Έχει και η F1 Grand Slam!

Νίκος Τσιώκος
Έχει και η F1 Grand Slam!

bet365

To Grand Slam παραπέμπει στο τένις! Όμως έχει και η Formula1 το δικό της! Το G-Weekend Journal ρίχνει μία ματιά στους 24 πιλότους που κατέκτησαν pole position, πανηγύρισαν νίκη, οδήγησαν την κούρσα σε κάθε γύρο κι έκαναν ταχύτερο γύρο σ' ένα Γκραν Πρι.

-«Έχουμε Γκραν Σλαμ».

-«Ωραία, θα δούμε λίγο τένις!».

-«Όχι ρε, για Formula1 μιλάω!».

-«......»

Ο παραπάνω διάλογος θα μπορούσε να είναι μεταξύ δύο φίλων και μάλιστα να κατέληγε σε άγριο καυγά, αν δεν καταλάβαινε ο ένας τα λόγια του άλλου (το έχουμε αυτό μεταξύ μας, ειδικά οι κολλητοί)! Γκραν Σλαμ, λοιπόν, δεν υπάρχει μόνο στο τένις, αλλά και στη Formula1, το οποίο δεν είναι καινούριο, αφού από την... εκκίνηση του σπορ η παρακάτω τετράδα θεωρείται ως το προαναφερθέν επίτευγμα.

Πρόκειται για την περίπτωση, στην οποία σ' ένα ολόκληρο Γκραν Πρι στις τρεις αυτές ημέρες που διεξάγεται ένας πιλότος κατακτήσει την pole position, πανηγυρίσει τη νίκη, είναι πρώτος σε κάθε γύρο του αγώνα και κάνει τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Κάτι σαν κι αυτό που έκανε ο Νίκο Ρόσμπεργκ στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γερμανός σημείωσε το δεύτερο της καριέρας του και μάλιστα εντός μίας σεζόν, αφού το προηγούμενο ήταν φέτος στη Ρωσία. Στο παρελθόν άλλοι 23 πιλότοι έχουν φτάσει σε αυτό το επίτευγμα, με τον Τζιμ Κλαρκ να είναι στην κορυφή της λίστας με 8, ενώ από το τωρινό γκριντ προηγείται ο Σεμπάστιαν Φέτελ με 4. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί που έχουν κάνει Γκραν Σλαμ.

Τζιμ Κλαρκ 8

Όπως προαναφέραμε, ο Τζιμ Κλαρκ βρίσκεται στο... υψηλότερο σκαλί του βάθρου με 8 Γκραν Σλαμ. Ο Σκωτσέζος θεωρήθηκε ως ένας από τους πιο γρήγορους πιλότους της F1 και όχι άδικα, καθώς έφτασε στο εν λόγω επίτευγμα σε 8 Γκραν Πρι. Το πρώτο ήταν στη Μ. Βρετανία το 1962 και το τελευταίο στο Νίρμπουργκρινγκ της Γερμανίας το 1965. Μάλιστα, θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα, αν δε σκοτωνόταν σε ατύχημα στη Formula2 το 1968.

Αλμπέρτο Ασκάρι 5

Δύο πιλότοι έχουν σταματήσει στα 5 και ο ένας είναι ο Αλμπέρτο Ασκάρι. Ο Ιταλός κέρδισε μέσα σ' ένα χρόνο με την ανίκητη Ferrari 500, από το καλοκαίρι του 1952 μέχρι αυτό του 1953, τους 11 από τους 13 αγώνες. Εξ' αυτών οι 5 ήταν με Γκραν Σλαμ. Το πρώτο ήρθε στην πίστα Ρουέν Λες Εσάρτ της Γαλλίας το 1952 και το τελευταίο στο Σίλβερστοουν της Μ. Βρετανίας το 1953.

Μίκαελ Σουμάχερ 5

Ο έτερος πιλότος που έπιασε τα 5 ήταν ο Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Γερμανός θεωρείται ένας από τους θρύλους της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμούς έχοντας κατακτήσει εφτά τίτλους και έχοντας μετρήσει πάρα πολλά ρεκόρ, μερικά εκ των οποίων ακόμα δεν έχουν καταρριφθεί. Το πρώτο σημειώθηκε στο Γκραν Πρι του Μονακό το 1994, μόλις έναν αγώνα μετά τον τραγικό θάνατο του Άιρτον Σένα εκείνη την Πρωτομαγιά στην Ίμολα.

