Τοp-10 σειρών για καλοκαιρινό… κάψιμο!

Βασίλης Τσίγκας
Τοp-10 σειρών για καλοκαιρινό… κάψιμο!

bet365

Ο Αύγουστος δεν είναι μόνο βουτιές! Είναι και... αραλίκι μπροστά στην τηλεόραση! Διαβάστε τις 10 σειρές που σας προτείνει το G-Weekend Journal για να… κάψετε τον ελεύθερο χρόνο σας!

Ζέστη έξω, άδεια από τη δουλειά, ελεύθερος χρόνος. Εντάξει, θα πας για κανά μπανάκι, αλλά πόσα πια; Δεν μένεις καλύτερα μέσα, που έχει και air-condition, για να απολαύσεις την τηλεόραση στα καλύτερά της; Δεν ξέρεις τι να δεις; Μη φοβάσαι! Το G-Weekend Journal είναι εδώ για να σε βοηθήσει και σου παρουσιάζει δέκα σειρές, που θα σε κάνουν να ξεχάσεις τι θα πει «έξω»!

Το μοναδικό κριτήριο που βάλαμε, είναι να έχει ολοκληρωθεί η σειρά, ώστε να μπορείτε να την απολαύσετε από την αρχή έως το τέλος! Εννοείται, ότι διαφωνίες, παρατηρήσεις, επευφημίες, όλα είναι ευπρόσδεκτα στα σχόλια!

Προσοχή, η σειρά έχει να κάνει με το ποιες σειρές θεωρούμε καλύτερες ως προς το να λιώσεις να τις βλέπεις σε μαραθώνιο, όχι ποιες θεωρούμε καλύτερες όλων των εποχών! Μην ξεφτιλιστούμε, δηλαδή, με το Νο.4…

10) Boardwalk Empire (2010-2014) - 5 σεζόν, 56 επεισόδια

Υπόθεση: Την εποχή της ποτοαπογόρευσης, ένας πολιτικός στην Ατλάντικ Σίτι συνωμοτεί με τον υπόκοσμο και όχι μόνο…
Γιατί αξίζει να τη δεις: Βασισμένο σε αληθινό πρόσωπο, τον Νάκι Τόμπσον, το Boardwalk Empire είναι ένας οπτικός οργασμός! Ατμοσφαιρικό, όσο μπορεί να είναι μια τηλεοπτική σειρά, με τον Μάρτιν Σκορσέζε να σκηνοθετεί το πρώτο επεισόδιο και να βρίσκεται πίσω από τη δημιουργική ομάδα, αλλά κυρίως με τον Στιβ Μπουσέμι να «κάνει παπάδες», ίσως στον ρόλο της καριέρας του!

9) The Wire (2002-2008) - 5 σεζόν, 60 επεισόδια


Υπόθεση: Πέντε σεζόν, πέντε διαφορετικές θεάσεις της Βαλτιμόρης, με κοινό παρονομαστή τα ναρκωτικά και την αστυνομία.
Γιατί αξίζει να τη δεις: Ο δημιουργός της σειράς, Ντέιβιντ Σάιμον, αρχικά ήθελε να γράψει μια αστυνομική σειρά, όμως κατέληξε με την πιο ρεαλιστική απεικόνιση της αμερικάνικης καθημερινότητας, στην ιστορία της τηλεόρασης! Σειρα φτιαγμένη για μαραθώνιο, αφού υπάρχουν πάρα πολλοί χαρακτήρες, που επιστρέφουν σε άκυρες στιγμές και μπορεί να τους έχεις ξεχάσει, δεν είναι τυχαίο ότι αν και δεν πήρε ποτέ κάποιο βραβείο, ούτε είχε ιδιαίτερα υψηλή ακροαματικότητα, θεωρείται δίκαια μία από τις πέντε-έξι καλύτερες όλων των εποχών!

8) 24 (2001-2010) - 9 σεζόν, 204 επεισόδια και μία ταινία…


Υπόθεση: Ο Τζακ Μπάουερ (δεν ρωτάμε ποιος είναι ο Τζακ Μπάουερ, όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Τζακ Μπάουερ) τρέχει κόντρα στο χρόνο για να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις.
Γιατί αξίζει να τη δεις: Γιατί, ειδικά στις πρώτες δύο-τρεις σεζόν, το πανέξυπνο κόνσεπτ 24 επεισόδια-24 ώρες μίας ημέρας είναι απίστευτα εθιστικό! Επίσης, παθαίνεις κι ένα μίνι τικ και κοιτάς χωρίς λόγο όλη την ώρα το ρολόι σου, ενώ ο Κίφερ Σάντερλαντ ουρλιάζει, τρέχει και βαράει κόσμο! Τι άλλο θέλεις πια;

(Φήμες λένε, ότι η σειρά τράβηξε κάποιες σεζόν περισσότερες από ό,τι χρειαζόταν. Ανόητοι! Τέτοια λέτε και εκνευρίζετε τον Τζακ Μπάουερ!)

