ΑΕΛ: Οι «βυσσινί» σταθμοί στο θρυλικό Αλκαζάρ! (pics)

Φώτης Καρακούσης
ΑΕΛ: Οι «βυσσινί» σταθμοί στο θρυλικό Αλκαζάρ! (pics)

bet365

Η ΑΕΛ επιστρέφει στο θρυλικό Αλκαζάρ υποδεχόμενη τον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr σας θυμίζει τις 6 πιο σημαντικές στιγμές των «βυσσινί» στο γήπεδο αυτό.

Όταν ακούς την λέξη Αλκαζάρ, το μυαλό σου αμέσως πηγαίνει στην ΑΕΛ. Στην ομάδα που μεγαλούργησε στο συγκεκριμένο γήπεδο, φτάνοντας στο σημείο να πανηγυρίσει ακόμα και την κατάκτηση πρωταθλήματος. Οι... βυσσινί μετά από πέντε χρόνια επιστρέφουν στο θρυλικό αυτό γήπεδο και το gazzetta.gr σας θυμίζει τους 6 σταθμούς.

Από τον πρώτο αγώνα κόντρα στην Παναχαϊκή, τον τελευταίο στα πλέι οφ της Β' Εθνικής, τον χαμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα από την δολοφονική φωτοβολίδα στο ματς με τον ΠΑΟΚ, τον πρώτο Ευρωπαϊκό με την Χόνβεντ, μέχρι φυσικά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1988.

Σήμερα η ΑΕΛ παίζει και πάλι στο Αλκαζάρ, χωρίς κόσμο όμως λόγω κορονοϊού και ξαναλέμε από τις εκατοντάδες στιγμές σε αυτό το γήπεδο, θα αναφερθούμε σε έξι, γνωρίζοντας φυσικά πως έχουμε ξεχάσει πολλές, πάρα πολλές.

Το πρώτο κόντρα στην Παναχαϊκή

Το πρώτο κόντρα στην Παναχαϊκή

Το τελευταίο ματς στο Αλκαζάρ

Το τελευταίο ματς στο Αλκαζάρ

Πορεία στην Λάρισα για το αντίο στο θρυλικό γήπεδο

Πορεία στην Λάρισα για το αντίο στο θρυλικό γήπεδο

Κόντρα στην Χόνβεντ το πρώτο Ευρωπαϊκό παιχνίδι

Κόντρα στην Χόνβεντ το πρώτο Ευρωπαϊκό παιχνίδι

Θλίψη για το χαμό του Μπλιώνα

Θλίψη για το χαμό του Μπλιώνα

Εξασφαλίζει το πρωτάθλημα και «καίγεται» η Θεσσαλία

Εξασφαλίζει το πρωτάθλημα και «καίγεται» η Θεσσαλία

Ξεκινάμε φυσικά από τον πρώτο αγώνα που έδωσαν οι «βυσσινί» στο Αλκαζάρ για την μεγάλη κατηγορία. Το ημερολόγιο έγραφε 30 Σεπτεμβρίου του 1973 και η ΑΕΛ υποδεχόταν την Παναχαϊκή. Ο Ρακιντζόγλου στο 19' πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του, σε ένα ιστορικό παιχνίδι καθώς; όπως ξαναλέμε ήταν το πρώτο της ΑΕΛ στο Αλκαζάρ για την Α' Εθνική.

Λάρισα-Παναχαϊκή 1-0 (19' Ρακιντζόγλου)

ΑΕΛ: Σιαβάλας, Χιλ, Σημαντήρης, Λέλλης, Μπούτος, Δράμαλης, Σεϊταρίδης Μ, Ρακιντζόγλου, Σεϊταρίδης Δ, Παγκαρλιώτας (54 Ματζουράκης), Χαριτίδης (68' Καβόλι).

Παναχαϊκή: Τζανετουλάκος (7' Πλιάτσικας), Ανδρούτσος, Καλφίν, Λεβέντης, Σίδερης, Παππάς, Λεβεντάκος, Δανδέλης, Δαβουρλής (45' Σπεντζόπουλος), Στραβοπόδης, Μιχαλόπουλος.

