Tα... κλειδιά μιας «θρυλικής» χρονιάς!

Δημήτρης Τομαράς
Tα... κλειδιά μιας «θρυλικής» χρονιάς!

bet365

Ο Ολυμπιακός έφτασε τα 43 πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο και το Gazzetta Weekend Journal καταγράφει σε οκτώ κατηγορίες μία εξαιρετική σεζόν!

Ακόμα μία χρονιά βρίσκει τον Ολυμπιακό πρωταθλητή, έχοντας σπάσει κάθε ρεκόρ που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Έχοντας κάνει τα... πάντα. Τόσο ως ομάδα όσο σε ατομικό και προπονητικό επίπεδο.

Την Κυριακή στο ματς με την Καλλονή στο Καραϊσκάκη οι ερυθρόλευκοι γιορτάζουν ακόμα μία άκρως πετυχημένη χρονιά, έχοντας... κλειδώσει τον τίτλο από τον Οκτώβριο και έχοντας την πιο γρήγορη μαθηματική κατάκτηση από τον Φεβρουάριο! Στην 30ή και τελευταία αγωνιστική της Λίγκας γίνεται η φιέστα για το πρωτάθλημα. Οι Πειραιώτες μέχρι και πριν το ματς με την Καλλονή είχαν 82 βαθμούς (σ.σ. η 2η ΑΕΚ είχε 57) και 76 γκολ υπέρ και 16 κατά! Τι μπορεί να κρατήσει κανείς όμως από την φετινή χρονιά;

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Μέχρι πέρυσι ήταν ένα ακόμα ακατέργαστο ταλέντο. Φέτος ο Κώστας Φορτούνης έγινε ο νέος μεγάλος ηγέτης του Ολυμπιακού αλλά και της Εθνικής και ο απόλυτος MVP του πρωταθλήματος! Έχοντας ως... δάσκαλό του τον Τσόρι αλλά και παίκτες όπως ο Καμπιάσο και δουλεύοντας συνέχεια και πάρα πολύ.

Τα νούμερά του... ζαλίζουν: 17 γκολ και 12 ασίστ σε 26 ματς πρωταθλήματος. Βάζει 1 γκολ ανά 3.5 τελικές, κάνει 241 πάσες, έχει 15 κλεψίματα και 71 φάουλ υπέρ. Όλα αυτά σε 1.887 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα! Μπήκε στην λίστα των παικτών του Ολυμπιακού με τα double double (δίπλα σε παίκτες όπως οι Τζόρτζεβιτς και Τσόρι) και είχε συμμετοχή σχεδόν στα μισά φετινά ερυθρόλευκα γκολ. Τρομερή ποιότητα από έναν παίκτη που μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά και που έχει κάνει φέτος με διαφορά την καλύτερή του σεζόν.

Η ΣΤΙΓΜΗ: 6η αγωνιστική. Στις 4 Οκτωβρίου του 2015 ο Ολυμπιακός αν και καταπονημένος από τις υποχρεώσεις του στο Champions League πηγαίνει στην Τούμπα και... καθαρίζει το ματς με τον ΠΑΟΚ με το 0-2. Πρόκειται αναμφίβολα για το σημείο - κλειδί στο πρωτάθλημα. Το πλέον καθοριστικό του βήμα για την εκπλήρωση του στόχου του. Ένα γκολ από τον Ιντέγιε για να ακολουθήσει ο χαρακτηριστικός του πανηγυρισμός και άλλο ένα από τον Μιλιβόγιεβιτς και μέσα σε 36 λεπτά βγήκε το διπλό για τους Πειραιώτες.

Η ΑΤΑΚΑ: Πολλά μπορούν να γραφτούν και να ειπωθούν εδώ. Όλο το moto του φετινού Ολυμπιακού όμως είναι στα λόγια του Μάρκο Σίλβα που σε κάθε ματς και ακόμα στα πιο αδιάφορα ζητούσε πλήρη εγρήγορση και μεγάλη προσπάθεια και ανάλογη εικόνα: «Όποιος φοράει την φανέλα του Ολυμπιακού πρέπει να την σέβεται γιατί ο Ολυμπιακός είναι ένας μεγάλος σύλλογος και είναι κάτι που το κάνουν οι παίκτες μας σε όλη την διάρκεια της χρονιάς». Αυτά είχε πει μεταξύ άλλων μετά το 2-5 στο Αγρίνιο.

Επίσης μετά την πρόσφατη νίκη με τον Πανθρακικό ο Ίβηρας τεχνικός είχε τονίσει για το κομμάτι της νοοτροπίας ότι «υπάρχει κάτι που τους λέω πάντα (σ.σ. στους παίκτες του). Έχουμε κερδίσει το πρωτάθλημα και έχουμε μεγάλο βαθμολογικό πλεονέκτημα. Όποιος, όμως, εκπροσωπεί τον Ολυμπιακό πρέπει πάντα να παίζει για να κερδίζει αλλά και να παρουσιάζει καλό ποδόσφαιρο επειδή είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Αυτό λέω στους παίκτες μου. Πρέπει πάντα να αποδεικνύουν πως είναι πρωταθλητές».

