Stan the Man!

Stan the Man!

bet365

Ο Βαβρίνκα ήταν… the man στο Roland Garros του 2015 και το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τον Ελβετό με το πολωνικό όνομα, τη βερμούδα και το tattoo.

Ηταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών. Ομως αν ρίξει κανείς μία πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο που ο 30χρονος κατέκτησε το Open του Παρισιού, θα καταλάβει πόσο δίκαιη και επιβλητική ήταν η νίκη που έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία αφού ήρθε σε βάρος ενός Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος από την αρχή τη σεζόν έπαιζε τένις από άλλο πλανήτη και ήταν αήττητος στις χωμάτινες επιφάνειες. Ο Σταν ήταν ένα ‘κτήνος’ στη διοργάνωση και από τα προημιτελικά έκανε επίδειξη δύναμης, ποιότητας και σταθερότητας. Στον ελβετικό εμφύλιο σφυροκόπησε με 43 winners και 3-0 σετ τον ανήμπορο να αντιδράσει και να φανεί ανταγωνιστικός, Ρότζερ Φέντερερ, και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Επόμενο θύμα ήταν το Νο14 και ‘γηπεδούχος’ Τζο Βιλφέντε Τσονγκά, ο οποίος μπορεί να πήρε το πρώτο σετ στα ημιτελικά, όμως δέχθηκε 60 winners και χαιρέτισε με 3-1.

Στον τελικό περίμενε ο τεράστιος Τζόκοβιτς, ο οποίος αφού είχε αποκλείσει τον ισόβιο πρωταθλητή και καλύτερο παίκτη όλων των εποχών στη διοργάνωση, Ράφα Ναδάλ, στους «8» και τον Μάρεϊ στους «4» -νόμιζε ότι- ήταν έτοιμος για να συμπληρώσει το career slam, την κατάκτηση δηλαδή και των 4 Grand Slam τίτλων στο tour. Ο Σταν όμως ήταν ξανά εκεί. Με εκπληκτικές επιστροφές, μυθικές επιθέσεις και backhand και forehand από το υψηλότερο level, ‘έσπασε’ τη ρακέτα του Νόλε που δεν πήρε ποτέ τον έλεγχο και περιορίστηκε σε αμυντικό παιχνίδι στο μεγαλύτερο κομμάτι του τελικού. Ο Ελβετός πέρασε σε δεύτερο σερί ματς 60 winners και αυτή τη φορά το έκανε σε βάρος του καλύτερου -αυτή τη στιγμή- αμυντικού στον κόσμο ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβη.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που είναι πιο σημαντικά από τη νίκη, είναι ο σεβασμός. Εχω μεγάλο σεβασμό για σένα Σταν. Είσαι μεγάλος πρωταθλητής με μεγάλη καρδιά, αξίζεις αυτόν τον τίτλο. Βρέθηκα σε θέση να μπορώ να κατακτήσω αυτό το τουρνουά. Ημουν έτοιμος και προσπάθησα να παίξω με τη σωστή τακτική, όμως βρήκε τις λύσεις στο κορτ» ήταν τα λόγια του μεγάλου ηττημένου που κάνουν τεράστιο το επίτευγμα του νικητή. «Επαιξα το ματς της ζωής μου, είναι δύσκολο να το πιστέψω. Το να παίξω με τον Νόβακ ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ξέρω πόσο ήθελε το Roland Garros».

Ο Σταν, που πλέον είναι το Νο4 στον κόσμο, δεν θα έλεγε κανείς ότι έχει και την πιο… συνηθισμένη καταγωγή. Εχει Γερμανό πατέρα με ρίζες από την Τσεχία, Ελβετίδα μητέρα και προπάππο που ειχε γεννηθεί κοντά στα σύνορα της Πολωνίας και της τότε ενωμένης Τσεχοσλοβακίας, εξ ου και το Βαβρίνκα που κάνει πολλούς να σκέφτονται ονόματα συμπατριωτών του όταν το ακούνε για πρώτη φορά…

Ο Τζόκοβιτς είναι ίσως ο άνθρωπος που έκανε τον Σταν να πεισμώσει ακόμα περισσότερο και να ανεβάσει το επίπεδό του ως την κορυφή. Μετά την ήττα στον ημιτελικό του US Open το 2013 στα 5 σετ, ο Βαβρίνκα χτύπησε ένα τατουάζ-απόφθεγμα του Σαμουελ Μπέκετ, Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή ο οποίος έχει πάρει νόμπελ λογοτεχνίας. «Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better» είναι γραμμένο στο αριστερό χέρι του Ελβετού που σημαίνει «Προσπάθησες. Απέτυχες. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Απέτυχε ξανά. Απέτυχε καλύτερα».

Στο επόμενο major δεν απέτυχε. Νίκησε τον Ράφα Ναδάλ στον τελικό του Australian Open του 2014 και κατέκτησε τον πρώτο Grand Slam τίτλο στην καριέρα του. «Οι λέξεις του Μπέκετ στριφογυρίζουν στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρό. Είναι κομμάτι της ζωής μου, αφορά το πως βλέπω τη ζωή μου, το πως βλέπω το τένις. Ετσι βλέπω την καριέρα μου. Πάντα επιστρέφω στο κορτ, πάντα επιστρέφω στην προπόνηση, πάντα προσπαθώ να βελτιώνομαι και να δημιουργώ τις προϋποθέσεις για να μπορώ να κερδίζω τους καλύτερους στον κόσμο». Σήμερα, σίγουρα μπορεί να τους νικήσει όλους.

«Που πάει αυτός με το τραπεζομάντηλο;». Είναι μία ερώτηση που είναι πολύ πιθανό να έχει κάνει ή να έχει ακούσει κάποιος που έβλεπε ματς του Βαβρίνκα και πριν το Roland Garros, όμως η βερμούδα έγινε το γούρι του. Ο Ελβετός εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου με το καρό… ένδυμα και αφού το παρουσίασε έκανε και δηλώσεις. «Θα είναι στο μουσείο του τουρνουά. Θα βλέπετε το σορτς μου κάθε μέρα αν το θέλετε. Ολοι μιλούν για το σορτς μου. Εμένα μου αρέσει. Προφανώς είμαι ο μόνος». Μάλλον θα έχει ξενερώσει ήδη που δεν θα μπορεί να τη βάλει και στο Wimbledon…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα