Άνθρακες ο θησαυρός...

Φώτης Καρακούσης
Άνθρακες ο θησαυρός...

bet365

Καλοκαίρι 2015. Ήρθαν να... αλλάξουν επίπεδο την Σούπερ Λίγκα. Καλοκαίρι 2016. Φεύγουν (ή θα φύγουν) άπρακτοι. Μπερμπάτοφ, Εσιέν, Καμπιάσο και Μπουoνανότε πέρασαν, αλλά δεν ακούμπησαν και το G-Weekend καταγράφει τα... φτωχά πεπραγμένα τους!

Κάθε καλοκαίρι το βάρος όλων των φίλων όχι μόνο του ποδοσφαίρου, αλλά συνολικά των ομαδικών αθλημάτων πέφτει στις μεταγραφές και στις κινήσεις που γίνονται. Άλλες πετυχημένες, άλλες όχι. Το περσινό καλοκαίρι οι τέσσερις μεγάλες ομάδες της Σούπερ Λίγκας έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να φέρουν στην χώρα μας γνωστούς ποδοσφαιριστές ικανούς να κάνουν την διαφορά.

Οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν τον Αργεντίνο Εστέμπαν Καμπιάσο, οι «πράσινοι» τον Γκανέζο Μίκαελ Εσιέν, οι «ασπρόμαυροι» τον Βούλγαρο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και οι «κιτρινόμαυροι» τον Αργεντίνο Ντιέγκο Μπουονανότε. Και οι τέσσερις ήρθαν με μεγάλες απαιτήσεις, έκαναν τον κόσμο των ομάδων τους να βρεθούν στο αεροδρόμιο για να τους υποδεχθούν, αλλά ως εκεί.

Δυστυχώς για τους συλλόγους τους κανείς δεν έπιασε όσο αναμενόταν. Κανείς δεν βοήθησε και δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση την απόκτησή του, με τον θησαυρό που ο κόσμος περίμενε να βγαίνει άνθρακας . Ίσως είναι η πρώτη φορά που σε μια μεταγραφική περίοδο οι τέσσερις μεγάλοι είχαν τέτοια αποτυχία στον παίκτη-κράχτη τους.

Η κάθε μια από τις περιπτώσεις βέβαια είναι διαφορετική, αλλά σίγουρα τόσο ο Καμπιάσο, όσο και οι Εσιέν, Μπερμπάτοφ και Μπουονανότε δεν βοήθησαν όσο θα μπορούσαν και κυρίως όσο περίμεναν όλοι από αυτούς. Οι τρεις πρώτοι άλλωστε έχουν αποτελέσει ήδη παρελθόν ή έστω θα αποτελέσουν σίγουρα τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Αργεντίνος των «κιτρινόμαυρων» ενδέχεται να πάρει μια ακόμα ευκαιρία. Παρακάτω θα δούμε τι έκανε ο καθένας, σε μια ξαναλέμε, αποτυχημένη χρονιά και για τους τέσσερις.

Καμπιάσο: «Άξιζε περισσότερες ευκαιρίες»

Στα 35 του και έχοντας μια γεμάτη χρονιά με την Λέστερ, την οποία βοήθησε να σωθεί και ψηφίστηκε ο καλύτερος παίκτης από τον κόσμο της ομάδας, ο μεγάλος Εστέμπαν Καμπιάσο αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην χώρα μας και τον Ολυμπιακό. Στο άκουσμα της απόκτησης του διεθνή Αργεντίνου ο ενθουσιασμός έκανε για τα καλά την εμφάνισή του στις τάξεις των φίλων των «ερυθρολεύκων». Ο κόσμος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο και όλοι ήταν έτοιμοι ο Αργεντίνος να δείξει και στην χώρα μας την αδιαμφισβήτητη αξία του.

Η αρχή ήταν ιδανική, καθώς ο Καμπιάσο με το καλημέρα έδειξε τι αξίζει με αποκορύφωμα τον αγώνα με την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Η συνέχεια όμως δεν ήταν και η καλύτερη. Κάτι οι τραυματισμοί του, κάτι οι ευκαιρίες που δε του δόθηκαν έφεραν τον 35χρονο μέσο να έχει στο πρωτάθλημα μόλις 14 συμμετοχές στο Κύπελλο 3 και στην Ευρώπη 4. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις είχε 21 συμμετοχές σκοράροντας 4 φορές. Σε πολλά ματς έδειξε το πόσο μεγάλος παίκτης και κυρίως ηγέτης είναι, αλλά αυτά δεν ήταν ικανά για να μείνει στην χώρα μας. Πλέον θα συνεχίσει αλλού την καριέρα του και η αλήθεια είναι πως με βάση τους αριθμούς ήταν μια αποτυχημένη μεταγραφή, αλλά από την άλλη κανείς δεν ξέρει πως θα ήταν τα πράγματα αν είχε πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Με το αν όμως κουβέντα δεν γίνεται. Ο Σίλβα δεν τον πίστεψε, δεν έπαιξε σε πολλά ματς και αυτός ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας.

