Τα social media και το... δάχτυλο στον Μέσι!

Δημήτρης Ρούσσος
Τα social media και το... δάχτυλο στον Μέσι!

bet365

Στην Ευρώπη κάνουν πλάκα μέσω twitter και facebook και το G- Weekend κάνει μια λυπηρή σύγκριση με τα ημέτερα και την έλλειψη χαλαρής διάθεσης απέναντι στη «μπαλίτσα»…

Είναι ένα ερώτημα, για ποιό λόγο βλέπουν οι άνθρωποι ποδόσφαιρο. Σε δεύτερο επίπεδο, για ποιό λόγο ενθουσιάζονται ή και παθιάζονται μ’ αυτό. Τελικά, μετά από πολλά επεισόδια στη «σειρά», καταλήγει κανείς να αναρωτιέται αν είναι όντως το ποδόσφαιρο το αντικείμενο του «πόθου» ή απλά η ικανοποίηση ανεπανόρθωτων ανασφάλειων ή/και ανήκεστων βλαβών στον τρόπο σκέψης και ανάλυσης του τι είναι αυτό που παρακολουθούμε και τι μας αρέσει.

Άλλοι γουστάρουν περισσότερο τη φάση «πίτσες, μπύρες και παρέα» ένα βράδυ Τρίτης, Τετάρτης ή Κυριακής, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που νομίζουν πως αυτό ευχαριστιούνται περισσότερο, χωρίς να το καταλαβαίνουν, νομίζοντας πως στην πραγματικότητα τους αρέσει η «μπάλα». Κανένα πρόβλημα, απ’ τη στιγμή που είναι «ακίνδυνοι» και δεν βλάπτουν το προϊόν και το «σκοπό» που επιτελεί στην πραγματικότητα το τηλεοπτικό ή ζωντανό (με τον θεατή να βρίσκεται στις κερκίδες του γηπέδου) θέαμα.

Ποιός είναι λοιπόν ο σκοπός αυτός; Να περνάς καλά! Όπως τότε, σαν πιτσιρικάς στα γηπεδάκια, στις αλάνες, με τους φίλους σου, φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης σου ομάδας. Να ευχαριστιέσαι αυτό που παρακολουθείς, να το αναλύεις και λιγάκι, είτε αγνά σαν κατά φαντασίαν προπονητής, είτε από ενδιαφέρον για το τι εξυπηρετεί η παρουσία δυο αμυντικων χαφ αντί ενός και γιατί είναι πιο πολύτιμος σε ένα παιχνίδι ένας εξτρέμ που προσφέρει και στην άμυνα, αντί ενός άλλου που έχει μυαλό μόνο για την επίθεση.

Θες να κερδίζει η ομάδα σου; Προφανώς. Αλίμονο αν κάποιος δεν θέλει να βλέπει τα χρώματα της ομάδας του να δοξάζονται, παρά μόνο πηγαίνει κι έρχεται σε θέατρο ή σε μουσείο σύγχρονης τέχνης. Στεναχωριέσαι όταν χάνει; Βέβαια. Εύχεσαι καρκίνους, ανταλλάζεις «ευχολόγια» για τη μάνα του αντιπάλου και παίζεις και «ψιλές» άμα λάχει για τα δίκια της «ομαδάρας» σου; Λυπάμαι, κόκκινη κάρτα.

Όχι από μας. Σε οποιοδήποτε πολιτισμένο ποδοσφαιρικό περιβάλλον έτσι θα γινόταν. Οπουδήποτε θέλουν να περνάνε καλά με τα σπορ. Εκεί που θυμούνται πως είναι ο χαβαλές, η καζούρα που προκαλεί γέλιο και όχι νεύρα και υστερίες, γενικώς εκεί που υπάρχουν ωραίες ιστορίες που μνημονεύονται για καιρό.