Ο «Σούμι» το επανέλαβε δύο αγώνες αργότερα στον Καναδά, ενώ στη συνέχεια περίμενε οχτώ χρόνια για να φτάσει ξανά σε Γκραν Σλαμ. Το τρίτο προέκυψε στην Ισπανία με τη Ferrari το 2002, ενώ τα δύο τελευταία ήταν στη χρονιά του τελευταίου τίτλου του (2004) σε Αυστραλία και Ουγγαρία.

Τζάκι Στιούαρτ 4

Ακόμα περισσότεροι, τέσσερις στον αριθμό, σημείωσαν από 4 Γκραν Σλαμ. Πρώτος όλων ο Τζάκι Στιούαρτ, ο οποίος είχε αγώνες που κανείς δεν μπορούσε να τον πλησιάσει, όπως είχε γίνει και με τον καλό φίλο του, Τζιμ Κλαρκ. Το ξεκίνημα έγινε με τη Γαλλία το 1969, ακολούθησαν το Μονακό και ξανά η Γαλλία το 1971 για να σταματήσει τα Γκραν Σλαμ στις ΗΠΑ το 1972.

Άιρτον Σένα 4

Δεύτερος που έφτασε τα 4 Γκραν Σλαμ ήταν ο αείμνηστος Άιρτον Σένα. Ο Βραζιλιάνος δεν πρόλαβε να πανηγυρίσει περισσότερα από 3 τίτλους, 41 νίκες, 80 πόντιουμ και 65 pole position λόγω της μαύρης Πρωτομαγιάς στην Ίμολα το 1994. Ωστόσο, πρόλαβε να μπει στη λίστα με τους θρύλους του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ παγκοσμίως.

Το έπραξε σε Πορτογαλία το 1985, Ισπανία το 1989 και Μονακό, Ιταλία το 1990. Μάλιστα, το πρώτο του Γκραν Σλαμ στο Εστορίλ το συνδύασε με την παρθενική νίκη της καριέρας του, ενώ είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που έχουν πετύχει Γκραν Σλαμ μέσα σε μία ημέρα.

Νάιτζελ Μάνσελ 4

Επόμενος με 4 Γκραν Σλαμ έγινε ο Νάιτζελ Μάνσελ. Ο Βρετανός είχε ξεχωριστή σχέση με τη Williams FW14B, με την οποία σημείωσε τα 3 για να έρθει το τέταρτο με την διάδοχό της, την FW14. Το πρώτο ήταν το 1991 στο Σίλβερστοουν, σειρά πήραν η Νότιος Αφρική και η Ισπανία το 1992, ενώ την ίδια χρονιά ήρθε και το τέταρτο εκ νέου μέσα στο... σπίτι του.

Σεμπάστιαν Φέτελ 4

Από το τωρινό γκριντ στα Γκραν Σλαμ προηγείται ο Σεμπάστιαν Φέτελ, που είναι και ο τελευταίος που σταμάτησε στα 4. Ο Γερμανός είχε ισάριθμες εκπληκτικές σεζόν με τη Red Bull με ίδιο αριθμό τίτλων, πάρα πολλές νίκες και αμέτρητα ρεκόρ. Η αρχή έγινε στην Ινδία το 2011, ακολούθησε η Ιαπωνία το 2012 για να τα διπλασιάσει σε Σιγκαπούρη και Κορέα το 2013.

Νέλσον Πικέ 3

Σειρά στη λίστα έχει ο Νέλσον Πικέ, ο οποίος είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή με 3. Ο Βραζιλιάνος... μιμήθηκε τον συμπατριώτη του, Άιρτον Σένα, και πέτυχε το πρώτο στο Λονγκ Μπιτς το 1980 μαζί με την παρθενική νίκη της καριέρας του για να φτάσει σε άλλα δύο σε Αργεντινή, Καναδά το 1981 και το 1984, αντίστοιχα. Επίσης, έγινε ο δεύτερος πιλότος στην ιστορία που σημείωσε Γκραν Σλαμ εντός μίας ημέρας.

Χουάν Μανουέλ Φάντζιο 2

Και περνάμε στους πιλότους που έχουν από 2 ξεκινώντας από τον πιο... παλιό, τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Ο Αργεντινός μπορούσε να δείξει ότι η κυριαρχία μπορεί να έρθει με διάφορους τρόπους. Στην προσπάθεια αυτή ήρθε και το πρώτο Γκραν Σλαμ στο Μονακό το 1950 για να πετύχει άλλο ένα στο Νίρμπουργκρινγκ το 1956.

