Γήπεδο ή νοσοκομείο Παίδων;

Γήπεδο ή νοσοκομείο Παίδων;

bet365

Η Σερβία διχασμένη! Νέο σύγχρονο γήπεδο ή Νοσοκομείο Παίδων και Νηπιαγωγεία; Η Κυβέρνηση έτοιμη να δαπανήσει 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου... Μαρακανά!

Μια έκρηξη που ακολουθείται από τεράστια πυρκαγιά στην Πρίστινα τις πρώτες πρωινές ώρες 25 Μαρ 1999 συγκλονίζει την πόλη. Το ΝΑΤΟ ξεκινά πυραυλική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και οι σκηνές που θα ακολουθήσουν θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στις μνήμες όλων...Βομβαρδισμός 78 διαδοχικών ημερών που κόστισε εκατοντάδες ζωές αμάχων και γύρισε την χώρα δεκάδες χρόνια πίσω! Πέρασαν 16 χρόνια όμως η Σερβία εξακολουθεί να φέρει βαθιά τραύματα.

Τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις της μαζικής καταστροφής φυσικά δεν έπεισαν! Το ΝΑΤΟ έριξε 14.000 βόμβες, συμπεριλαμβανομένων των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και των πυρομαχικών διασποράς. Περισσότεροι από 2000 άμαχοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 88 παιδιών. Υπάρχουν και οι... παράπλευρες απώλειες που είχαν ως συνέπεια την καταστροφή 300 σχολείων, βιβλιοθηκών, αλλά και 20 νοσοκομείων! Σίγουρα, ο πρόλογος πονάει στην καρδιά, αλλά έπρεπε να αποτυπωθεί για να φανεί η διάλυση της χώρας στο κομμάτι που χρειάζεται όσο τίποτα άλλο, στο υγειονομικό!

Πέρασαν 16 χρόνια, οι Σέρβοι έχουν μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, προσπαθούν να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να δημιουργήσουν! Μια χώρα που καταστράφηκε οικονομικά θέλει να αλλάξει σελίδα και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς θέλει να είναι ο μπροστάρης! Τις τελευταίες ημέρες ένα θέμα... 150 εκατ. ευρώ έχει διχάσει την σερβική κοινωνία! Τι χρειάζεται περισσότερο η χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Ένα σύγχρονο Εθνικό Στάδιο ή ένα Νοσοκομείο Παίδων; Πριν λίγες ημέρες ο ισχυρός άνδρας της χώρας ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να διαθέσει 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός γηπέδου χωρητικότητας 60.000 θέσεων! Μήπως θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν για κοινωφελή έργα, αναρωτιούνται χιλιάδες γονείς! Τα ΜΜΕ της χώρας παρουσίασαν πριν λίγες ημέρες την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία Παίδων στη χώρα, χωρίς προσωπικό, υποδομή και τους γονείς να αγωνιούν για το μέλλον!

«Τα γήπεδα του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτίζαν είναι παλιά και ο κόσμος τους θέλει μια αλλαγή. Αυτή η χώρα πρέπει να τους προσφέρει ένα υπέροχο, σύγχρονο γήπεδο το οποίο θα χρησιμοποιούν, όπως και η Εθνική Ομάδα» τονίζει ο διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου της Παρτίζαν Ντράγκαν Μπιέλοργκιτς, ο οποίος συμφωνεί πως και τα νοσοκομεία είναι σημαντικά, αλλά μέχρι να δρομολογηθεί η κατασκευή θα έχουν σπαταληθεί τα χρήματα.

Στον αντίποδα, οι άνθρωποι της Τέχνης, όπως ο διάσημος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γκόρτσιν Στογιάνοβιτς εξαπολύει τα βέλη του... «Αν είσαι φτωχός δεν θα πας να αγοράσεις έναν ωραίο και ακριβό πίνακα για το σπίτι σου, αντίθετα θα κοιτάξεις να καλύψεις τις διαρροές για να είναι ζεστό. Η Υγεία, η παιδεία και ο πολιτισμός είναι αυτά που κρατούν τα θεμέλια κάθε χώρας και πρέπει να φροντίσεις να τα κρατήσεις γερά. Δεν ισχύει πως θα προσληθούν αρκετοί εργάτες μπορεί να γίνει το ίδιο με νοσοκομεία ή όπερα....» τονίζει!

Η Σερβία είναι χωρισμένη στα δυο, αλλά ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έδειξε με τη στάση του πως δεν... ακούει τις φωνές διαμαρτυρίας. «Αν κατασκευάζαμε νοσοκομείο θα μας έλεγαν ότι θέλουμε νηπιαγωγεία, αν φτιάχναμε νηπιαγωγεία, θα ζητούσαν κάτι άλλο... Ο Πρωθυπουργός έχει ένα όνειρο, να βάλει τη Σερβία στις ανεπτυγμένες χώρες. Γίνεται αυτό χωρίς ένα σύγχρονο στάδιο» τονίζει... κυνικά ο Ζόραν Μπάμπιτς. Βέβαια, τα 150 εκατ. ευρώ δύσκολα θα φτάσουν στον Τόμισλαβ Κάρατζιτς, με τον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να ζητά 250 εκατ. ευρώ!

Υπάρχει η καλή πλευρά για την καταστασκευή ενός σταδίου!

  • Η εγχώρια κατασκευαστική βιομηχανία θα πάρει τα πάνω της, θα ζωντανέψει και θα κάνει αρκετά βήματα προόδου.
  • Η Σερβία θα μπορούσε να συνδιοργανώσει ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, να φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League ή του Europa League!
  • O εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών θα φέρει κέρδη από χορηγούς!

Τι θα μπορούσε όμως να κάνει η Κυβέρνηση με 150 εκατ. ευρώ;

  • 2.5 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για την κατασκευή παιδικών σταθμών στο Βελιγράδι. Η χώρα χρειάζεται 2500 νηπιαγωγεία!
  • 200.000 ευρώ είναι το κόστος για την ανοικοδόμηση του νευρολογικού τμήματος, αλλά και του εργαστηρίου νευροφυσιολογίας του Ινστιτούτου για τη Μητέρα και το Παιδί.
  • 250.000 κοστίζει η ανακαίνιση του Τμήματος της Παιδικής Οφθαλμολογικής Κλινικής. Καταλαβαίνετε λοιπόν με 150 εκατ. τι θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση της Σερβίας στον τομέα της Υγείας.
 

Τελευταία Νέα