Το περασμένο Σάββατο η εκπληκτική - και φέτος - Μπάγερν Μονάχου δέχθηκε τρία γκολ στο Μπορούσια Παρκ απ’ τη Γκλάντμπαχ, γνωρίζοντας τελικά την ήττα με 3-1, την πρώτη στο πρωτάθλημα και τρίτη στη σεζόν, μετά το χαμένο τελικό κόντρα στη Βόλφσμπουργκ για το Σούπερ Καπ Γερμανίας και το 2-0 απ’ την Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Νεύρα, στεναχώρια, γκρίνια; Προφανώς. Σε τι «δόσεις» όμως; Ελεγχόμενες! O λόγος; Επειδή περνάνε ωραία με το ποδόσφαιρο!

Στο 68ο λεπτό του αγώνα, με το σκορ στο 3-0 και ενώ το ημίχρονο είχε λήξει 0-0, στον επίσημο αγγλόφωνο λογαριασμό των Βαυαρών στο twitter αναρτήθηκε το εξής: «3-0. Μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά το δεύτερο ημίχρονο, σας παρακαλούμε»; Η απάντηση ήρθε άμεσα απ’ τα πουλάρια: «Ξεχάστε το»!

Ήταν η πρώτη ήττα, μάλιστα κινδύνευαν με διασυρμό εκείνη τη στιγμή, όμως κάποιος σκέφτηκε πως αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για αυτοσαρκασμό και «δράση» στα social media! Εκτός αν υποθέσουμε πως δεν πείραξε τη Μπάγερν που «έσπασε» το αήττητο της και το ποιοτικότατο δημιούργημα του Γουαρδιόλα στραπατσαριζόταν, όπως σπανιότατα συμβαίνει…

Πάει λίγο παραπάνω από ένας χρόνος από τότε που η Ρόμα ταξίδευε στο Μάντσεστερ για να αντιμετωπίσει τη Σίτι για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε, πριν τον αγώνα, οι Άγγλοι καλωσόρισαν πρωτότυπα τους Ρωμαίους, ποστάροντας με εμφανή διάθεση σαρκασμού και ειρωνείας στον λογαριασμό τους στο twitter το εξής: «Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε εσάς και φυσικά ένα θρυλικό παίκτη όπως ο Τότι. Δεν έχει σκοράρει ποτέ στην Αγγλία, έτσι;»! Η απάντηση των Ιταλών ήρθε άμεσα: «Έχετε δίκιο. Ο αρχηγός μας δεν έχει σκοράρει ποτέ στην Αγγλία. Όμως πάντα υπάρχει η πρώτη φορά για όλα»! Οι Άγγλοι ευχήθηκαν «να μη συμβεί αυτό απόψε και να χρειαστεί να περιμένει ο Τότι λίγο καιρό ακόμα», κλείνοντας με ευχές για καλή επιτυχία.

Αφού μια χρήστης τους κάλεσε να… σταματήσουν να «φλερτάρουν», ξεκίνησε η αναμέτρηση, στην οποία μάλιστα ο «καπιτάνο» σκόραρε!

Μετά το φινάλε της αναμέτρησης κι αφού ανταλλάχθηκαν αβρότητες για τη φιλοξενία των μεν και τη συμπεριφορά των δε, η Ρόμα συνέχισε στον ίδιο… τόνο: «Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Σας περιμένουμε να ανταποδώσουμε στη Ρώμη. Δεν έχετε κερδίσει ποτέ ευρωπαϊκό αγώνα στην Ιταλία, έτσι;». Οι «πολίτες» δεν άφησαν το γάντι να πέσει: «Όχι, δεν έχουμε κερδίσει, αλλά όπως ξέρετε, για όλα υπάρχει η πρώτη φορά!». Για την ιστορία, η Σίτι κέρδισε με 0-2 στη Ρώμη…

Πίσω στη Γερμανία, την περασμένη αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα, ο τερματοφύλακας Χιτζ της Άουγκσμπουργκ κατάφερε να πιάσει πέναλτι του Μοντέστ της Κολωνίας, καταστρέφοντας το σημείο στην άσπρη βούλα, ώστε να γλιστρήσει ο αντίπαλός του!