7) The Sopranos (1999-2007) - 6 σεζόν, 86 επεισόδια


Υπόθεση: Η ζωή του αρχί-γκάνγκστερ του Νιου Τζέρσεϊ, Τόνι Σοπράνο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη… δουλειά του και το σπίτι του.
Γιατί αξίζει να τη δεις: Βασικά, γιατί είναι η σειρά, στην οποία κατά ένα 70%-80% οφείλουμε το μπαμ των 00’s στο αμερικάνικο δράμα! Να ‘ναι καλά οι άνθρωποι! Ο Τζέιμς Γκαντολφίνι παραδίδει μαθήματα υποκρικής σε κάθε επεισόδιο, ενώ εσύ εθίζεσαι στους χαρακτήρες και δεν χορταίνεις τις περιπέτειές τους! Πανέξυπνο σενάριο κι ένα τέλος, που προκάλεσε πανικό στις ΗΠΑ, με εξαγριωμένους θεατές να παίρνουν τηλέφωνο στο HBO και να ζητούν εξηγήσεις!

(Έλα, παραδέξου το, σε έψησα με την τελευταία πρόταση!)

6) Mad Men (2007 - 2015) - 7 σεζόν, 92 επεισόδια


Υπόθεση: Η σειρά εξερευνά τη ζωή των εργαζόμενων σε μια διαφημιστική εταιρία στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των ’60s.
Γιατί αξίζει να τη δεις: Πρώτα απ’ όλα, για να δεις πώς ήταν οι ΗΠΑ τη δεκαετία των ‘60s, με τρομερά ρεαλιστική απεικόνιση των… πάντων και τον μυστηριώδη πρωταγωνιστή, Ντόναλντ Ντρέιπερ, να σε εκπλήσσει κάθε σεζόν που περνάει! Εξαιρετικό κάστινγκ, με τον Τζον Χαμ να «πουλάει» το στυλ, όπως κανένας άλλος! Δεν είναι τυχαίο ότι πήρε το Emmy καλύτερης δραματικής σειράς τέσσερις συνεχόμενες χρονιές!

5) House M.D. (2004-2012) - 8 σεζόν, 177 επεισόδια


Υπόθεση: Ένας αντικοινωνικός γιατρός-Σέρλοκ Χολμς λύνει ιατρικές υποθέσεις, που κανένας άλλος δεν μπορεί και κάνει τη ζωή όλων γύρω του μίζερη!
Γιατί αξίζει να τη δεις: Γιατί είναι η πιο χαρακτηριστική one man σειρά όλων των εποχών! Τα πάντα εκτυλίσσονται γύρω από τον Gregory House και μόνο ένας μάγκας, όπως ο Hugh Laurie, θα μπορούσε να αντέξει αυτό το βάρος! Ερμηνεία ζωής από τον Βρετανό ηθοποιό κι ένα μαγικό σενάριο, που σε κάθε επεισόδιο καταφέρνει να περιπλέκει περίεργες ιατρικές υποθέσεις, την ώρα που θέτει σε προβληματισμό βασικές φιλοσοφικές απορίες και διλήμματα! Ειδικά οι τρεις πρώτες σεζόν είναι τηλεοπτικά διαμάντια, με τον δημιουργό David Shore να σπάει αρκετά ταμπού περί ηθικής!

4) Friends (1994-2004) - 10 σεζόν, 236 επεισόδια (20λεπτα)


Υπόθεση: Οι περιπέτειες έξι 20άρηδων φίλων στη Νέα Υόρκη.
Γιατί αξίζει να τη δεις: Όχι τυχαία, είναι το μοναδικό sit-com της λίστας. Θα μπορούσε να είναι το Seinfeld, το How I Met Your Mother (σίγουρα θα είναι σε μελλοντική λίστα το Louie, όταν ολοκληρωθεί), το Frasier ή το 30 Rock, όμως μεταξύ μας, το Friends είναι η ένοχη απόλαυσή μας! Με το cast να είναι πραγματικά μια παρέα και αυτό να περνάει απ’ το γυαλί, το Friends έγραψε ιστορία, έσπασε ρεκόρ ακροαματικότητας και επαναπροσδιόρισε το sit-com στις ΗΠΑ, τουλάχιστον στο εμπορικό του κομμάτι! Επίσης, έχει και μια πλάκα να ψάξεις να βρεις ποια επεισόδια δεν έχεις δεί πάνω από τρεις φορές στις επαναλήψεις του Star τα τελευταία δέκα (;) χρόνια που το παίζει!