Τζακ Μπράμπχαμ 2

Άλλος ένας με 2 Γκραν Σλαμ ήταν ο Τζακ Μπράμπχαμ, ο οποίος επανέλαβε το επίτευγμα του Φάντζιο και, επίσης, με διαφορά έξι ετών. Το πρώτο σημειώθηκε στο Βέλγιο το 1960 σ' έναν αγώνα που οι Κρις Μπρίστοου και Άλαν Στέισι σκοτώθηκαν και οι Στέρλινγκ Μος, Μάικ Τέιλορ τραυματίστηκαν σοβαρά. Το δεύτερο του Μπράμπχαμ ήταν στο Μπραντς Χατς το 1966 και παραμένει το μοναδικό Γκραν Σλαμ στην ιστορία που επετεύχθη με μονοθέσιο κατασκευασμένο από τον ίδιο τον οδηγό.

Μίκα Χάκινεν 2

Στα 2 σταμάτησε και ο Μίκα Χάκινεν. Τρεις Φινλανδοί έχουν κατακτήσει τον τίτλο, αλλά ο τεράστιος Χάκινεν παραμένει ο μοναδικός που έχει Γκραν Σλαμ στο παλμαρέ του. Αμφότερα ήρθαν το 1998 κατά τη διάρκεια του πρώτου τίτλου της καριέρας του σε Βραζιλία και Μονακό.

Λιούις Χάμιλτον 2

Επόμενος από το τωρινό γκριντ είναι ο Λιούις Χάμιλτον με 2. Μέχρι και το 2014 ο Βρετανός ήταν σε μία ξεχωριστή λίστα με πιλότους που είχαν κατακτήσει τίτλο, όμως ποτέ δεν κατάφεραν να πετύχουν ένα Γκραν Σλαμ, όπως οι Αλέν Προστ, Κέκε Ρόσμπεργκ, Τζένσον Μπάτον, Κίμι Ραϊκόνεν.

Το πρώτο, λοιπόν, του νυν τρις παγκόσμιου πρωταθλητή ήρθε στη Μαλαισία το 2014 και στην Ιταλία το 2015. Μάλιστα, στη Μόντσα ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος σε ελεύθερες και κατατακτήριες δοκιμές και φυσικά στον αγώνα.

Νίκο Ρόσμπεργκ 2

Φτάνουμε στον Νίκο Ρόσμπεργκ. Ο Γερμανός βρίσκεται από το 2006 στη Formula1, όμως φέτος διανύει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του και αυτή μέχρι στιγμής έχει... εξαργυρωθεί με 5 νίκες σε 8 αγώνες και 2 Γκραν Σλαμ.

Το πρώτο ήρθε τον περασμένο Μάιο στη Ρωσία, ενώ στο παρθενικό Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να φτάσει και στο δεύτερο για να... σκαρφαλώσει στη λίστα, ενώ είναι πρωτοπόρος της βαθμολογίας. Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι αν σε αυτή την εκπληκτική χρονιά θα μπορέσει να κατακτήσει και τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.

Μάικ Χόθορν, Στέρλινγκ Μος, Τζο Σίφερτ, Τζάκι Ιξ, Κλέι Ρεγκατσόνι, Νίκι Λάουντα, Ζακ Λαφίτ, Ζιλ Βιλνέβ, Γκέρχαρντ Μπέργκερ, Ντέιμον Χιλ, Φερνάντο Αλόνσο 1

Τέλος, 11 πιλότοι έχουν φτάσει μόνο μία φορά σε Γκραν Σλαμ. Πρόκειται για τους Μάικ Χόθορν (Γαλλία 1958), Στέρλινγκ Μος (Πορτογαλία 1959), Τζο Σίφερτ (Αυστρία 1971), Τζάκι Ιξ (Γερμανία 1972), Κλέι Ρεγκατσόνι (Λονγκ Μπιτς 1976), Νίκι Λάουντα (Βέλγιο 1976), Ζακ Λαφίτ (Βραζιλία 1979), Ζιλ Βιλνέβ (Λονγκ Μπιτς 1979), Γκέρχαρντ Μπέργκερ (Αυστραλία 1987), Ντέιμον Χιλ (Ουγγαρία 1995) και Φερνάντο Αλόνσο (Σιγκαπούρη 2010).

 

Τελευταία Νέα