Αφού τιμωρήθηκε απ΄ την Ομοσπονδία, η Κολωνία απείλησε πως θα στείλει στον Χιτς τον… λογαριασμό της επισκευής του γκαζόν, υπολογίζοντας 122, 92 ευρώ για 2 μέτρα χλοοτάπητα και δυο ώρες δουλειάς του εργάτη. Η Άουγκσμπουργκ απάντησε μέσω… facebook!

Ο Χιτς δήλωσε πως ««Αν ο λογαριασμός συνοδεύεται κι από ένα υπονοούμενο "κλείσιμο ματιού", τότε θα πληρώσω ευχαρίστως το λογαριασμό, αν και πιστεύω πως ο συντηρητής του δικού μας αγωνιστικού χώρου θα έφτιαχνε τη βούλα του πέναλτι πολύ γρηγορότερα!», ενώ ο σύλλογος έγραψε: ««Κανείς δεν πιστεύει πως οι εργασίες επισκευής του αγωνιστικού χώρου κρατάνε δύο ώρες. Για να υποστηρίξουμε όμως τον Χανς Ρούτεν (σ.σ υπεύθυνος αθλητικών εγκαταστάσων της Κολωνίας), τον προσκαλούμε στο γήπεδο μας γα να δει πως δουλεύουν οι δικοί μας συντηρητές και να αγοράσει μια μηχανή κουρέματος γκαζόν απ' τους δικούς μας συνεργάτες! Αυτή τη φορά το λέμε με "κλείσιμο ματιού"»! Μυθικός λόγος για… «μανούριασμα», επικές συζητήσεις, γενικώς μια ωραία ατμόσφαιρα!

Κανείς δεν λέει πως όλα στο εξωτερικό είναι καλώς καμωμένα. Και ξύλο πέφτει, και τα γήπεδα δεν είναι -παντού- κορυφαία, και πολλά άλλα «σάπια». Δεν επικρατεί όμως η καφρίλα, ούτε ακούγεται η φωνή του πειραγμένου δυνατότερα. Το tweet της Μπάγερν έβαλαν στα αγαπημένα τους 1,3 χιλιάδες χρήστες, που είτε υποστήριζαν τους Βαυαρούς, είτε όχι, εκτίμησαν τον αυτοσαρκασμό. Σχεδόν 3.000 αντίστοιχοι υπήρξαν για κάθε tweet της Ρόμα και της Σίτι.

Στην Ελλάδα τα social media χρησιμεύουν για να βγάζει ο καθένας κάθε λογής σεξουαλικά και μη απωθημένα με χοντροκομμένες εκφράσεις. Αυτοί οι χρήστες είναι που δεν θα τους άρεσε καθόλου να δουν την ομάδα τους να κάνει πλακίτσα με το σκορ εις βάρος της και στις αντίστοιχες ειρωνείες των Ρωμαίων και των Άγγλων θα εκτόξευαν μπινελίκια εφευρετικότητας τρομακτικά αναντίστοιχης του νοητικού τους επιπέδου.

Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, κανείς υπεύθυνος για τους λογαριασμούς των ελληνικών ομάδων στο facebook ή στο twitter θα σκεφτόταν να τα χρησιμοποιήσει για να κάνει χιούμορ με την ομάδα, τους παίκτες της, τους οπαδούς της, τα παιχνίδια της και ο,τιδήποτε σχετίζεται με αυτήν…

Με δυο λόγια, ζούμε στη χώρα - όχι μοναδική φυσικά - που δεν χωράει χιούμορ αν η ομάδα χάνει ή/και ξεφτιλίζεται, γιατί είναι ένα θέμα αρκετά σοβαρό για να αστειευτεί κανείς. Ας μην ξεχνάμε πως εδώ ο Μέσι δέχθηκε το 2010 κωλοδάχτυλα από κάποιον που έφτασε ως το κέντρο του γηπέδου για να το κάνει και ο Τότι το 2006 «βροχή» από κοκα - κόλες στα κόρνερ του Καραϊσκάκης…

 

Τελευταία Νέα