Δώρα Γκουντούρα: Στην κόψη της… σπάθης της

Δώρα Γκουντούρα: Στην κόψη της… σπάθης της

bet365

Μία από τις ελπίδες του ελληνικού αθλητισμού για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι η Ελληνική Ξιφασκία είναι η 3 η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2019, στο αγώνισμα της σπάθης, Δώρα Γκουντούρα.

Λίγο πριν την αναχώρηση για την Ιαπωνία, όπου θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενη φυσικά από τον προπονητή της (και προπονητή στο σύλλογο της ΑΕΚ), Θανάση Δελενίκα, η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας οργάνωσε καλλιτεχνική φωτογράφιση (από τον κ. Μάνο Γαμπιεράκη) της αθλήτριας μας, συνοδευόμενο κι από περιληπτική αναφορά στο πώς η Δώρα Γκουντούρα, που ανήκει στην Team Future της Bwin έχει αγγίξει στα 24 της, την κορυφή του κόσμου στο άθλημα που υπηρετεί από 11 χρονών παιδί.

Έτσι, για να γνωρίσουν καλύτερα οι Έλληνες φίλαθλοι το κορίτσι της ελληνικήςσπάθης, που φλερτάρει, σε λίγες ημέρες, με κάτι «μεγάλο» στην Άπω Ανατολή.

δωα

Μαθήτρια του δημοτικού, στα 11 της, η Δώρα Γκουντούρα - ελπίδα της Ελληνικής Ξιφασκίας και της πατρίδας μας, για μεγάλη διάκριση στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στο αγώνισμα της σπάθης - όταν έκανε την πρώτη «γνωριμία» με το σπορ που θα κατακτούσε τον ψυχικό κόσμο και το αθλητικό της πνεύμα.

Ήταν, το 2008, στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, μια απλή επίδειξη μη διαδεδομένων αθλημάτων… Αυτό ήταν!.. Η Δώρα διακρίθηκε, η Δώρα κολακεύτηκε από την πρώτη επιτυχία της στην ξιφασκία και το επόμενο βήμα ήταν η εγγραφή της στο ερασιτεχνικό τμήμα της ΑΕΚ και, φυσικά, ο προπονητής της, ο Θανάσης Δελενίκας, με τον οποίο έφτασε η σπουδαία ώρα να μας εκπροσωπήσουν στην Ιαπωνία, με αξιώσεις για κάτι σημαντικό!

«Έτοιμη για τη μεγάλη πρόκληση του Τόκιο»

Η Δώρα Γκουντούρα έχει παρόν και μέλλον στην Ελληνική Ξιφασκία, έχοντας ήδη διανύσει με πολύ προσήλωση, κόπο, θυσίες, ευχάριστες, μα και δύσκολες στιγμές – όπως συμβαίνει άλλωστε με τους αθλητές υψηλότατου επιπέδου – και έχοντας διακριθεί σε έναν χώρο που επί δεκαετίες υπήρχε η αίσθηση ότι είναι κυρίως ανδροκρατούμενος.

«Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και τα στερεότυπα και φθάσαμε εδώ, τώρα, και δηλώνουμε έτοιμοι για την μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων» δηλώνει η Ελληνίδα ξιφομάχος.

Για την 24χρονη «χάλκινη» Παγκόσμια Πρωταθλήτρια 2019, οι αξίες του αθλητισμού αποτέλεσαν βασικό οδηγό στην εξέλιξή της. Σαν παιδί πειραματίστηκε με διάφορα αθλήματα πριν καταλήξει σε αυτό που θα ακολουθούσε τελικά: Από τένις, μέχρι ενόργανη και χορό.

ξιφασλια

Όταν δοκίμασε την ξιφασκία και με τη βοήθεια του προπονητή της, Θανάση Δελενίκα, που αναγνώρισε το φυσικό της ταλέντο, κατάλαβε πως ήταν αυτό που προοριζόταν να κάνει στη ζωή της. Έτσι, ξεκίνησε να χτίζει μία καριέρα στον αθλητισμό, με μεγάλη αφοσίωση και ψυχική δύναμη. Ο προπονητής, ο «μεγάλος αδελφός»

«Στην αρχή, ώσπου να μπει το νερό στ’ αυλάκι, τον πρώτο καιρό, η μάθηση είχε παιγνιώδη μορφή, καθώς η Δώρα ήταν παιδί και τα παιδιά αρέσκονται να παίζουν» λέει ο προπονητής της Δώρας Γκουντούρα, Θανάσης Δελενίκας και συνεχίζει, εκμυστηρευόμενος το πώς νιώθει και αισθάνεται πλέον με την αθλήτρια του, αλλά και για τον κοινό στόχο στην πίστα της σπάθης, στο Τόκιο, όπου η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια είναι πανέτοιμη και με αυτοπεποίθηση να κατακτήσει σιγά σιγά την κορυφή:

δω

«Έχουμε κάνει, φτάνοντας ως εδώ, το πρώτο βήμα ως την κορυφή του κόσμου. Στην αθλήτρια μου πίστεψα από την πρώτη στιγμή. Άμα δεν πιστεύεις στις δυνατότητες του συνεργάτη σου δεν μπορείς να πας πουθενά. Ήθελα από νωρίς να της εμφυσήσω αξίες, ήθος και αθλητική παιδεία. Μεγάλωσε μαζί μου, έμαθα κι εγώ πάρα πολλά δίπλα της. Και τώρα στην πίστα είμαι… Ο ‘μεγάλος αδελφός’»!

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα