H Μ. Βρετανία δίνει πενταετή παράταση στα συμβατικά αυτοκίνητα – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Κώστας Μπιτσικώκος
H Μ. Βρετανία δίνει πενταετή παράταση στα συμβατικά αυτοκίνητα – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση αγοράς νέων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel μετατίθεται από το 2030 στο 2035.

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας όσον αφορά το deadline για την πώληση νέων ΙΧ και βαν με κινητήρες εσωτερικής καύσης στη χώρα. Ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ επέμενε ότι η διορία είναι το 2030, τώρα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε παράταση 5 ετών. «Θα χαλαρώσουμε την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση», ανέφερε ο Σούνακ. «Οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν επιβατικά οχήματα αλλά και βαν με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου έως το 2035». Μάλιστα – όπως είπε – θα επιτρέπεται η αγορά και η πώλησής του ως μεταχειρισμένων και μετά το 2035.

2030 ή 2035 για την Ελλάδα;

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο ότι η απαγόρευση πώλησης νέων ΙΧ με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα τεθεί σε ισχύ το 2030. Βλέποντας όμως το δρόμο που ακολουθούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την κεντρική ευρωπαϊκή απόφαση και το τέλος στα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel θα επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου 2035.

Πάντως η Κομισιόν θα εξετάσει την εφαρμογή εξαίρεσης για τα οχήματα που θα κινούνται με καύσιμα που θα είναι ουδέτερα σε CO2 (e-fuels).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!