Νέος ΚΟΚ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής η παρουσίασή του

Νέος ΚΟΚ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής η παρουσίασή του
Το νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση πριν τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή.

Η αναμονή για τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έληξε, καθώς το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο νέος ΚΟΚ θα συζητηθεί στο συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και η αρμόδια Υφυπουργός για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου θα παρουσιάσουν επίσης διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα αλλά και το πλαίσιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Δείτε ακόμα: Φυλακή από την 1η Μαΐου για όσους προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο μετά από παραβίαση κόκκινου

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η κα Αλεξοπούλου, «η διαβούλευση θα διαρκέσει αρκετά, καθώς αφορά αρκετά συναρμόδια υπουργεία και πολλούς πολίτες. Επιβάλλεται να αλλάξουν πολλά στον ΚΟΚ, όπως να τεθούν χαμηλά όρια ταχύτητας στις πόλεις, λόγω και της μικροκινητικότητας».

Χαμηλότερα όρια ταχύτητας

Όπως έχει αναφέρει εδώ και πολύ καιρό το Gazzetta, στόχος είναι να τεθεί όριο 30 χλμ/ώρα σε αρκετές περιοχές των πόλεων, σε ζώνες που θα υποδείξουν οι δημοτικές αρχές (π.χ. έξω από σημεία με συνάθροιση, όπως τα εμπορικά κέντρα και χώροι άθλησης). Ειδικά έξω από τα σχολεία, ο Δήμοι θα μπορούν να προτείνουν ακόμα χαμηλότερο όριο, στα 20 χλμ/ώρα.

Θα αφαιρούνται ή όχι οι πινακίδες κυκλοφορίας;

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν στο νέο ΚΟΚ θα διατηρηθεί η αφαίρεση πινακίδων του οχήματος ως ποινή για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που είχε επεξεργαστεί τον αναθεωρημένο ΚΟΚ και ήταν έτοιμη να τον παρουσιάσει πριν τις εκλογές, είχε αποφασίσει να μην αφαιρούνται οι πινακίδες των οχημάτων για μία σειρά τροχαίων παραβάσεων, αλλά μόνο το δίπλωμα του παραβάτη οδηγού. Δηλαδή να μην «τιμωρείται» το όχημα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλα μέλη της οικογένειας.

Πλέον όμως εξετάζεται να διατηρηθεί η ποινή αφαίρεσης πινακίδων, κάτι που προτείνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Η κεντρική φιλοσοφία του ΚΟΚ δεν αλλάζει. Αλλά οφείλουμε, γιατί αυτό είναι το σωστό και έχει ήδη γίνει, να είμαστε σε αγαστή συνεργασία κυρίως με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ώστε να ενσωματώσουμε και τις όποιες πιθανόν δυνητικές παρατηρήσεις υπάρχουν από το συναρμόδιο υπουργείο», είχε δηλώσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Photo Credits: ΕΛΑΣ

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!