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ότι ο Λεάντρο Σαλίνο είναι μεγάλο... πειραχτήρι και κάνει πλάκες είναι γνωστό. Ωστόσο η εικόνα του με την πιπίλα στο στόμα και να χορεύει στους ρυθμούς του «τικα τακα τικα τακ» μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό μένει για τα καλά αποτυπωμένη στο μυαλό. Από συναισθηματικής πλευράς εδώ μπορεί να μπει και η ξεχωριστή αφιέρωση του Φορτούνη στην γιαγιά του.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: 13/02/2016. Ο Ολυμπιακός αν και μένει με 9 παίκτες λόγω δύο αποβολών χάνει το αήττητό του στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ. Γνωρίζει την ήττα με 1-0. Ήταν και η μοναδική του φετινή στην Super League.

Ο Ολυμπιακός βέβαια φωνάζει και για τις δύο αποβολές και για το πέναλτι που πήρε η ΑΕΚ σε αυτό το ματς.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ: Ο Μάρκο Σίλβα χρησιμοποίησε 30 διαφορετικούς παίκτες για να πάρει τίτλο. Συμμετοχές με την ομάδα είχαν και παίκτες που αποχώρησαν πριν καλά καλά μπει ο Σεπτέμβριος ή ακόμα και τον Γενάρη. Δεν είναι κάτι τόσο σύνηθες. Επίσης ο Ολυμπιακός είχε 19 διαφορετικούς σκόρερ! Εάν αφαιρέσουμε τους τρεις γκολκίπερ (Ρομπέρτο, Καπίνο και Χουτεσιώτη) από τους 27 παίκτες που έπαιξαν στην Λίγκα έχει βρει δίχτυα το 70,37%!

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μάρκο Σίλβα είναι ο... αρχιτέκτονας του φετινού Ολυμπιακού. Είναι μία από τις βασικές αιτίες που ο Ολυμπιακός έχει κάνει ένα τρομερό πρωτάθλημα από κάθε άποψη και που και προς στο τέλος του δεν έκανε... αγγαρεία. Και ας είχε... καπαρώσει και μαθηματικά τον τίτλο από τον Φεβρουάριο, όπως τονίσαμε και πιο πάνω. Ο Σίλβα με εξαίρεση το ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (σ.σ. μοναδική ήττα σε ντέρμπι που ήρθε βέβαια μετά από 2 αποβολές) κέρδισε την Ένωση στο Καραϊσκάκη, τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Συνολικά από προπονητικής πλευράς ως προς το πρωτάθλημα έκανε μία εξαιρετική χρονιά, στην πρώτη του σεζόν εκτός της Πορτογαλίας. Δουλεύοντας πολύ στο κομμάτι της τακτικής και το 4-2-3-1, την ψυχολογία και κάνοντας την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ρόστερ του. Παρά την επιμονή του σε ένα συγκεκριμένο σύστημα ο Σίλβα πάντως δεν είχε πρόβλημα να διαφοροποιεί την διάταξή του, όποτε το έκρινε απαραίτητο, παίζοντας είτε με 4-4-2 είτε με άλλα σχήματα. Είχε βέβαια και μεγάλη βοήθεια και από τιμ του και από τον Γρηγόρη Γεωργάτο που διαρκώς μιλάει στους παίκτες και άπαντες είναι στην... τσίτα. Το γεγονός πως μέχρι το τέλος της Super League ο Ολυμπιακός ήταν τόσο ανεβασμένος και ανταγωνιστικός και με κίνητρα για καλό ποδόσφαιρο (σ.σ. παρότι από τις αρχές Μαρτίου και μετά δεν είχε ματς με ουσιαστικό αντίκρισμα) λέει πολλά...

ΤΑ BEST GOALS: Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο βάζει γκολάρες. Σε δύο μπορεί να σταθεί κανείς. Στο τέρμα του Ιντέγιε με την ΑΕΚ (σ.σ. στο 4-0 του Καραϊσκάκη) και τον τρόπο που... αδειάζει την αντίπαλη άμυνα για να σκοράρει στο 2-0. Το δεύτερο πάλι από τον Νιγηριανό. Στο πως βγαίνει ψηλά, κλέβει την μπάλα με τον Ταυλαρίδη στο ντέρμπι του Φαλήρου με τον Παναθηναϊκό και κάνει το εξαιρετικό τελείωμα για να πάει το σκορ στο 3-1. Γενικότερα ο Ιντέγιε έχει βάλει φέτος αρκετά καθοριστικά γκολ και σε μεγάλα ματς σε Ελλάδα και Champions League. Σε όλα αυτά συνυπολογίζουμε και τον βαθμό δυσκολίας που είχαν τα τέρματά του.

- Δείτε εδώ τα γκολ και τις τοπ φάσεις στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-0.

- Δείτε εδώ γκολ και χάιλαϊτς από το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-1.

 

Τελευταία Νέα