Νοβίτσκι σημαίνει μεγαλείο! (vids&pics)

Νοβίτσκι σημαίνει μεγαλείο! (vids&pics)

bet365

Ίσως να τον είδαμε για τελευταία φορά στα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Στο βάθρο δεν ανέβηκε... Ε και; Ο Ντιρκ Νοβίτσκι δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα (άλλο πια) για να αποδείξει την αξία του. Το όνομα του είναι η αξία του. «Κουβαλά» το μεγαλείο και τη μεταμορφωτική δύναμη.

RiDirculus

Πώς ξέρεις ότι ένας παίκτης έχει μπει στη λίστα με τους κορυφαίους; Από τα στατιστικά του. Λάθος. Από τους τίτλους του. Λάθος. Από τις κινήσεις του στο γήπεδο. Λάθος. Από το μικρό του όνομα. Σωστό. Παράδειγμα; Το “Ντιρκ”. Ποιος μπασκετικός ακούγοντας το δεν ξέρει τον άνθρωπο πίσω απ' αυτό. Ναι, γι' αυτό ο Ντιρκ Νοβίτσκι ανήκει στη χορεία των μεγάλων. Των αθλητών που περιμένουν την αποστράτευση για να “προαχθούν” σε μύθους.

Η αναγνώριση του ονόματος αρκεί, μια και σε αυτό συσσωρεύονται όλα τα κατορθώματα, ο κόπος, ο πόνος που “πνίγεται”, οι ήττες, οι νίκες... Και ο Γερμανός έχει μπόλικα απ' αυτά. Συνεπώς, το όνομα “Ντιρκ” οφείλουμε να το ταυτίζουμε με το μεγαλείο. Το μεγαλείο του ανθρώπου που ξεπερνά συνέχεια τον εαυτό του και μόνο όταν τον αναφέρουμε μπορούμε να εξηγήσουμε τα... θαύματα του.

Γερμανική τελειότητα

Ένα απ' αυτά συνέβη την 1η Απριλίου στην αναμέτρηση των Μάβερικς με τους Θάντερ. Ο Γερμανός έφτασε τους 28 χιλιάδες πόντους και έγινε ο έβδομος στην ιστορία του ΝΒΑ που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο. Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη σεζόν θα περάσει τον Σακίλ Ο' Νιλ που καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών.

Το οξύμωρο με τον Νοβίτσκι είναι ότι δεν μπορείς να πεις πολλά για την άμυνα του, όμως αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την αξία του. Ο λόγος έχει να κάνει με την επιβολή της μοναδικότητας του! Όπως κανείς δεν θα γίνει ποτέ Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ, Γκάλης, έτσι και με τον Ντιρκ. Κανείς δεν θα τον πλησιάσει, γιατί η εκτέλεση των κινήσεων στο παρκέ άγγιζε την τελειότητα. Το fadeaway του αποτελεί απαγορευμένο πεδίο για τους επίδοξους μιμητές. Ο τρόπος που “παίζει” με τον αντίπαλο, που σουτάρει υπό πίεση, που ποστάρει.... Όλα αυτά φέρουν γερμανική υπογραφή που δεν εγγράφτηκε στα μπασκετικά κατάστιχα. Χαράχτηκε στο αθάνατο γήπεδο.

Ο ορισμός του franchise player

Ο Νοβίτσκι, αναμφίβολα, δεν είναι μόνο ο καλύτερος ευρωπαίος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ. Αποτελεί μεταμορφωτική δύναμη στη λίγκα. Ιδιαίτερα για τους Ντάλας Μάβερικς. Πριν απ' αυτόν ήταν μέτριοι έως κακοί. Ο Μπραντ Τάουσεντ της εφημερίδας “The Dallas Morning News” ανέλυσε πόσο σημαντική ήταν η επίδραση του Γερμανού στο ποσοστό νικών των Μάβερικς. “Οδήγησε τους Μάβερικς στο μοναδικό τους πρωτάθλημα. Έχει ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ σε πόντους, ριμπάουντ, τρίποντα και βολές. Αγωνίστηκε στις 14 από τις 19 ομάδες πλέι οφ των Μαβς και σε 135 αγώνες της ποστ σίζον”.

Αποτίμηση; Με τον Νοβίτσκι το Ντάλας έχει ρεκόρ 877 (Ν)-517 (Η). Χωρίς αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των ματς πριν έρθει στο Τέξας ή σε αυτά που δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού, η αντίστοιχη επίδοση είναι 648 (Ν)-959 (Η).

Βέβαια, δεν είναι δίκαιο να χρεώσουμε το “success story” των Μάβερικς μόνο στον Γερμανό. Εντούτοις, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι πιο συνεπής. Αυτός και ο ιδιοκτήτης του συλλόγου Μαρκ Κιούμπαν. Ο ιδιόρρυθμος Κιούμπαν πιστώνεται την ανακάλυψη του, καθώς κατάλαβε ότι πρόκειται για αθλητή που μπορείς να “χτίσεις” πάνω του ακόμη κι αν το παιχνίδι του δεν ήταν συμβατό με το πρότυπο του σούπερ σταρ.