3) Breaking Bad (2008-2013) - 5 σεζόν, 62 επεισόδια


Υπόθεση: Ένας καθηγητής χημείας μετατρέπεται σε έμπορο ναρκωτικών, όταν μαθαίνει ότι θα πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα.
Γιατί αξίζει να τη δεις: Προσωπικά, τη θεωρώ την καλύτερη σειρά όλων των εποχών! Απ’ όπου και να την πιάσεις, είναι έπος! Ακόμα και κάποιες εκνευριστικές επιλογές στο casting (ναι, Anna Gunn, σε σένα αναφέρομαι), λειτουργούν υπέρ της σειράς, αφού σου δημιουργούν ακόμα περισσότερα συναισθήματα! Ο Vince Gilligan δημιούργησε ένα μινιμαλιστικό κόσμο και άφησε να μεγαλουργήσουν μέσα του οι Bryan Cranston και Aaron Paul (κυρίως), με όλους όμως τους supporting χαρακτήρες να είναι άξιοι υποστηρικτές! Το ταξίδι του Walter White από έναν αφελή, καλοκάγαθο ανθρωπάκο, στο καθίκι έμπορο ναρκωτικών, χωρίς καμία αιδώ για την ανθρώπινη ζωή, είναι συναρπαστικό, καθηλωτικό και προϊόν της ευφυίας πολλών ανθρώπων, που δίδαξαν πώς να κάνεις τηλεόραση!

2) Friday Night Lights (2006-2011) - 5 σεζόν, 76 επεισόδια


Υπόθεση: Οι περιπέτειες στην καθημερινότητα των μελών μιας ομάδας high school football, σε μια μικρή πόλη του Τέξας.
Γιατί αξίζει να τη δεις: Προσωπική αδυναμία, το παραδέχομαι, το Friday Night Lights είναι κάτι περισσότερο από ένα teen, sports drama. Μέσα από τα μάτια του Eric Taylor και των παικτών του σε ένα σχολείο του Ντίλον στο Τέξας, ο δημιουργός, Πίτερ Μπεργκ, μας δίνει τη δυνατότητα να μπούμε στην καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων στις ΗΠΑ, ενώ μας σοκάρει με την εμμονή που έχουν για το football! Εξαιρετικές ερμηνείες από όλους, αλλά κυρίως τον Kyle Chandler, τον προπονητή που ΟΛΟΙ θα θέλαμε να είχαμε, όταν ήμασταν πιτσιρίκια!

(Όσοι έχουν δει τη σειρά και δεν παραδέχονται ότι τουλάχιστον τέσσερις φορές δεν ούρλιαξαν «Can’t lose», μετά το «Clear Eyes, Full Hearts» του Coach Taylor, είτε ψεύδονται είτε δεν έχουν συναισθήματα!)

1) Lost (2004-2010) - 6 σεζόν, 121 επεισόδια


Υπόθεση: Οι περιπέτειες των επιζώντων ενός αεροπλανικού δυστυχήματος σε ένα μυστυριώδες νησί.
Γιατί αξίζει να τη δεις: Εντάξει, όλοι το περιμένατε αυτό. Το Lost είναι η σειρά που άλλαξε για πάντα την έννοια cliff-hanger, μετά το Twin Peaks, που την καθιέρωσε στα ‘90s. Η τελειότερη σειρά για μαραθώνιο, αφού μετά το τέλος κάθε επεισοδίου, προσπαθείς να σπάσεις το ατομικό σου ρεκόρ χρόνου, μέχρι να βάλεις το επόμενο! Οι τρεις πρώτες σεζόν προσφέρονται για σεμινάρια γραφής σειράς μυστηρίου, με τα WTF να φεύγουν σύννεφο, προσπαθώντας να καταλάβεις τι διάολο γίνεται σε αυτό το νησί. Ναι, από την τέταρτη σεζόν και μετά, χρειάζεται ένα αυξημένο IQ για να την παρακολουθήσεις, ναι, το τέλος ήταν απαράδεκτο (για να μην πούμε καμιά πιο βαριά κουβένται), ναι, σου αφήνει (χωρίς υπερβολή) εκατοντάδες ερωτηματικά, όμως το δημιούργημα των Abrams, Lieber και Lindelof έγραψε δικαίως ιστορία και είναι απλά απολαυστικό!

 

Τελευταία Νέα