Η 11άδα facts που δεν ξέρετε για τα Νησιά Φερόε! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Η 11άδα facts που δεν ξέρετε για τα Νησιά Φερόε! (pics)

bet365

Η Εθνική Ελλάδος αντιμετωπίζει τα Νησιά Φερόε και το Gazzetta Weekend Journal σας παρουσιάζει 11 πράγματα για την χώρα που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει καν πως προφέρεται!

Οι μισοί από αυτούς είναι ψαράδες, κάποιοι ξυλουργοί, άλλοι μαραγκοί. Το ποδόσφαιρο το έχουν ως χόμπι και η αλήθεια είναι ότι δεν θαμπώνουν με την τεχνική τους. Περισσότερο "άμπαλους" θα τους χαρακτήριζε κανείς. Αυτοί οι "άμπαλοι" όμως το Νοέμβριο του 2014 υποχρέωσαν την Εθνική Ελλάδας σε μία από τις πιο ταπεινωτικές ήττες της ιστορίας της.

Επτά μήνες μετά τη νύχτα ντροπής στο Καραϊσκάκη, η Ελλάδα ταξιδεύει στα Νησιά Φερόε με τη νίκη να αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουν οι διεθνείς μας να έχουν ελπίδες για το EURO 2016. Εκτός από την βαθμολογικούς λόγους η Εθνική του Μαρκαριάν έχει ένα επιπλέον κίνητρο, αφού θέλει να πάρει το αίμα της πίσω για το 1-0 εντός έδρας, μία ήττα που θα στοιχειώνει για πάντα την Εθνική.

Οι ψαράδες θέλουν να κάνουν ξανά την Ευρώπη να παραμιλάει κι εμείς παρουσιάζουμε 11 ενδιαφέροντα πράγματα για τα νησιά αυτά τα οποία ποδοσφαιρικά έζησαν τα 15 λεπτά δημοσιότητας χάρη σε εμάς.

1) Το Føroyar ή Faroe Ιslands ή Færøerne (18 συνολικά με τα 17 από αυτά να είναι κατοικήσιμα) σημαίνει Νησιά των Προβάτων. Βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό με συνολική έκταση 1.399 km2. Από τους 49.947 κατοίκους, το 91,7% έχουν γεννηθεί στα νησιά. Μετά τους ντόπιους ακολουθούν οι Δανοί με 6% ενώ υπάρχουν και μικρές μειονότητες Νορβηγών και Ισλανδών. Τα νησιά αποτελούν αυτόνομη επαρχία του βασιλείου της Δανίας από το 1948.

2) Δεν υπάρχει οργανωμένος στρατός αφού υπεύθυνη για τις εξωτερικές υποθέσεις και την ασφάλεια είναι η Δανία. Στα νησιά υπάρχει μια μικρή τοπική αστυνομική δύναμη καθώς και ακτοφυλακή.
3) Μπορεί να αποτελούν επαρχία του βασιλείου της Δανίας, αλλά έχουν δικιά τους σημαία, δικό τους γραμματόσημο, ενώ δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
4) Εκτός από το ποδόσφαιρο τα Νησιά Φερόε έχουν και άλλο ένα δεσμό με την Ελλάδα. Ένα από τα νησιά, έχει ένα ιδιαίτερο όνομα καθόλου σκανδιναβικό, αλλά εντελώς ελληνικό. Το νησί αυτό λέγεται Mykines (!) και μπορείς να το προσεγγίσεις είτε με feryboat (μόνο όμως το καλοκαίρι), είτε με ελικόπτερο. Μάλιστα, οι Mykines έχουν και ...χολιγουντιανό αέρα, αφού χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν τα σπίτια στο χωριό των Χόμπιτ στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
5) Στα Νησιά Φερόε δεν υπάρχουν δέντρα με εξαίρεση ένα πάρκο στην πρωτεύουσα, Tόρσβαν.
6) Αν ποτέ τα πρόβατα επαναστατούσαν κόντρα στον άνθρωπο, τα Νησιά Φερόε θα ήταν τα πρώτα που θα έπεφταν. Και αυτό γιατί στα νησιά υπάρχουν περίπου 80.000 πρόβατα (σχεδόν 30.000 περισσότερα από τους κατοίκους). Επίσης, έχουν καταμετρηθεί και περίπου 2 εκατομμύρια ζεύγη πτηνών, ανάμεσά τους και της μεγαλύτερης αποικίας πετρίλων (τα μικρότερα θαλασσοπούλια) στον κόσμο.
7) Θα περίμενε κανείς το χειμώνα οι θερμοκρασίες να είναι πολικές αλλά όχι. Από τις 365 ημέρες το χρόνο, βρέχει τις 280 με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να μην πέφτουν κάτω από το μηδέν. Έτσι, τα λιμάνια είναι σχεδόν πάντα ανοικτά αφού το νερό σπάνια θα παγώσει.
8) Κάθε χρόνο τα νησιά αυτά λαμβάνουν αρνητική δημοσιότητα για την γιορτή «Grindadráp» . Μιλάμε για ένα βάρβαρο έθιμο της ομαδικής σφαγή δελφινιών από τους κατοίκους. Μάλιστα, στις δολοφονίες των δελφινιών συμμετέχουν και μικρά παιδιά, αφού σύμφωνα με την τοπική παράδοση αποτελούν ένα είδος χειραφέτησης γι αυτά. Η σφαγή αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της Πάμελα Άντερσον η οποία συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια της οργάνωσης Sea Shepherd να εμποδίσει το κυνήγι των δελφινιών.
9) Ο τουρισμός είναι ελάχιστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει κανένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, και μόλις ένα τεσσάρων αστέρων. Συνολικά στα νησιά υπάρχουν 500 κρεβάτια για να φιλοξενήσουν τους όποιους τουρίστες αποφασίσουν να κάνουν το μακρινό ταξίδι.
10) Πρωθυπουργός της χώρας από το 2008 είναι ο Κάι Λέο Γιοχάνεσεν. Πριν τον κερδίσει η πολιτική ήταν ποδοσφαιριστής και συγκεκριμένα τερματοφύλακας με την Χάβναρ Τόρσβαν, ενώ φόρεσε και τέσσερις φορές την φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του. Εκτός από ποδοσφαιριστής όμως, είχε και αξιοπρόσεκτη καριέρα στο χάντμπολ αγωνιζόμενος με την Κίντιλ με την οποία σημείωσε 625 γκολ.
11) Αναγνωρίστηκαν από την FIFA ως επίσημο μέλος της το 1988. Έναν χρόνο μετά, το 1989, πέτυχαν την πρώτη νίκη τους σε φιλικό κόντρα στον Καναδά. Πριν την Ελλάδα είχαν αφήσει άφωνη άλλη μια φορά την ποδοσφαιρική Ευρώπη, όταν το 1990 είχαν επικρατήσει με 1-0 της Αυστρίας για τα προκριματικά του EURO 1992 σε ένα ματς που είχε διεξαχθεί στην Σουηδία, αφού τα γήπεδα στα Νησιά Φερόε δεν διέθεταν χλοοτάπητα.
 

Τελευταία Νέα