Οι ημέρες που αλλάζουν τις ΗΠΑ...

Οι ημέρες που αλλάζουν τις ΗΠΑ...

bet365

«Δεν μου αρέσει πώς μας αντιμετωπίζουν. Το ότι κάποιος έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος δεν μου λέει τίποτα εμένα» ψελλίζει η μικρή Ζιάννα πριν ξεσπάσει σε κλάματα. Οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από τις δολοφονίες αφροαμερικάνων.

«Είμαστε μαύροι και δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε έτσι. Δεν θα πρέπει να διαμαρτυρόμαστε γιατί όλοι μας φέρονται λάθος. Το κάνουμε γιατί έχουμε δικαιώματα» συνεχίζει με λυγμούς η 9χρονη Ζιάννα και όλοι τη βοηθούν να συνεχίσει μια συγκλονιστική ομιλία «Δεν έχω νιώσει ποτέ έτσι μέχρι σήμερα. Δεν αντέχω αυτή τη συμπεριφορά. Είναι ντροπή να σκοτώνονται οι γονείς μας και να μην μπορούμε να τους δούμε ξανά. Είναι κρίμα να τους θάβουμε. Δακρύζουμε και δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Χρειαζόμαστε τους γονείς μας να είναι δίπλα μας» καταλήγει και οι ΗΠΑ παρακολουθούν θλιμμένες τα όσα διαδραματίζονται. Τα λόγια της Ζιάννα απεικονίζουν την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.


Δεν έχουν περάσει παρά μονο λίγοι μήνες, όταν ο κορυφαίος των κορυφαίων, Μάικλ Τζόρνταν μίλησε σε πρώτο πρόσωπο, επικαλέσθηκε τα δικά του βιώματα κι έστειλε το μήνυμα ότι η Αμερική είναι κάτι καλύτερο από αυτό που συμβαίνει... «Έχουμε το προνόμια να ζούμε στην μεγαλύτερη χώρα του κόσμου – μια χώρα που έχει προσφέρει σε εμένα και την οικογένειά μου τις καλύτερες ευκαιρίες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν εμφανίστηκαν σε ένα βράδυ ούτε θα λυθούν αύριο, αλλά αν δουλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε μια μεγαλύτερη κατανόηση, μια θετική αλλαγή και να δημιουργήσουμε έναν πιο ειρηνικό κόσμο για τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειες και τις κοινότητές μας» τονίζει ο «Αir Mike», ο οποίος έχασε τον πατέρα του σε μια παράλογη πράξη βίας.

Η κατάσταση ξεφεύγει πέρα από τα όρια, θάνατοι Αφροαμερικανών από τα χέρια των αρχών επιβολής του νόμου, αλλά και μισητή στοχοποίηση και δολοφονία των αστυνομικών. Οι ΗΠΑ σε έναν... παράλογο πόλεμο που οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν.


Για τους Αφροαμερικανούς, η δολοφονία του Λούθερ Κινγκ αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της ελπίδας για ενσωμάτωση, για ίσες ευκαιρίες, ισονομία. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα και με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να αποτινάξουν από πάνω τους αυτό το κοινωνικό σχίσμα. Το μέγεθος του τραύματος είναι βαθύ.

Βιετνάμ, η έκρηξη των χίπις και των γίπις, οι Μαύροι Πάνθηρες, οι δολοφονίες, το μίσος, η αστυνομοκρατία και ο φόβος γι’ αυτό που ερχόταν στο μέλλον... Οι ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60-’70 έζησαν τα πάντα, ήλπιζαν πως η τρομακτική βία θα σταματήσει να υφίσταται. Εκαναν λάθος. Ο νέος αιώνας έχει αίμα, πολλές δολοφονίες και το πένθος πλανάται πάνω από την Αμερική.

Το 2015 ήταν χρονιά σοκ για τους θανάτους αφροαμερικανών από την αστυνομία και οι αριθμοί προκαλούν θλίψη, αλλά και πολλά ερωτηματικά

  • Η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 102 μαύρους άοπλους ανθρώπους, σχεδόν δυο φορές κάθε εβδομάδα.

  • Ενας στους τρεις μαύρους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία το 2015 αναγνωρίστηκαν ως άοπλοι, αν και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

  • 37% των άοπλων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία ήταν μαύροι. Θυμίζουμε, πως μόνο το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι μαύροι

  • Ο αριθμός των άοπλων μαύρων που σκοτώθηκαν το 2015 είναι πενταπλάσιος από τους λευκούς άοπλους που βρήκαν τον θάνατο.

  • Μόλις σε 10 από τις 102 περιπτώσεις το 2015, όπου ένας άοπλος μαύρος σκοτώθηκε από την αστυνομία οδήγησε στη σύλληψη των δολοφόνων. Βέβαια, μόνο οι μισοί αξιωματικοί καταδικάστηκαν. Μάλιστα, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στο θάνατο του Μάθιου Αγιμπάμπε καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός (!!) έτους.

Την πρωτοχρονιά του 2015 στη Σαβάνα, η κοπέλα του Μάθιου Αγιμπάμπε καλεί έντρομη την αστυνομία, ώστε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, λόγω επιληπτικού επεισοδίου. Τι ακολούθησε; Σύλληψη και θάνατος του νεαρού πάνω σε μια πολυθρόνα του αστυνομικού τμήματος... Το 2016 είναι πιο βίαιο, πιο αιματηρό. Κάνσας, Σαν Ντιέγκο, Σάρλοτ, αίμα, εκδίκηση, φωνές διαμαρτυρίες και οι Ηνωμένες Πολιτείες τρέμουν...

Τελικά είναι μόνο φυλετικές οι αιτίες των δολοφονιών; Οι έρευνες έδειξαν πως μαύροι αστυνομικοί και ισπανόφωνοι είναι πιο πιθανό να πυροβολήσουν μαύρους, απ΄ ότι λευκοί αστυνομικοί. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και τον εγκληματολόγο, Greg Ridgeway, μαύροι αστυνομικοί ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να πυροβολήσουν σε μια σκηνή εγκλήματος σε σχέση με άλλους αστυνομικούς.


Ο «ρατσισμός» παίζει σίγουρα κάποιο ρόλο σε αυτά τα άσχημα γεγονότα, αλλά δεν είναι η πιο άμεση αιτία για τις δολοφονίες μαύρων σε Μπάτον Ρουζ, Λουιζιάνα, Μινεσότα, Σάρλοτ... Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν την άκρη και φτάνουν στο συμπέρασμα πως τα όσα ζουν οι αστυνομικοί στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, αλλά και η προκατάληψη των αξιωματικών τους σε βάρος μάυρων έχει άμεσες συνέπειες. Επίσης, το επιθετικό ύφος της αστυνόμευσης σε περιοχές όπου οι μαύροι αποτελούν πλειοψηφία είναι ένας λόγος που συμβάλει στην ταχύτερη κλιμάκωση προς χρήση θανατηφόρου βίας. Εξάλλου, όλοι οι αστυνομικοί πλέον είναι εκπαιδευμένοι να προστατεύουν τον εαυτό τους όταν... αισθάνονται πως βρίσκονται σε κίνδυνο. Αλλά ποιος μπορεί να το προσδιορίσει αυτό;

Προς το παρόν, όμως, είναι δύσκολο να απαντήσει το Κράτος σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με τον κίνδυνο κι αυτό είναι που κάνει το πρόβλημα δισεπίλυτο... Σε κάθε Πολιτεία η αστυνομική παρέμβαση είναι διαφορετική, όπως στο Χιούστον υπάρχει ασυνήθιστη προκατάληψη της αστυνομίας. Ποιος ξέρει αν τα αστυνομικά τμήματα στέλνουν τις σωστές αναφορές; Μοιράζονται στοιχεία με τους ερευνητές;

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι άφθονα και αποδεικνύουν πως οι μαύροι άνθρωπο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθούν από τους αστυνομικούς.


Τα δεδομένα από το Κάνσας Σίτι, το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι οι μαύροι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό από ό, τι οι λευκοί άνθρωποι να σταματήσουν σε έλεγχο. Οι μαύροι άνθρωποι σταμάτησαν πιο συχνά, ακόμη και σε περιοχές χωρίς μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας.


Η μαρτυρία του ακτιβιστή, Σαμ Σινιάνγκβε, ο οποίος ξεκίνησε τη χαρτογράφηση της αστυνομικής βίας συγκλονίζει


«Είμαι 24 ετών. Είμαι ένας μαύρος. Είναι απίστευτα θλιβερό να βλέπεις ανθρώπους σαν εμένα που έχουν σκοτωθεί. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για όλα τα είδη των βίαιων εγκλημάτων. Και όμως, όταν πρόκειται για ανθρώπους που σκοτώνονται από τους αστυνομικούς, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο.... Εψαξα και μέτρησα 1.149 άτομα όλων των εθνοτικών ομάδων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία το 2014. Δεν έχουμε δει Κυβερνήτες να εντείνουν και να κάνει σαφείς δεσμεύσεις για την εξάλειψη του επιπέδου της αστυνομικής βίας στις κοινότητές τους. Νομίζω ότι λέει πολλά αυτό για την κοινωνία που ζούμε».

Αυτό όμως που τονίζει πως ο αστυνομικός και νυν καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας λέει πολλά για την νοοτροπία των αστυνομικών «Ο πρώτος κανόνας της επιβολής του νόμου είναι να πάει στο σπίτι, στο τέλος της βάρδιας του ο αστυνομικός. Η βασική αρχή είναι η επιβίωση του αξιωματικού. Γι 'αυτό όλες οι δραστηριότητες εκπαίδευσης έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της. Αλλά καταλήγει να θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες αντί να διατηρήσει την ασφάλειά τους. Τους διδάσκουν να... φοβούνται και να τους τονίζουν ότι η αστυνόμευση είναι μια απίστευτα επικίνδυνο επάγγελμα»


Από την άλλη, το FBI τονίζει πως οι μαύροι είναι πιο πιθανό να σκοτώσουν αστυνομικούς, από το να σκοτωθούν από τα πυρά τους. Μάλιστα, η έρευνα έδειξε πως το το 40% των αστυνομικών που έπεσαν νεκροί ήταν από όπλα μαύρων. Εξάλλου, είναι 18.5 περισσότερες οι πιθανότητες ένα όργανο της τάξης να σκοτωθεί από έναν μαύρο απ ότι ένας αστυνομικός να σκοτώσει έναν άοπλο μαύρο! Μάλιστα, κόντρα στην... αντι-αστυνομική ρητορική, οι δολοφονίες έχουν αυξηθεί κατά 17% στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ , εξαιτίας της απροθυμίας των αστυνομικών να επέμβουν για να μη θεωρηθούν ρατσιστές.

 

Τελευταία Νέα