Αφήνουμε το πρώτο ματς στο Αλκαζάρ και πάμε στο τελευταίο. Ένα ματς που διεξήχθη για τα πλέι οφ της Β' Εθνικής και ήταν στις 10 Ιουνίου του 2015. Αντίπαλος των... βυσσινί ήταν ο Ηρακλής με τον «γηραιό» με γκολ των Λουκίνα στο 11' και Κάσσου στο 16' να επικρατεί με 2-0.

Λάρισα (Σούλης Παπαδόπουλος): Καρανίκας, Κουρτεσιώτης (Μουλόπουλος 46′), Δεληζήσης (Σταθάκης 77′), Σαρακατσάνος, Πινδώνης, Νεμπεγλέρας, Ριμπέιρο (Λύρας 46′), Πίντο, Κορέιρα Σίλβα, Μπόγιοβιτς

Ηρακλής (Νίκος Παπαδόπουλος): Γιαννίκογλου, Ζιαμπάρης, Ρουγκάλας, Σαραμαντάς, Καρασαλίδης (Τσότρας 64′), Πασάς (Καλφούντζος 85′), Τσιλιανίδης, Τόσκας (Στεφανίδης 67′), Κυριακίδης, Κάσσος, Λουκίνας

Συνεχίζουμε με τον αγώνα της ΑΕΛ με τον Πανιώνιο που ήταν το τελευταίο ματς των Θεσσαλών στην Α' Εθνική στο συγκεκριμένο γήπεδο. Ένα ιστορικό παιχνίδι που διεξήχθη στις 21/11/2010 σε ένα κατάμεστο Αλκαζάρ. Πριν τον αγώνα οι φίλοι της ομάδας έκαναν πορεία από το κέντρο της πόλης προς το γήπεδο με ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Αντίο Αλκαζάρ». Η ατμόσφαιρα σε όλο τον αγώνα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, με τον Πανιώνιο στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι να επικρατεί με 1-0 με γκολ που πέτυχε ο Σάμαρης στο 42'.

ΑΕΛ: Αμπάρης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Ταλ (74' Βελάσκο), Κολοβέτσιος, Σίμιτς (59' Μακίνουα), Μετίν, Ρομέου, Κανόμπιο, Ιγκλέσιας (67' Μπλάζεκ), Κουζέν.

Πανιώνιος: Μάχο, Μανιάτης, Λάτκα. Σιόβας, Κοντοές, Όμο, Γουνδουλάκης (83' Χίκα), Σάμαρης, Αναστασόπουλος, Σίτο Ριέρα (89' Γιόνσον), Σαλαλί (64' Οκάπκο).

Πάμε ακόμα πιο πίσω και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983, όταν στο Αλκαζάρ η ΑΕΛ έδινε τον πρώτο της Ευρωπαϊκό αγώνα. Αντίπαλος η Ουγγρική Χόνβεντ σε μια ακόμα μεγάλη γιορτή τόσο για το γήπεδο, όσο και για την ομάδα και για την πόλη συνολικά. Με γκολ των Μαλουμίδη στο 16' και Κμίετσικ στο 74', η ΑΕΛ επικράτησε με 2-0 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ένα ματς που ήταν το πρώτο και ευτυχώς για τους φίλους της ομάδας, όχι το τελευταίο στην Ευρώπη που έδωσαν οι Θεσσαλοί.

ΑΕΛ (Β.Σκότσικ) : Πλίτσης, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Χάσεμπουργκ, Μαλουμίδης, Ζιώγας (46’ Κμίετσικ), Ανδρεούδης (67’ Γκαμπέτας), Βαλαώρας.

Χόνβεντ (Ίμρε Κόμορα) : Όντρους, Ντέταρι, Κερεπέτσκι, Τοτ, Νάγκι, Σίκεσντι, Μπόντονι, Γκέρε (69’ Εστερχάζι), Σάλαϊ, Ντάικα (80’ Κόζμα), Γκίμεσι.

