να ελέγξει ανά πάσα στιγμή η κάθε εταιρεία αυτοκινήτων.

Best of internet