Μαρκιόνε: Ο Τράμπ θα αλλάξει τα δεδομένα

Πέτρος Πιτσίνης
Μαρκιόνε: Ο Τράμπ θα αλλάξει τα δεδομένα
Το αφεντικό του ομίλου Fiat/Chrysler πιστεύει ότι ο νέοw πρόεδρος των ΗΠΑ θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στο εμπόριο. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

«Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα αλλάξει τους κανόνες. Κυρίως γιατί υπάρχουν ζητήματα στις ΗΠΑ που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί». Αυτή ήταν η μάλλον σιβυλλική δήλωση του μεγάλου αφεντικού της FCA, της τρίτης μεγαλύτερης βιομηχανίας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Μαρκιόνε δεν παρέλειψε, κατά τις δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg στην Ιταλία, να σημειώσει ότι θα συνεργαστεί με τη νέα διοίκηση και θα ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, όποιες και αν είναι αυτές.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ, παρότι δεν έχει αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά του, ήρθε σε συμφωνία με την Ford ώστε η τελευταία να μην μετακινήσει την παραγωγή της μάρκας Lincoln στο Μεξικό. Βάσει της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου NAFTA, οι καναδικές, οι αμερικανικές και οι μεξικανικές επιχειρήσεις, μπορούν χωρίς την επιβολή δασμών ή άλλων περιορισμών να μετακινούν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες κατά το δοκούν ανάμεσα στις χώρες τους.

Από αυτή τη συμφωνία φυσικά, κερδισμένοι βγαίνουν οι επιχειρηματίες των ΗΠΑ, που εκμεταλλεύονται τους πολύ χαμηλούς μισθούς και γενικά το κόστος παραγωγής στο Μεξικό, με κόστος όμως την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στη χώρα τους.

Ο Τραμπ που είχε ως κεντρικό σύνθημα στην προεκλογική εκστρατεία του «Κάνουμε και πάλι την Αμερική μεγάλη», είχε δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στην απώλεια θέσεων εργασίας από την μετακίνηση παραγωγικών δραστηριοτήτων στο Μεξικό. Με διαπραγμάτευση της συνθήκης NAFTA και ίσως επιβολή δασμών εισαγωγής στα προϊόντα που παράγονται στη γειτονική χώρα.

Η FCA έχει περίπου το 17% της παραγωγικής της δραστηριότητα στο Μεξικό και απ’ ότι φαίνεται, τουλάχιστον ώσπου να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του νέου προέδρου, δεν πρόκειται να το αυξήσει.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!