Το καλύτερο παιχνίδι του

Στο ματς με την Άρσεναλ όλοι ασχολήθηκαν με τον Φορτούνη που σκόραρε από κόρνερ και τον Ρομπέρτο που έπιανε τα άπιαστα. Ωστόσο ο παίκτης που έκανε σε εκείνο το ματς την διαφορά ήταν ο Καμπιάσο. Ο Αργεντίνος ήταν εξαιρετικός με αποκορύφωμα την μαγική μπαλιά που έβγαλε στον Πάρντο από την οποία προήλθε το γκολ του Φινμπόγκασον. Αυτόν θα λέγαμε πως ήταν και το καλύτερο παιχνίδι του Καμπιάσο με τους Πειραιώτες.

Εσιέν: Η απόλυτη απογοήτευση...

Αρχές Ιουνίου και ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση ενός σπουδαίου αμυντικού μέσου. Ενός από τους κορυφαίους στην θέση του με μεγάλη καριέρα σε Τσέλσι, παρουσία σε Ρεάλ και Μίλαν και νούμερο ένα στην χώρα του την Γκάνα. Ο λόγος φυσικά για τον Μίκαελ Εσιέν. Το περσινό καλοκαίρι οι «πράσινοι» θέλησαν να κάνουν την μεταγραφική τους υπέρβαση και έφεραν στην χώρα μας ένα πραγματικά πολύ μεγάλο όνομα. Ο ερχομός του ξεσήκωσε τους φίλους του... τριφυλλιού που βρέθηκαν μαζικά στο αεροδρόμιο να τον αποθεώσουν. Ο ίδιος έδειχνε χαμένος με την υποδοχή και υποσχέθηκε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για τη νέα του ομάδα.

Ως εδώ τα καλά όμως, γιατί αυτόν τον καλύτερο εαυτό δεν τον είδε ποτέ κανείς. Αρχικά λόγω τραυματισμού, καθώς έμεινε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός και εν συνεχεία λόγω απόδοσης, μιας και όταν έπαιξε δεν πρόσφερε ουσιαστικά τίποτα. Μια όντως αποτυχημένη μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό που στο πρόσωπό του νόμισε πως βρήκε τον ηγέτη που έψαχνε, αλλά δυστυχώς για τους «πράσινους» ο Γκανέζος μόνο ηγέτης δεν αποδείχθηκε. Συνολικά ο Εσιέν έπαιξε σε 12 αγώνες πρωταθλήματος και 3 Κυπέλλου και σκόραρε μία φορά στα 15 αυτά ματς. Σε αντίθεση με τον Καμπιάσο, κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν δόθηκαν ευκαιρίες στον Εσιέν, απλά το πρόβλημα τραυματισμού ήταν μεγαλύτερο από ότι αρχικά φαινόταν, ενώ και αυτός από κάποια στιγμή και μετά έδειχνε να έχει παρατήσει κάθε προσπάθεια.

Το καλύτερο παιχνίδι του

Όσο και να ψάξεις δεν μπορείς να βρεις ένα παιχνίδι στο οποίο ο Εσιέν έκανε την διαφορά. Υπήρξαν κάποια που προσπάθησε, αλλά την διαφορά σε κανένα. Αν πάντως θέλαμε να βάλουμε κάποιο, θα βάζαμε αυτό με τον Αστέρα Τρίπολης στην Λεωφόρο, με τον Γκανέζο να βοηθάει τους «πράσινους» στο να φτάσουν στη νίκη με 2-0.

Μπερμπάτοφ: Μένει η υποδοχή στη Τούμπα

Με τον Ολυμπιακό να έχει αποκτήσει τον Καμπιάσο και τον Παναθηναϊκό τον Εσιέν, ο ΠΑΟΚ ήθελε το δικό του μεγάλο όνομα προκειμένου και να ενισχυθεί, αλλά και να... ζεστάνει τον κόσμο. Στο δεύτερο κομμάτι ο «δικέφαλος» έκανε εξαιρετική κίνηση καθώς αρχές Σεπτεμβρίου κατάφερε να αποκτήσει τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ένας από τους πιο γνωστούς επιθετικούς που αν και στα 35 του, είχε γεμάτες χρονιές σε πολύ σπουδαίους συλλόγους. Ο Βούλγαρος επιθετικός έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά σε Λεβερκούζεν, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φούλαμ και Μονακό, ήρθε στην χώρα μας έτοιμος να κάνει την διαφορά.

Δυστυχώς για τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ δεν την έκανε σε καμία περίπτωση. Κάτι οι τραυματισμοί και σε αυτόν, κάτι η σχέση του με τον Τούντορ, κάτι η λάθος θέση που αγωνιζόταν αλλά και συνολικά το σύστημα της ομάδας, έκαναν τον έμπειρο επιθετικό να μην καταφέρνει να αποδώσει τα αναμενόμενα. Όλοι θυμούνται την υποδοχή στην Τούμπα όπου χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στις εξέδρες και τον αποθέωσαν, όμως αγωνιστικά για πολλούς λόγους όπως αναφέραμε και παραπάνω αυτή η μεταγραφή δεν έπιασε με τον θησαυρό να αποδεικνύεται και στην συγκεκριμένη περίπτωση άνθρακας. Ο Βούλγαρος συνολικά έπαιξε σε 17 ματς πρωταθλήματος σκοράροντας 4 φορές, 3 του Κυπέλλου με 1 γκολ και 5 της Ευρώπης χωρίς να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Συνολικά είχε 25 συμμετοχές και 5 γκολ.

Το καλύτερο παιχνίδι του

Έχοντας κάνει ένα μέτριο ως κακό ξεκίνημα ο Μπερμπάτοφ κατάφερε να στείλει για πρώτη φορά την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα στον αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι για την 5η αγωνιστική. Ο Βούλγαρος σε αυτό το ματς σκόραρε κάνοντας το 1-1, αλλά συνολικά η είσοδός του στο 59' άλλαξε εντελώς την εικόνα του ΠΑΟΚ οδηγώντας ουσιαστικά την ομάδα του στη νίκη.

Μπουονανότε: Θέλει την δεύτερη ευκαιρία

Αφήνουμε τέταρτο το μεγάλο όνομα της ΑΕΚ. Η Ένωση στα μέσα Αυγούστου έκανε δικό της τον Αργεντίνο Ντιέγκο Μπουονανότε. Έναν παίκτη που ξεκίνησε με μεγάλες περγαμηνές το ποδόσφαιρο, θεωρήθηκε εξαιρετικό ταλέντο, αλλά η αλήθεια είναι πως η καριέρα του δεν ήταν αυτή που θα περίμενε. Μετά την Ρίβερ Πλέιτ αγωνίστηκε στην Μάλαγα, μετά στην Γρανάδα και ως δανεικός σε Πατσούκα και Κίλμες. Μπορεί το όνομα του Μπουονανότε να ήταν λιγότερο δυνατό σε σχέση με τα προηγούμενα, ωστόσο όντως η μεταγραφή ήταν από αυτές που λέμε αεροδρομίου. Οι φίλοι της ΑΕΚ τον υποδέχθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», περίμεναν πολλά από αυτόν, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν προσέφερε και όσα θα μπορούσε ή όσα ζητούσε ο κόσμος από τον ίδιο.

Βέβαια σε αντίθεση με τους άλλους τρεις ο... κοντός ναι μεν μπορεί να μην έθελξε με την απόδοσή του, αλλά μόνο μεταγραφή... πατάτα δεν μπορείς να τον πεις. Και τα παιχνίδια του τα έπαιξε και τα γκολ του τα έβαλε και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Ένωση άλλαξε τρεις προπονητές και όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο μόνο καλό δεν είναι για τους παίκτες. Συνολικά πάντως δεν την θεωρείς και μεταγραφή που έβγαλε τα λεφτά της με τον ίδιο να θέλει να παραμείνει κάτι που ακόμα είναι ανοικτό. Όσον αφορά την χρονιά που πέρασε ο Αργεντίνος έπαιξε σε 27 παιχνίδια (πολλά ως αλλαγή) πρωταθλήματος πετυχαίνοντας 6 γκολ και σε 8 Κυπέλλου όπου και σκόραρε 5 φορές. Έχοντας συνολικά 35 συμμετοχές και 11 γκολ, ναι μεν δεν λες πως έβγαλε μάτια, αλλά όχι και πως ήταν αποτυχημένη μεταγραφή.

Το καλύτερο παιχνίδι του

Την καλύτερη εμφάνιση με την φανέλα της ΑΕΚ ο Μπουονανότε την έκανε στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ. Ο Αργεντίνος κέρδισε ένα πέναλτι, σκόραρε δύο φορές και οδήγησε τους «κιτρινόμαυρους» στη νίκη με 3-1.

Τι έκαναν οι τέσσερις

Συνολικά οι τέσσερις μεγάλες μεταγραφές των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έκαναν τα εξής:

Παίκτης

Πρωτάθλημα

Κύπελλο

Ευρώπη

Εστέμπαν Καμπιάσο

14-2

3-2

4

Μίκαελ Εσιέν

12-1

3

-

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

17-4

3-1

5

Ντιέγκο Μπουονανότε

27-6

8-5

-

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα