Οι αξέχαστες στιγμές του «Black Mamba» (vids)

Οι αξέχαστες στιγμές του «Black Mamba» (vids)

bet365

O Kόμπι έριξε τίτλους τέλους και το G-Weekend Journal απαριθμεί 10+1 στιγμές που σημάδεψαν την 20ετή επική πορεία του «Black Mamba».

Η 13η Απριλίου 2016 θα αποτελεί πλέον μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην σύγχρονη ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ, καθώς ο Νο.1 μπασκετμπολίστας της τελευταίας 15ετίας, αλλά και πιθανότερα ο μοναδικός παίκτης που κατάφερε περισσότερο απ' όσο οποιοσδήποτε άλλος να πλησιάσει το μεγαλείο του Μάικλ Τζόρνταν, αποχαιρέτησε οριστικά την ενεργό δράση.

Μέσα σε κλίμα πλήρους συγκινησιακής φόρτισης, τα ξημερώματα της Πέμπτης (14/4) ο Κόμπι Μπράιαντ πάτησε για τελευταία φορά το παρκέ του Staples Center στο κύκνειο άσμα του απέναντι στους Τζαζ, δίνοντας μία ακόμα μοναδική παράσταση, σημειώνοντας τους τελευταίους 60 από τους συνολικά 33.643 πόντους της καριέρας του, που του χάρισαν την τρίτη θέση στη λίστα των πρώτων σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

Μέσα σε 20 χρόνια γεμάτα από επιτυχίες και ατομικές διακρίσεις, είναι δύσκολο να πρωτοδιαλέξει κάποιος τις σημαντικότερες στιγμές στην τεράστια καριέρα του, ωστόσο υπήρξαν κάποιες που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του «Βlack Mamba» και θα τον ακολουθούν για πάντα.

1.Το Draft του 1996 και η ανταλλαγή που άλλαξε την ιστορία

Αναμφισβήτητα γυρνώντας πίσω στο χρόνο, η 26η Ιουνίου 1996 αποτελεί μία ημερομηνία ορόσημο για τον «Black Mamba», καθώς παρότι δεν μπορούσε να το φανταστεί ακόμα ο ίδιος, η ανταλλαγή του από τους Σάρλοτ Χόρνετς στους Λος 'Αντζελες Λέικερς θα άλλαζε, όχι μόνο την μετέπειτα πορεία του Κόμπι, αλλά σε μεγάλο βαθμό και την ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ.

Οι Σάρλοτ Χόρνετς έχουν στα χέρια τους το Νο.13 του Draft και επιλέγουν έναν 17χρονο απόφοιτο του Lower Merion High School, ονόματι Κόμπι Μπιν Μπράιαντ, ο οποίος είχε δηλώσει με περίσσιο θράσος πριν από τη μεγάλη βραδιά της λοταρίας : «Γειας σας. Είμαι ο Κόμπι και αποφάσισα να παρακάμψω το κολέγιο και να πάρω το ταλέντο μου στο ΝΒΑ».

Στη Σάρλοτ σίγουρα δεν αντιλήφθηκαν τον «θυσαυρό» που είχαν στα χέρια τους, όπως και οι ακόμα 12 ομάδες που προσπέρασαν τον «KB24», σε ένα Draft όπου στις πρώτη 10άδα των επιλογών, πέρα από μερικούς παίκτες που έγραψαν την δική τους τεράστια πορεία στη λίγκα (Νο.1 Άιβερσον, Νο. 4 Μάρμπερι, Νο.5 Άλεν), υπήρξαν, όπως πάντα, και μερικά όχι και τόσο επιτυχημένα picks (Νο. 3 Αμπντούρ-Ραχίμ, Νο.6 Αντουάν Ουόκερ, Νο.9 Σαμάκι Ουόκερ, Νο. 10 Νταμπίερ, Νο.12 Ποταπένκο).

Βέβαια ο «Black Mamba» δεν ήταν και ο μόνος που «αδικήθηκε», μιας και κοιτάζοντας λίγο χαμηλότερα ,μπορούσε κανείς να δει παίκτες όπως οι Πέτζα Στογιάκοβιτς (Νο.14), Στιβ Νας (Νο.15), Ζερμέιν Ο' Νιλ (Νο.17), Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας (Νο. 20) και Ντέρεκ Φίσερ (Νο.24).

Όπως και να 'χει οι Χόρνετς έκαναν ίσως το μεγαλύτερο λάθος της ιστορίας τους, ανταλλάσσοντας έναν παίκτη που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την πορεία τους, ενώ από την άλλη στο Λος Άντζελες βρήκαν το παίκτη που θα γινόταν το... τοτέμ της σύγχρονης εποχής τους.

2. Το ανεπίσημο ντεμπούτο, το «άσφαιρο» πρώτο ματς και το πρώτο ρεκόρ

Λίγες ημέρες μετά την ανταλλαγή του στους Λέικερς, ο Κόμπι πραγματοποιεί το ανεπίσημο ντεμπούτο του με τους Λέικερς σε παιχνίδι της preseason απέναντι στους Πίστονς, σημειώνοντας 27 πόντους, όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας του, με τον προπονητή της ομάδας του Ντιτρόιτ, Άλβιν Τζέντρι, να σχολιάζει αμέσως μετά, στάζοντας... μέλι για τον rookie της ομάδας τους Λος Άντζελες: «Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου καλύτερο παίκτη σε αυτή τη θέση, σε τόσο νεαρή ηλικία».

Το επίσημο ντεμπούτο του ωστόσο δεν ήταν τόσο λαμπερό, όσο θα περίμενε, μιας και αγωνίστηκε μόλις για 6 λεπτά στην ήττα των Λέικερς από τους Τίμπεργουλβς, μένοντας «άσφαιρος», με μόλις μία προσπάθεια για σουτ, ενώ στη στατιστική του υπήρχαν 1 ριμπάουντ, 1 τάπα, 1 λάθος και 1 φάουλ. Ο πρώτος του πόντος ήρθε λίγες ημέρες μετά, όταν απέναντι στους Νικς άνοιξε τον λογαριασμό του από τη γραμμή των βολών, αγωνιζόμενος για 3 λεπτά!

Παρόλα αυτά, το πρώτο από τα πολλά ρεκόρ που ακολούθησαν για τον «Black Mamba» δεν άργησε να έρθει, καθώς στις 28 Ιανουαρίου 1997, ο Μπράιαντ, έπειτα από 34 παιχνίδια στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που ξεκινά σε βασική πεντάδα ομάδας, σημειώνοντας 12 πόντους (5/11 σουτ) απέναντι στους Μάβερικς, με τους «Λιμνάνθρωπους» να επικρατούν με 102-83 και τον Σακίλ Ο' Νιλ να μετρά 31 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Το τέλος της σεζόν 1996-97 τον βρήκε με 7.6 πόντους, 1.3 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι και παρότι μπορεί τα νούμερα του να μην ήταν εντυπωσιακά, ο «KB24» κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στον διαγωνισμό καρφωμάτων, αλλά και να συμπεριληφθεί στην 2η καλύτερη πεντάδα των rookies της χρονιάς και πλέον το νερό φαινόταν να έχει μπει στο... αυλάκι.

3. Η πρώτη και η τελευταία μάχη με τον «Air»

Στα πρώτα του δύο ταξίδια στο Σικάγο, αντιμετωπίζοντας του Μπουλς του θρυλικού Τζόρνταν, ο Κόμπι μέτρησε συνολικά 10 πόντους, παρακολουθώντας κυρίως τα κατορθώματα του «Air» από τον πάγκο.

Συγκεκριμένα στην πρώτη επίσημη του συνάντηση ο «Black Mamba» αγωνίστηκε μόλις για 10 λεπτά, μετρώντας 5 πόντους, την ίδια ώρα που ο σταρ των «Ταύρων», αν και άστοχος (10/32 σουτ) έφτανε με άνεση σε ακόμα μία 30άρα (129-123 υπέρ των Μπουλς στην παράταση το τελικό σκορ).

Η πρώτη όμως μεγάλη «μάχη» τους ήρθε μόλις στη δεύτερη σεζόν του Μπράιαντ στο ΝΒΑ και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου 1997, όταν στο Staples Center ο Κόμπι μέτρησε 33 πόντους και ο «MJ» άλλους 36, προσφέροντας μία καθηλωτική μονομαχία.

Ανεξάρτητα από το τελικό 104-83 υπέρ των «Ταύρων», αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Μπράιαντ έδειξε πως θα μπορούσε να αποτελέσει άξιο διάδοχο του «Air» και η συνέχεια του θα επιβεβαίωνε στο ακέραιο τις προβλέψεις.

Σε ότι αφορά στην τελευταία τους συνάντηση στα παρκέ, αυτή ήρθε τον Μάρτιο του 2003, λίγους μήνες πριν από το δεύτερο και οριστικό αντίο του Τζόρνταν από την ενεργό δράση, με τους Ουίζαρντς να φιλοξενούνται στο Λος Άντζελες από τους Λέικερς και τον «σεληνιασμένο» Κόμπι να πετυχαίνει 55 πόντους (42 στο πρώτο ημίχρονο, επίδοση ρεκόρ στην ιστορία των Λέικερς) την ώρα που ο 39χρονος «Air» από την πλευρά του σταματούσε στους 23 (108-94 για τους Λέικερς το τελικό σκορ), παραδίδοντας ουσιαστικά την σκυτάλη στο νέο μεγάλο αστέρι του ΝΒΑ.

4. Το απίθανο Three-peat με τους Λέικερς

Συνολικά ο «Blacκ Mamba» κατέκτησε πέντε «δαχτυλίδια» (2000, 2001, 2002, 2009, 2010). Σίγουρα όμως το τρομερό Three-peat της ομάδας του Φιλ Τζάκσον την τριετία 2000-02 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «γαλόνια» ανάμεσα στις αμέτρητες διακρίσεις του Κόμπι.

Οι Λέικερς εκείνης της περιόδου βρίσκονται αναμφισβήτητα μέσα στις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών και τα κατορθώματα των Κόμπι και Σακίλ θα μείνουν για πάντα στην ιστορία, εδραιώνοντας τους ως ένα από τα κορυφαία δίδυμα που έχουν εμφανιστεί ποτέ.

5. Το μεγαλύτερο βράδυ της καριέρας του

Οι φορές που ο Μπράιαντ βρέθηκε στη ζώνη του... «λυκόφωτος» στη διάρκεια της 20ετούς καριέρας του είναι αδύνατον να απαριθμηθούν. Παρ' όλα αυτά, στις 22 Ιανουαρίου του 2006, ο «Black Mamba» ξεπέρασε κάθε όριο, σημειώνοντας την κορυφαία ατομική επίδοση στη σύγχρονη ιστορία του μπάσκετ, απέναντι στους Ράπτορς.

Το κοντέρ σταμάτησε στους 81 (21/33 διπ., 7/13 τριπ., 18/20 βολ.) και μέχρι και σήμερα μοιάζει αδύνατο, όσες φορές και αν έχει παρακολουθήσει το ιστορικό βίντεο της... συλλεκτικής του εμφάνισης, να μην μείνει με το στόμα ανοιχτό.

6. Η βραδιά ξεπέρασε και μαθηματικά τον «Air»

Άλλη μία ιστορική στιγμή στην τεράστια καριέρα του Μπράιαντ ήρθε όταν ο σταρ των Λέικερς κατάφερε να εκθρονίσει και μαθηματικά τον Τζόρνταν στην λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών.

Στις 14 Δεκεβρίου 2014 ο Κόμπι σημείωσε 26 πόντους κόντρα στους Τίμπεργουλβς και με δύο εύστοχες βολές, περίπου πέντε λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, κατάφερε να υπερκαλύψει τους 8 πόντους που χρειαζόταν πριν από την έναρξη του αγώνα, προκειμένου να ρίξει από την 3η θέση των σκόρερς τον «Air», ξεπερνώντας τους 32.292 πόντους του.

7.Τα back-to-back χρυσά στους Ολυμπιακούς

Πλούσια σε διακρίσεις ήταν και η παρουσία του Κόμπι με την ομάδα των ΗΠΑ. Μεγαλύτερα παράσημα φυσικά θεωρούνται τα δύο συνεχόμενα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια σε Πεκίνο και Λονδίνο, με τον «Black Mamba» να μετρά 15 και 12.1 πόντους αντίστοιχα στις διοργανώσεις και να έχει καθοριστική παρουσία στον τελικό απέναντι στην Ισπανία το 2008, σημειώνοντας 20 πόντους.

8. Η ρήξη αχιλλείου και η μεγάλη επιστροφή

Σίγουρα η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του Μπράιαντ ήρθε στις 12 Απριλίου του 2013 απέναντι στους Ουόριορς. Με περίπου 3 λεπτά πριν από τη λήξη ο άσος των «Λιμνάνθρωπων» που μετρούσε μέχρι εκείνη την ώρα 34 πόντους, υπέστη ρήξη αχιλλείου κα χρειάστηκε να αποχωρήσει με πατερίστες και δάκρυα στα μάτια από το Staples Center, αφού πρώτα είχε επιστρέψει στον αγώνα για να εκτελέσει... κουτσαίνοντας ένα ζευγάρι ελευθέρων βολών!