Ο ίδιος δεν είναι αχάριστος και ξέρει ότι χωρίς το αφεντικό του μπορεί να μην είχε κάνει τίποτα. “Ήμουν τυχερός γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα μπορούσε να συμβεί μετά την πρώτη μου χρονιά όταν ο Κιούμπαν αγόρασε την ομάδα. Εάν δεν ήταν θαυμαστής μου ή δεν του άρεσε ο τρόπος που παίζω, θα μπορούσε να με έχει διώξει μετά τη ρούκι σεζόν”.

Άντεξε αυτός, άντεξαν και οι Μάβερικς

Η πρώτη χρονιά του Ντιρκ ήταν κακή. Αγωνίστηκε σε μόλις 24 αγώνες και σούταρε με 40.5% εντός πεδιάς. Θα ήταν πολύ εύκολο για τον νέο ιδιοκτήτη να σταματήσει το πρότζεκτ “Νοβίτσκι”. Οι πιθανότητες επιτυχίας, τότε, ήταν λίγες. Ο Γερμανός όμως άντεξε και ήταν η αιτία για να αντέξουν και οι Μάβερικς. Δίχως αυτόν κανένα υποσύνολο των Τεξανών δεν θα μνημονευόταν τώρα. Δεν θα μνημονευόταν η εποχή Ντον Νέλσον-Στιβ Νας, η περίοδος MVP υπό τον Εϊβερι Τζόνσον και φυσικά η σεζόν του τίτλου με τους Κάρλαϊλ, Τζέισον Κιντ, Τάισον Τσάντλερ. Ο Ντιρκ ήταν καταλυτικός γιατί πρόσφερε στην ομάδα κάτι που πλέον δεν μπορεί να μην έχουν οι μεγάλες ομάδες: Διάρκεια σε μεγάλα παιχνίδια.

Αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν το παιχνίδι του στο ποστ και το πολύ καλό σουτ από μέση απόσταση. Κατάφερνε να “ανοίγει” το γήπεδο με αποτέλεσμα η επιθετική λειτουργία της ομάδας να γίνεται πιο εύκολη. Η εκμετάλλευση του χώρου ήταν και είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα. Γι' αυτό και οι Μάβερικς στις 14 από τις 17 σεζόν του Γερμανού είναι στο top 10 της επιθετικής αποτελεσματικότητας.

Η επιτομή του winner

Η πορεία δεν ήταν ανέφελη. Υπήρξαν στιγμές που οι προσδοκίες διαψεύστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο. Όπως το 2007, όταν οι Μαβς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των πλέι οφ κι ας είχαν κάνει εκπληκτική κανονική περίοδο και ο Ντιρκ ήταν MVP. Μολαταύτα, αυτό το “χαστούκι” έκανε ακόμη καλύτερο τον Νοβίτσκι. Τον βοήθησε να δημιουργήσει το δικό του fadeaway.

Ακόμη και τώρα, στα 37 του, δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις εύκολα. Οι δεξιότητες και η δημιουργικότητα του τον καθιστούν πολύ δύσκολο αντίπαλο. Κι αν τα νούμερα είναι το απτό και μπορείς άμεσα να καταλάβεις το μέγεθος της αξίας του, τα υπόλοιπα κατοχυρώνουν το μεγαλείο του: Η προθυμία να δεχτεί λιγότερα χρήματα, το μερικές στιγμές αδέξιο στιλ και η σεμνότητα του. Σχεδόν αυτουποτίμηση!

Ο κόουτς των Σαν Άντονιο Σπερς Γκρεγκ Πόποβιτς τον θεωρεί ξεχωριστό και η άποψη του βασίζεται στη σταθερότητα του νικητή. Αυτοί βγαίνουν ΠΑΝΤΑ νικητές. Ίσως στο μέλλον δούμε κάποιον σαν αυτόν. Κάποιον με το ταλέντο του. Κάποιον που μπορεί να ξεπεράσει τις επιδόσεις του Γερμανού. Ποτέ όμως δεν θα δούμε κάποιον να κάνει τόσα πολλά και μεγάλα μένοντας ταπεινός, καταφέρνοντας να καινοτομεί και να είναι αφοσιωμένος στη νίκη.

Επιθετική αποτελεσματικότητα Μάβερικς μετά τη σεζόν 1998-99

Σεζόν Αξιολόγηση Κατάταξη

1998-99 99.3 15

1999-00 103.8 7

2000-01 104.5 4

2001-02 109.5 1

2002-03 108.2 1

2003-04 109.6 1

2004-05 107.5 5

2005-06 108.7 2

2006-07 108.5 2

2007-08 108.6 7

2008-09 108.1 5

2009-10 107.1 10

2010-11 107.6 8

2011-12 101.0 21

2012-13 103.6 11

2013-14 109.0 3

2014-15 107.1 5

Πηγή: Bleacherreport

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα