Τεράστια υποδομή φόρτισης αποφάσισε ο Ομπάμα

Πέτρος Πιτσίνης
Τεράστια υποδομή φόρτισης αποφάσισε ο Ομπάμα
Η ολοένα αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο να προκηρύξει κολοσσιαίο πρόγραμμα δημιουργίας δημόσιων σταθμών φόρτισης.

Σε 28 πολιτείες των ΗΠΑ το δημόσιο, μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η GM, η BMW και η Nissan, καθώς και εταιρείες κατασκευής φορτιστών μπαταριών, θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν το πρώτο εθνικό δίκτυο δημόσιων σταθμών ανεφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων με ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα έφερε στο τραπέζι μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία θα ξεκινήσει η από κοινού δημιουργία και εκμετάλλευση ενός δικτύου 48 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με δεκάδες συστοιχίες θέσεων. Αυτοί οι σταθμοί θα καλύψουν στρατηγικά σημεία κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων στις 28 πολιτείες, μήκους περίπου 40.000 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους περισσότερους κατασκευαστές, έως το 2025 η αντιστοιχία παραγωγής συμβατικών προς ηλεκτρικά μοντέλα θα φτάσει το 50:50, ενώ έως το 2030 πολλές χώρες θα απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Είναι πλέον προφανές ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν και οι μόνοι ανασταλτικοί παράγοντες της άμεσης επικράτησής τους είναι το κόστος και η αυτονομία. Το δεύτερο θα μπορούσε να λυθεί ακόμα και σήμερα αν υπήρχε ανάλογη πληθώρα σταθμών φόρτισης με τα σημεία ανεφοδιασμού καυσίμων. Ωστόσο, όπως και το θέμα του κόστους, θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να φτάσει στο επίπεδο προσέγγισης μεγάλης μάζας καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εδώ και θα μείνουν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!