λορ μαναντου

Λορ Μαναντού: 20 χρόνια μετά τον θρίαμβο στην Αθήνα 2004 έγινε η πρώτη Γαλλίδα Λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς στη χώρα της

Πηνελόπη Γκιώνη

Μία κολυμβήτρια που έχει αφήσει μεγάλη κληρονομιά στη χώρα της, η Λορ Μαναντού, επέστρεψε στην Ελλάδα για να τιμηθεί. Μετά τη χρυσή της επιτυχία στην Αθήνα 2004, έγινε η πρώτη Γαλλίδα Λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της χώρας της.

Κάποιες συνήθειες δεν αλλάζουν ποτέ στους ανθρώπους. Γίνονται μέρος τους, αυτές πια καθορίζουν τον ίδιο τον άνθρωπο. Στην περίπτωση της Λορ Μαναντού, της χρυσής Ολυμπιονίκη στην κολύμβηση, αυτή η συνήθεια είναι… η ταχύτητα. Ακόμη και τώρα, που δεν αγωνίζεται πια και δεν έχει να ανταγωνιστεί κανέναν παρά μόνο τον εαυτό της, συνεχίζει να “βιάζεται”.

Ένα από τα κορυφαία ονόματα της κολύμβησης, στη Γαλλία ειδικά αλλά και στον κόσμο γενικά, η Λορ Μαναντού έγινε η πρώτη Γαλλίδα Λαμπαδηδρόμος για τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι. Και ακόμη και τη στιγμή που περίμενε η δάδα της να ανάψει, από τη φλόγα του χρυσού Ολυμπιονίκη Στέφανου Ντούσκου, σκεφτόταν πότε θα ξεκινήσει να τρέχει. Μάλιστα, αφού άναψε, δεν περίμενε πολύ για να ρωτήσει: «Μπορώ να ξεκινήσω τώρα;».

H Μαναντού βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία με αρκετούς Γάλλους να την αποθεώνουν αφού ήταν η πρώτη Γαλλίδα από της οποίας τα χέρια περνούσε η Ολυμπιακή Φλόγα με προορισμό την Πόλη του Φωτός. Τα δικά της χέρια, όμως, έχουν μία πιο βαθιά σύνδεση με τους Γάλλους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όταν η Μαναντού κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 400μ ελεύθερο, στην Αθήνα το 2004 όταν ήταν 18 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα χρυσή Ολυμπιονίκης της κολύμβησης για τη Γαλλία ενώ κατέκτησε και το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της χώρας από το 1952. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Μαναντού έβαλε τη Γαλλία αλλά και τις Γαλλίδες ξανά στον Ολυμπιακό χάρτη, τους ανέβασε στο πιο “βαρύ” βάθρου του κόσμου και έκανε το restart σε μία νέα εποχή την οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως συνέχισε ο αδερφός της, Φλοράν Μαναντού.

Η 37χρονη σήμερα κολυμβήτρια δεν περιορίστηκε μόνο στο Ολυμπιακό χρυσό αλλά έχει αναδειχθεί τρεις φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια αλλά και εννιά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης ενώ στο πλούσιο βιογραφικό της έχει δύο παγκόσμια και τρία ευρωπαϊκά ρεκόρ.

Η ίδια, βγάζοντας σέλφι με τον διευθυντή της οργανωτικής Επιτροπής του «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ, ο οποίος επεσήμανε επανηλειμμένα τη σημασία του να βρίσκεται εκεί η Μαναντού και να έχει αυτό τον ρόλο: «Πρώτη γυναίκα χρυσή Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, πρώτη Γαλλίδα Λαμπαδηδρόμος για τους αγώνες του Παρισιού. Ο συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός αφού φέτος για πρώτη φορά θα επιτευχθεί η απόλυτη ισότητα στους Ολυμπιακούς, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες».

λορ μαναντου

Η Μαναντού συνεχίζει να γράφει ιστορία και εκτός κολυμβητηρίων.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]