Tελικά είμαστε... πρόβατα;

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Tελικά είμαστε... πρόβατα;

bet365

Ποιο είναι το κριτήριο για την ψήφο μας; Γιατί αποκαλούμε «πρόβατα» τους ψηφοφόρους; Ψηφίζουμε τον καλύτερο ή κάποιον διάσημο; Μetal καταστάσεις στη Νορβηγία κι ένας νέος δρόμος ανοίγεται…

«Η εξουσία πηγάζει από το λαό. Το ζήτημα είναι πού καταλήγει...», είναι άλλωστε το βασικό συστατικό της δημοκρατίας.

Ποιους δεν έχει ενοχλήσει η αντιμετώπιση υποψηφίων, οι οποίοι συμπεριφέρονται σα να θεωρούν το εκλογικό σώμα δικό τους, ακίνητο! Παθιασμένοι, ώστε να κρατήσουν τους ψηφοφόρους εγκλωβισμένους και να μην παρασυρθούν από κάποιο ποτάμι αλλαγής. Βέβαια, αυτή η ιδιοκτησιακή αντίληψη έχει βαθιές ρίζες και φυσικά αναφερόμαστε στο σύστημα πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος, τότε που με το ρουσφέτι κρατούσε «φυλακισμένες« ψήφους για πολλά χρόνια.

Ε, ξεχάσατε κάτι, η ψήφος δεν είναι εξαγοράσιμη και οι άνθρωποι δεν είναι πρόβατα για να τους μαντρώσεις! Ή μήπως είναι; Μήπως τελικά ο ψηφοφόρος θέλει να φορέσει την προβιά για να ζητήσει κάτι που δεν μπορεί να το αποκτήσει με διαφορετικό τρόπο;

Οι ψηφοφόροι - πρόβατα φοβούνται πλέον τα... τσοπανόσκυλα ή τα έχουν συνηθίσει και δεν είναι διατεθειμένα να φύγουν από το μαντρί! Πώς θα αλλάξει η κατάσταση; Ακολουθήστε το πρόβατο που θέλει να ανοίξει την πόρτα και να βγει ελεύθερο να βοσκήσει, έχει την ελευθερία κινήσεων και σίγουρα όλα μαζί μπορούν να αντιμετωπίσουν το τσοπανόσκυλο!

Σας μπέρδεψε ο πρόλογος; Εμείς μπερδευτήκαμε περισσότερα με τα όσα συνέβησαν σε μια κωμόπολη 6000 κατοίκων στην κεντρική Νορβηγία και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι αντέδρασαν στον... παλαιοκομματισμό ή αποδείχθηκαν «πρόβατα» ενός διάσημου μουσικού που θα τον ακολουθούσαν μέχρι το... Δημαρχιακό Μέγαρο! Αλήθεια εσείς θα ψηφίζαμε κάποιον που θα σας έλεγε να μην το πράξετε;;;


Ο Fenriz μέλος των Darkthrone έκανε το ντεμπούτο του στις αρχές του ΄90, εποχή που υπήρχε μεγάλη διεθνή ευαισθητοποίηση της black metal. Ηταν η εποχή που υπήρχαν δολοφονίες και κάψιμο εκκλησιών... Το όνομά του ήρθε ξανά στην επιφάνεια, αφού ο Fenriz... χωρίς να θέλει είναι δημοτικός σύμβουλος. Ναι, συνέβη! Ο 44χρονος συμφώνησε να βρεθεί στη λίστα υποψηφίων των Φιλελεύθερων και στην τελευταία θέση, απλά και μόνο να συμπληρωθούν τα ονόματα.

Ο ίδιος δεν ήθελε να ακούει για εκλογές και μάλιστα για να είναι σίγουρος για την ήττα του φρόντισε να εκτυπώσει αφίσες, με τη γάτα του (φυστικοβούτυρο) στο χέρι και σύνθημα «Μη με ψηφίζετε...», ενώ στις συζητήσεις του με τους κατοίκους του Κolbotn φρόντιζε να τονίζει πως δεν είναι ικανός να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. «Μου είπαν πως οι πιθανότητες να εκλεγώ ήταν μηδαμινές. Τους έλεγα ότι είμαι ένας πολυάσχολος άνθρωπος, είχα ελάχιστο χρόνο και πολύ δουλειά, αλλά...».

Ο Gylve Nagell δεν είναι γεννημένος πολιτικός, μπορεί με τα τραγούδια να ξεσηκώνει τους οπαδούς του, αλλά δεν... πείθει με τον πολιτικό του λόγο. Ξέρετε γιατί; Οι ψηφοφόροι τον αγνόησαν και του έδωσαν μια θέση στο συμβούλιο, που σημαίνει πως θα πρέπει να υπηρετεί τους συμπολίτες του για τουλάχιστον δυο χρόνια.

«Στην καμπάνια μου ήμουν ο εαυτός μου, κρατούσα τη γάτα μου κι έλεγα '' Σας παρακαλώ μην με ψηφίσετε'' αλλά ο κόσμος... τρελάθηκε. Με πήρε τηλέφωνο ο υπεύθυνος και μου είπε πως ήμουν ένας εκπρόσωπος. Δεν ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Είναι βαρετό, άλλωστε δεν υπάρχουν πολλά χρήματα σε αυτό το κομμάτι». Ο ίδιος σκέφτεται να κάνει τον... άρρωστο στις μεγάλες συνελεύσεις, άλλωστε τόνισε πως αισθάνεται.... ηλίθιος ανάμεσα στους άλλους εκπροσώπους.

«Όλοι λαμβάνουμε έμπνευση, συνεχώς. Εμείς απλά επιλέγουμε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε. Νομίζω ότι αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Αλλά δεν θα βρισκόμουν πουθενά χωρίς το metal της δεκαετίας του '80, κατ’ εξαίρεση ίσως θα έπαιζα σε ένα βαρύ ύφος της δεκαετίας του '70 ή των τελών της δεκαετίας του '60.

Όπως το "Waiting For The Sun", τραγούδι από τους Doors. Πολύ βαρύ και σπουδαίο και ήταν το πρώτο ροκ Lp που πήρα το 1973, το οποίο είχε αυτό το τραγούδι. "Morrison Hotel". Είναι πάντα μαζί μου, τώρα μόλις τρία μέτρα μακριά μου, στο ράφι με τα βινύλια» είχε τονίσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «rocking».

Ο Fenriz αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περσόνες της ς ακραίας metal σκηνής, παθιασμένος και αφοσιωμένος για τη μουσική και ιδιαίτερα για το metal της δεκαετίας του '80. Οι Darkthrone σχηματίστηκαν στο Kolbotn, το 1986 έχοντας την ονομασία Black Death. Τραγουδιστής και ντράμερ ο Gylve Nagell, και κιθαρίστας ο Anders Risberget. Οι πρώτες τους ηχογραφήσεις ήταν για τπ «Trash Core» κι έγιναν στη σοφίτα του σπιτιού του κιθαρίστα.

 

Τελευταία Νέα