Δυστυχώς εκτός από χαρές, σε αυτό το γήπεδο υπήρξαν και μεγάλες στεναχώριες και στιγμές θλίψης. Κανείς φίλαθλος δεν πρόκειται να ξεχάσει τι έγινε στις 26 Οκτωβρίου του 1986. Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία όχι μόνο του ποδοσφαίρου μας, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού συνολικά. Στον αγώνα της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ μια δολοφονική φωτοβολίδα που πέταξε ένας φίλος του ΠΑΟΚ, πήρε την ζωή του Χαράλαμπου Μπλιώνα. Ο καθηγητής έγινε το πρώτο θύμα της τυφλής οπαδικής βίας στην χώρα μας σε μια στιγμή που δεν θα ξεχαστεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί, καθώς μόνο έτσι κάποιοι δολοφόνοι σε όλες τις εξέδρες καταλάβουν πως μιλάμε για ποδόσφαιρο και όχι για πόλεμο.

Για την ιστορία η ΑΕΛ είχε επικρατήσει με 2-1 του ΠΑΟΚ. Ο Αγορογιάννης είχε καταφέρει να ανοίξει το σκορ μόλις πρώτο λεπτό, με τον Ζιώγα να κάνει το 2-0 στο 32'. Οι φιλοξενούμενοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με τον Σκαρτάδο στο 37', αλλά ως εκεί.

ΑΕΛ: Μιχαήλ, Γκαλίτσιος, Κυριλλίδης, Παραφέστας, Αγορογιάννης (83'Μητσιμπόνας), Στάμος, Κούπτσεβιτς (49' Ανδρεούδης), Καραπιάλης, Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Άνταμτσικ.

ΠΑΟΚ: Παντελής, Μαλιούφας, Σκαρτάδος, Τσουρέλας, Σίγγας (21' Σαχινίδης, 78' Ιορδανίδης), Αλαβάντας, Ψαρράς, Βασιλάκος, Λιάκος, Ορφανός, Αλεξανδρίδης.

Κλείνουμε το top-6 με το νούμερο 1 που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο απόν την κατάκτηση του τίτλου. Η ΑΕΛ κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα του 1988 και ο αγώνας που θα μείνει στις καρδιές όλων των φίλων της, ήταν αυτός με τον Ηρακλή. Την πρώτη Μαΐου του 1988, όχι απλά δεν πέφτει καρφίτσα στο Αλκαζάρ, αλλά θα λέγαμε πως όσο κόσμο έχει μέσα, τόσο και περισσότερο έχει έξω.

Οι... βυσσινί ήθελαν τη νίκη απέναντι στους «κυανόλευκους» για να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους και με γκολ του Μητσιμπόνα στο 86' το πέτυχαν. Με το τελευταίο σφύριγμα της λήξης όλοι γίνονται ένα κουβάρι, τρελαμένοι από το νέκταρ της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Ο αείμνηστος Μητσιμπόνας που έχασε την ζωή του λίγα χρόνια αργότερα σε τροχαίο δυστύχημα, είναι στους ώμους του κόσμου. Όλοι οι παίκτες είναι στους ώμους των φιλάθλων με το Αλκαζάρ να ζει ονειρικές στιγμές. Στιγμές που κάθε φίλαθλός της ονειρεύεται να ζήσει και πάλι.

ΑΕΛ: Μιχαήλ, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Αγορογιάννης, Γκαλίτσιος (76' Αθανασίου), Βουτυρίτσας, Καραπιάλης, Αλεξούλης, Τσιώλης (79' Παπαντωνίου), Βαλαώρας, Ζιώγας.

Ηρακλής: Γκιζέλης, Ζίφκας, Ηλιάδης, Λευκόπουλος, Βακαλόπουλος, Χατζηπαναγής (85' Δεληγιάννης), Παπαδόπουλος, Κωφίδης, Ζούντμπι, Αναστασιάδης (70' Ανδρεούδης), Τουτζιάρης.