Παρ' όλα αυτά, όπως είχε τονίσει αμέσως μετά την ανακοίνωση του τραυματισμού του και ο ίδιος ο «KB24», δεν το έβαλε κάτω, δούλεψε σκληρά και κατάφερε να επιστρέψει ξανά στην αγωνιστική δράση, πραγματοποιώντας την επάνοδό του στις 9 Δεκεμβρίου 2013 απέναντι στους Ράπτορς (9 πόντοι, 8 ριμπάουντ), ωστόσο πλέον ήταν φανερό πως ο χρόνος είχε ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τον «Black Mamba».

9.H επιστολή του αποχωρισμού

Μέσα από μία μακροσκελή και βαθιά φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή του προς μπάσκετ, ο Κόμπι ανακοίνωσε στις 30 Νοεμβρίου 2015 την απόσυρση του από την ενεργό δράση στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ξαφνιάζοντας τον περισσότερο κόσμο, σε μια στιγμή που θα τον ακολουθεί για πάντα, όπως και τα όσα ακολούθησαν στο υπόλοιπο διάστημα.

10.Η αποθέωση σε κάθε παράσταση και το συγκλονιστικό μήνυμα του Τζόρνταν

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης τους για απόσυρση από την ενεργό δράση, κάθε παιχνίδι των Λέικερς μετατράπηκε σε γιορτή προς τιμήν του Κόμπι. Ο 37χρονος γκαρντ γνώρισε σε κάθε μία από τις συλλεκτικές τελευταίες του εμφανίσεις απίστευτη αποθέωση και τιμήθηκε σε κάθε έδρα με ξεχωριστό τρόπο.

Αποκορύφωμα σίγουρα αποτελεί το αποθεωτικό βίντεο του Μάικλ Τζόρνταν στην τελευταία επίσκεψη του «Black Mamba» στη Σάρλοτ.

10+1. O τελευταίος... χορός

Όσο και αν κανείς προσπαθούσε να φανταστεί το πως θα κυλούσε αυτό το τελευταίο βράδυ του Κόμπι στα παρκέ, αυτό που συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης (14/4) ξεπέρασε κάθε πιθανή προσδοκία.

Από τις ετοιμασίες της πόλης του Λος Άντζελες και του Staples Center μέχρι τα μηνύματα και τα βίντεο αφιερώσεις όλου του αθλητικού κόσμου για το μεγάλο αντίο του, όλος ο κόσμος κινούταν στους ρυθμούς του και ο «Black Mamba» φρόντισε για άλλη μια φορά να μας αποζημιώσει.

Με μία παράσταση βγαλμένη από τα χρόνια της νιότης του, ο «KB24» σημείωσε τη 6η «60άρα» της καριέρας του, οδηγώντας τους Λέικερς στη νίκη επί των Τζαζ με 1101-96. Με 22/50 προσπάθειες, 6/21 τρίποντα και 10/12 βολές έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του NBA που καταφέρνει να πετύχει μια τέτοια επίδοση, με την εμφάνιση του να αφήνει κατά πολύ πίσω τις αντίστοιχες όλων των μεγάλων θρύλων του αθλήματος στο κύκνειο άσμα τους.

Ο Σακίλ του είχε ζητήσει να αποχωρήσει με «50άρα». Ο ίδιος απαντούσε πως δεν υπήρχε περίπτωση. Με περίπου 4 δευτερόλεπτα να απομένουν για το τέλος, το παιχνίδι σταματά οριστικά, με τον κόσμο να... εισβάλλει στο γήπεδο για να αποχαιρετήσει τον Κόμπι.

Ύστερα από κάποια λεπτά πήρε το μικρόφωνο, προκειμένου να γράψει με τις τελευταίες του λέξεις τον επίλογο της τεράστιας καριέρας του. Όλες αυτές οι στιγμές αναμφισβήτητα θα περάσουν στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

«Mamba out», όμως όπως και ο ίδιος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας χιουμοριστικά τις αντιδράσεις των παιδιών του στην τελευταία του παράσταση: «Μεγάλε, ψάξτο στο youtube».

Θυμηθείτε ξανά τα όσα έγιναν στην τελευταία εμφάνιση του Κόμπι

Διαβάστε ξανά το SPECIAL αφιέρωμα του gazzetta.gr για τον «Black Mamba»

Θυμηθείτε ξανά την συζήτηση-φόρο τιμής της μπασκετοπαρέας του gazzetta.gr στον Κόμπι Μπράιαντ, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής του στο τέλος της σεζόν.

 

Τελευταία Νέα