Πανταλέων: Τα 14 «καρέ» της καριέρας του! (pics)

Φώτης Καρακούσης
Πανταλέων: Τα 14 «καρέ» της καριέρας του! (pics)

bet365

Ο Σωτήρης Πανταλέων ολοκλήρωσε την μεγάλη του καριέρα και το gazzetta weekend προσπαθεί να την αποτυπώσει σε 14 φωτογραφίες, έναν αριθμό που τίμησε για χρόνια φορώντας το στη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Σωτήρης Πανταλέων, ένας παίκτης που ταύτισε το όνομά του με τον Παναθηναϊκό, την ομάδα που αγάπησε και υπηρέτησε για 27 χρόνια (τα 4 στις ακαδημίες). Έγινε αυτό που λίγοι καταφέρνουν, να γίνει δηλαδή η «σημαία» του «τριφυλλιού». Μια σημαία που θα συνεχίσει να υπηρετεί τον σύλλογο που λάτρεψε, αλλά από άλλο πόστο, καθώς την Τετάρτη κόντρα στον Φοίνικα Σύρου, ο Πανταλέοντας έδωσε τον τελευταίο του αγώνα ως παίκτης.

Ένας αγώνας γεμάτος συγκίνηση, με τον Παναθηναϊκό να τον τιμά, τις αγαπημένες του κόρες να του δίνουν την πάσα για το πρώτο σερβίς και τους παίκτες των «πρασίνων» να βγάζουν όλοι μαζί αναμνηστική φωτογραφία με το πανό που έφτιαξε η Θύρα 13 για τον μεγάλο αρχηγό. Με αφορμή αυτό το τέλος, το gazzetta weekend θα προσπαθήσει να αποτυπώσει την μεγάλη καριέρα του Πανταλέοντα με 14 φωτογραφίες, νούμερο με το οποίο αγωνίστηκε, αφήνοντας το αγαπημένο του 13.

Τα πρώτα χρόνια στον «Τάφο του Ινδού»

Τα πρώτα χρόνια στον «Τάφο του Ινδού»

Το πρώτο του πρωτάθλημα

Το πρώτο του πρωτάθλημα

Η κούπα μέσα στην Θεσσαλονίκη

Η κούπα μέσα στην Θεσσαλονίκη

Το Κύπελλο στην Πάτρα

Το Κύπελλο στην Πάτρα

Δεύτερο συνεχόμενο στην Ορεστιάδα

Δεύτερο συνεχόμενο στην Ορεστιάδα

Στον τελικό γιορτή μπροστά σε παιδιά!

Στον τελικό γιορτή μπροστά σε παιδιά!

Η πρώτη φορά που έπαιξε ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού

Η πρώτη φορά που έπαιξε ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού

Επιστροφή γεμάτη στεναχώρια και παιχνίδια ζωής ή θανάτου

Επιστροφή γεμάτη στεναχώρια και παιχνίδια ζωής ή θανάτου

Από την καταστροφή, στο Λιγκ Καπ

Από την καταστροφή, στο Λιγκ Καπ

Το πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια

Το πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια

Ο χαμός στην Λεωφόρο

Ο χαμός στην Λεωφόρο

Το τελευταίο του ντέρμπι

Το τελευταίο του ντέρμπι

Μπροστά στις κόρες του είπε το αντίο

Μπροστά στις κόρες του είπε το αντίο

Το πανό που λέει τα πάντα...

Το πανό που λέει τα πάντα...

Ο Σωτήρης Πανταλέων ξεκίνησε στην ανδρική ομάδα από τα 16 του και φυσικά το πρώτο του γήπεδο ήταν ο «Τάφος του Ινδού». Σε αυτό το κλειστό έκανε τα πρώτα του βήματα με την αγαπημένη του ομάδα, παίζοντας δίπλα σε παίκτες θρύλους όπως ο τεράστιος Νίκος Σαμαράς, ενώ υπήρξε συμπαίκτης και του μετέπειτα προπονητή του, Δημήτρη Ανδρεόπουλου. Γι' αυτά τα χρόνια έχουμε τρεις φωτογραφίες σε μία που έχει τον Πανταλέοντα μόνο του στο ξεκίνημά του, μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Σαμαρά και με τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο.

Μπορεί τυπικά να έχει κατακτήσει με τον Παναθηναϊκό 4 πρωταθλήματα, καθώς μετριέται και αυτό του 1996, αλλά ουσιαστικά ο πρώτος του τίτλος με τους «πράσινους» ήταν το 2004. Στο κατάμεστο κλειστό της Λεωφόρου το «τριφύλλι» του Στέλιου Καζάζη κατέκτησε τον τίτλο απέναντι στον Ολυμπιακό και ο νεαρός τότε κεντρικός το χάρηκε με την ψυχή του. Και το είχε χαρεί και γιατί ήταν ο πρώτος και γιατί ήταν μέσα στον «Τάφο του Ινδού» μπροστά στον κόσμο και γιατί κατακτήθηκε επί του «αιώνιου αντιπάλου». Ό,τι δηλαδή θα ήθελε ένας αθλητής που πρώτα από όλα είναι και οπαδός της ομάδας που αγωνίζεται.

Δύο χρόνια μετά τον τίτλο μέσα στην Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή, κατακτώντας το πρωτάθλημα αυτή την φορά στην Θεσσαλονίκη κόντρα στον Ηρακλή. Από εκείνη την χρονιά θα μπορούσαμε να βάλουμε φωτογραφία από την υποδοχή που υπήρξε στο αεροδρόμιο, αλλά θα προτιμήσουμε αυτή με τον Πανταλέοντα να κρατά το τρόπαιο στα αποδυτήρια. Αυτό ήταν και το τελευταίο πρωτάθλημα των «πρασίνων», αλλά και του αρχηγού του, μέχρι και το 2020.

Μια χρονιά μετά το πρωτάθλημα στον τελικό κόντρα στον Ηρακλή, ο Σωτήρης Πανταλέων πανηγύρισε με τους «πράσινους» την κατάκτηση του Κυπέλλου στο final-4 που διεξήχθη στην Πάτρα. Στον τελικό οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν την Λαμία, επικρατώντας με 3-0 (25-17, 25-21, 26-24) και φυσικά από το αυτό το ματς θα βάλουμε την στιγμή που ο αρχηγός σηκώνει την κούπα, σε ένα ματς που είχε κερδίσει 8 πόντους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη νίκη.

Το 2008 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο, με τους «πράσινους» να επικρατούν στον τελικό της Ορεστιάδας της ΕΑ Πατρών με 3-1 (21-25, 25-16, 25-18, 25-17). Στο «Νίκος Σαμαράς» ο Πανταλέοντας σήκωσε τον 5ο του τίτλο με το αγαπημένο του «τριφύλλι».

Το 2010 είχαμε έναν από τους καλύτερους αγωνιστικά τελικούς Κυπέλλου στο βόλεϊ. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τα έδωσαν πραγματικά όλα στο Τροκαντερό και μπροστά σε παιδιά, καθώς δεν είχαν δοθεί εισιτήρια σε φιλάθλους και οπαδούς. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 3-2 (20-25, 25-22, 22-25, 25-23, 18-16) σε ένα βολεϊκό υπερθέαμα και ο Σωτήρης όχι μόνο σήκωσε την κούπα στην τελευταία μεγάλη στιγμή του Παναθηναϊκού πριν τα πέτρινα χρόνια, αλλά στον συγκεκριμένο τελικό είχε μια από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις του έχοντας 14 πόντους με 7 μπλοκ. Από εκείνο το τρόπαιο άρχισε και μια περίοδος που κανείς στον Παναθηναϊκό δεν θέλει και δεν πρέπει να ξεχάσει, αλλά και κανείς δεν την θυμάται με χαρά.

Ο Σωτήρης Πανταλέων συνδύασε το όνομά του με τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό, ομάδα με την οποία έπαιξε στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Ωστόσο το 2012 έπαιξε και για λογαριασμό του Παμβοχαϊκού. Στις 25/11/2012 έπαιξε για πρώτη φορά αντίπαλος με το «τριφύλλι» και φυσικά όχι απλά βραβεύτηκε από τους ανθρώπους της ομάδας, αλλά και αποθεώθηκε από τον κόσμο που είχε βρεθεί στο γήπεδο.

Όπως αναφέραμε και πριν, στην δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο Πανταλέοντας όπως και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του, πέρασαν δύσκολα. Είδαν την ομάδα να βρίσκεται κοντά στην καταστροφή, αλλά αυτή η καταστροφή δεν ήρθε ποτέ. Και δεν ήρθε γιατί ο κόσμος ήταν εκεί, όπως στις 26/4/2018 όταν αρχικά οι φίλοι της ομάδας έβαλαν χρήματα για να ταξιδέψει η ομάδα μέχρι το Αιγίνιο για το ματς των πλέι άουτ με τη Νίκη και εν συνεχεία μετέτρεψαν το κλειστό σε «Λεωφόρο», οδηγώντας την ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου στη νίκη και στην σωτηρία. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-1, ο Πανταλέων είχε 11 πόντους και από εκείνο το ματς όλα άλλαξαν για το τμήμα.

Από την στιγμή που το 2018 αποφεύχθηκε ο υποβιβασμός και η πιθανή καταστροφή, όλα άλλαξαν στον Παναθηναϊκό. Με την σημαντική συμβολή του Πανταλέοντα, υπήρξε επαφή με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και όλα άλλαξαν. Η ομάδα από την σωτηρία έβαλε στόχους πιο υψηλούς και στις 19 Φεβρουαρίου του 2020 έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου της. Μιλάμε για το Λιγκ Καπ μέσα στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει με 3-2 στο Ρέντη, έχασε με 3-2 στο Μαρούσι, αλλά παίρνοντας το χρυσό σετ με 15-13 κατέκτησε το τρόπαιο. Μια κατάκτηση τροπαίου που ειδικά ο Πανταλέων πανηγύρισε με την ψυχή του, γιατί είχε ζήσει τα μεγαλεία στο ξεκίνημα της καριέρας του, τα πέτρινα χρόνια, αλλά και την μεγάλη επιστροφή.

Αν πάντως στον Παναθηναϊκό χάρηκαν μία φορά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ, αυτή του πρωταθλήματος την χάρηκαν 100. Και πάλι στο κλειστό του Αγίου Θωμά, αλλά αυτή την φορά χωρίς κόσμο. Το ημερολόγιο έγραφε 12 Ιουλίου του 2020, με τους «πράσινους» έχοντας κερδίσει στο Ρέντη, να θέλουν τη νίκη για να επιστρέψουν στην κορυφή μετά από 14 χρόνια. Μια νίκη που κατακτήθηκε με 3-1 (22-25, 25-22, 25-15, 25-13) και έτσι ο Σωτήρης Πανταλέων που είχε και 8 πόντους, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Όχι απλά επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα, αλλά την βοήθησε να γυρίσει στην κορυφή.

Λόγω κορονοϊού το κλειστό του Αγίου Θωμά δεν είχε κόσμο, ωστόσο αυτό που ακολούθησε της απονομής δεν είχε προηγούμενο. Η αποστολή του «τριφυλλιού» πήγε στον «Τάφο του Ινδού» ο οποίος ήταν κατάμεστος, με τον Σωτήρη Πανταλέων να μπαίνει μέσα με την κούπα και να γίνεται χαμός. Ένας χαμός που σίγουρα ποτέ του δεν θα ξεχάσει, έναν χαμό που ήθελε τόσο να ζήσει και πάλι όσο τίποτα άλλο.

Στις 12/4/2021 ο Σωτήρης Πανταλέων έπαιξε για τελευταία φορά κόντρα στον Ολυμπιακό. Μόλις ολοκληρώθηκε το ντέρμπι, ένα ντέρμπι που πάντα τρελαινόταν να παίζει, έκανε γνωστή την μεγάλη του απόφαση. Το τέλος της σπουδαίας του καριέρας. Μιας καριέρας γεμάτη τίτλους, χαρές, πολλές λύπες. Κυρίως μιας καριέρας γεμάτη Παναθηναϊκό, την ομάδα που λάτρεψε και υπηρέτησε για 27 ολόκληρα χρόνια...

Δύο μέρες αργότερα έδωσε και τον τελευταίο του αγώνα. Μπροστά στις λατρεμένες του κόρες που του έδωσαν και την μπάλα να κάνει το σερβίς, ο Πανταλέων θέλησε απέναντι στον Φοίνικα Σύρου να ζήσει όσο περισσότερο μπορούσε τις στιγμές αυτές. Βραβεύτηκε από τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΣΑΠ, αλλά αυτή η αγκαλιά είναι η μεγαλύτερη βράβευση για έναν οικογενειάρχη.

Μετά το τελευταίο παιχνίδι του Πανταλέοντα, οι συμπαίκτες του πήραν στα χέρια τους το πανό που είχε φτιάξει η Θύρα 13 για τον μεγάλο αρχηγό και το οποίο έγραφε «Σωτήρης Πανταλέων, σημαία και αρχηγός, για πάντα Παναθηναϊκός». Ένα πανό που κράτησαν όλοι μαζί δείχνοντας πως ο Σώτος ήταν ο ιδανικός αρχηγός, ήταν ο άνθρωπος που αγάπησε τον Παναθηναϊκό, αγαπήθηκε από τον Παναθηναϊκό και σε πολλές περιπτώσεις, έζησε για τον Παναθηναϊκό...