Κάναμε «προπόνηση» με τον Γιώργο Λέντζα για τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης - bwin

Newsroom
Κάναμε «προπόνηση» με τον Γιώργο Λέντζα για τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης - bwin
Ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης - bwin πλησιάζει και ο Γιώργος Λέντζας μας δίνει όλα τα tips προετοιμασίας!

Η συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο αγώνα είναι μια καλή ευκαιρία για να μετρήσει κάποιος τις αντοχές του και να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Σαν μια εσωτερική «πάλη» με τον εαυτό σου, για να του αποδείξεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Από την άλλη, είναι ένας καλός λόγος για να αθληθείς παρέα με φίλους (όσο αντέχει ο καθένας!) και να περάσεις εποικοδομητικά την ημέρα σου - ή ακόμα και το βράδυ σου!

Σε μια χώρα σαν τη δική μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ολυμπισμό και τις αξίες του, οι διοργανώσεις των μαραθωνίων δρόμων ποικίλλουν. Και σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί ένα μεγάλο ραντεβού! Ή για την ακρίβεια, δύο.

Στις 21 Νοεμβρίου διοργανώνεται ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» - bwin, με την διαδρομή να ξεκινάει από την Πέλλα και να καταλήγει στην παραλία της πόλης. Αφετηρία και τερματισμός το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παράλληλα, δηλαδή την ίδια ημερομηνία, θα πραγματοποιηθεί και ο 9ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης - ZeniΘ.

Ο γνωστός παρουσιαστής Γιώργος Λέντζας, που αυτή την περίοδο συμμετέχει στην εκπομπή «Στο Πλεχτό» της Cosmote TV, θα παραβρεθεί στη διοργάνωση με τη φανέλα της bwin running team και δηλώνει στο Gazzetta πως «ο μαραθώνιος είναι ένα πολύ εσωτερικό ταξίδι, όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι πρωτίστως με τα όρια του εαυτού μας».

Ο ίδιος, αν και δηλώνει «καινούργιος στον κόσμο του τρεξίματος», έχει πάρει μέρος και σε άλλα αθλητικά events της bwin και δίνει τα δικά του tips στους αναγνώστες!

Λέντζας1


Γιώργο, πόσο εύκολο είναι να τρέξει κάποιος έναν Ημιμαραθώνιο/Μαραθώνιο;

Αν και είμαι καινούργιος στον κόσμο του τρεξίματος, κυνηγώντας τερματισμούς, και όχι επιδόσεις, θα τολμήσω να πω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο φαίνεται εκ πρώτης άποψης. Δύσκολη είναι η απόφαση που θα σε παρακινήσει να το επιχειρήσεις. Εκεί μπαίνει το προσωπικό κίνητρο. Ο λόγος σου, απέναντι στη πραγματικότητα. Η «μαγεία» με τον Μαραθώνιο είναι ότι δεν ανταγωνίζεσαι κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό σου, που μέχρι πρότινος θεωρούσε ότι δεν γίνεται να τρέξει για 42 χιλιόμετρα συνεχόμενα. Μια ματιά στην γραμμή εκκίνησης θα σε πείσει. Θα δεις κάθε λογής ανθρώπους, από υπερήλικες μέχρι παιδιά που αγωνίζονται σε αναπηρικά αμαξίδια, και από επαγγελματίες δρομείς μέχρι οικογένειες, που επιλέγουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους όλοι μαζί!

Ποια είναι η προετοιμασία που ακολουθείς; Πόσα χιλιόμετρα τρέχεις τη μέρα ή την εβδομάδα και πόσο καιρό πριν τον αγώνα αλλάζεις το πρόγραμμα σου;

Είχα την τύχη να με βοηθήσουν δύο δρομείς και άνθρωποι που σέβομαι ιδιαιτέρως, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος και ο Γιώργος Μυζάλης. Οπότε, ήμουν σε καλά χέρια! Δεδομένου ότι η μέρα του αγώνα πλησιάζει - πάντα πιο γρήγορα απ' όσο φανταζόμαστε - το πρόγραμμα μου βασίστηκε σε διαλειμματικές προπονήσεις υψηλής έντασης και long runs. Χοντρικά, μιλάμε για 50 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Τώρα, το κάτα πόσο το τήρησα, είναι άλλο κεφάλαιο (γέλια)!

Λέντζας4


Ποιες δύο συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να προετοιμαστεί για τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος" - bwin και για τον 9ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης;

Είναι από τους πιο ενδιαφέροντες αγώνες στην Ελλάδα, μιας και προσωπικά με εξιτάρει ιδιαιτέρως το να τρέχω αργά το βράδυ! Λόγω δουλειάς και φόρτου, είναι η ώρα που συνήθως έχω χρόνο και διάθεση να βγω, ενώ η μειωμένη κίνηση στους δρόμους σε κάνει να συγκεντρώνεσαι και να αφήνεσαι στην διαδικασία πιο εύκολα.
Είμαι ο χειρότερος άνθρωπος για να δώσει συμβουλή, αλλά αν έπρεπε να το συνοψίσω σε δύο πράγματα, θα ήταν τα εξής: 1) Καλή προετοιμασία χωρίς τεμπελιά, για τερματισμό με χαμόγελο, και όχι έτοιμος για διασωλήνωση (γέλια) και 2) Αποφυγή ανταγωνιστικότητας. Οι δρομείς τελευταία τρέχουν όλοι μέσα από τα ρολόγια τους. Λόγω του πλήθους, το άθλημα έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της προσπάθειας, υιοθέτηση μη ρεαλιστικών στόχων και κατά βάση, αυτό που λέμε ξενέρωμα.
Ο μαραθώνιος είναι ένα πολύ εσωτερικό ταξίδι, όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι πρωτίστως με τα όρια του εαυτού μας. Από μόνο του αυτό, κάνει τον κάθε άνθρωπο, που θα τον ολοκληρώσει, νικητή.

Ποια είναι η διατροφή που ακολουθείς παράλληλα με την προπόνηση;

Δεν ακολουθώ κάποια ειδική διατροφή, υπό την έννοια ότι προσπαθώ να τρώω σωστά όλο το χρόνο. Μού έχει γίνει βίωμα. Επίσης, προσπαθώ να επιβραβεύω τον εαυτό μου. Δεν υπάρχει καλύτερη επιβράβευση από μια παγωμένη μπύρα, μετά από μια απαιτητική προπόνηση!

Πες μας τρία πράγματα που κάνεις πριν τον αγώνα.

Άραγμα στον καναπέ, διατάσεις και καλή ενυδάτωση. Δυστυχώς, το ένα που δεν κάνω, είναι ο καλός ύπνος και προσπαθώ να το αλλάξω. Πάντοτε με πιάνει υπερένταση και καταλήγω να τρέχω όλους τους αγώνες άυπνος!

Λέντζας2


Τι σκέφτεσαι στην εκκίνηση και τι στα τελευταία μέτρα; Από τι παίρνεις δύναμη/ενέργεια;

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η μαγεία της προσπάθειας. Δεν ξέρω τι σκέφτομαι. Άλλες φορές τα πάντα, άλλες τίποτα. Μόνο όποιος το επιχειρήσει, θα βρει την απάντηση.

Τι κερδίζεις από τη συμμετοχή σου σε έναν τέτοιο αγώνα με την ομάδα της bwin;

Αρχικά, είναι πάντοτε πιο όμορφο να μοιράζεσαι την προσπάθεια! Η bwin με «αγκάλιασε» από την πρώτη στιγμή, με το Spetses Mini Marathon, στην ομάδα της. Δεν ξέρω αν θα είμαστε η γρηγορότερη ομάδα στον φετινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, αλλά θα είμαστε σίγουρα αυτή που ξέρει να περνάει καλύτερα. Σας περιμένουμε όλους στον τερματισμό!

Εμείς θα είμαστε εκεί!

@Photo credits: bwin
 

Τελευταία Νέα