Οι... μητέρες των δρόμων

Οι... μητέρες των δρόμων

bet365

Αφιερωμένο στις απανταχού «groupies» και την σιωπηλή, πολύτιμη, ερωτική συνεισφορά τους στην πρόοδο της μουσικής και τους αθλητισμού.

«Ποτέ δεν είχα άλλη γυναίκα σαν κι εσένα. Να κάνει για εμένα όλα αυτά που κάνεις. Να κάνει όλα αυτά που κάνεις εσύ». Ο Μπον Σκοτ των AC/DC αισθάνθηκε τη βαθύτατη ανάγκη να τραγουδήσει αυτούς στους στίχους από το «Whole Lotta Rosie» στην αγαπημένη του Ρόζι. Την Ρόζι που κανείς ποτέ δεν έμαθε το επίθετο της. Το ίδιο έκαναν με τον τρόπο τους εκατοντάδες άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες που θέλησαν να αποδώσουν την ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στις αφανείς ηρωίδες τους: τις περίφημες «Groupies».

«Groupie» είναι ένα άτομο (σ.σ.: συνήθως έφηβη) που αναζητά σεξουαλική ή συναισθηματική επαφή με κάποιον διάσημο. Οι «Groupies» είναι συνήθως πιστοί οπαδοί των διάσημων που ακολουθούν!

Ο όρος δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60 και θεμελιώθηκε στις δύο ακόλουθες, όπου και εξελίχτηκε ως κοινωνικό φαινόμενο. Χαρακτήριζε κυρίως το κορίτσι ή την ομάδα κοριτσιών που ακολουθούσαν τις μουσικές μπάντες. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις όπου είχαν σταθερή παρουσία σε κάποια πόλη και όποτε την επισκεπτόταν η μπάντα, προσέφερε τις υπηρεσίες της, με μοναδική ικανοποίηση-αντάλλαγμα να βρίσκεται απλά κοντά στα ινδάλματα της.

Ο ρόλος των «Groupies» ήταν ξεκάθαρος. Εκτός από το βασικό που ήταν η σεξουαλική ικανοποίηση του συγκροτήματος, ήταν εκείνες που είχαν την ευθύνη να εξασφαλίσουν την αφθονία ναρκωτικών, να ετοιμάσουν τα ρούχα σε καθημερινή βάση και ενίοτε να παραστήσουν τις συνοδούς στις κοινωνικές εξόδους. Για το λόγο αυτό ο τεράστιος Φρανκ Ζάπα τους έδωσε ένα δεύτερο όνομα που περιέγραφε ακριβώς την πολυτιμότητα και τη συνεισφορά τους στην ιστορία της μουσικής. Του άρεσε να τις αποκαλεί: «Οι μητέρες των δρόμων».

Όταν… σκοράρουν οι αθλητές
Από τη δεκαετία του ’90 και έπειτα οι «Groupies» έχουν εμπλουτίσει τους στόχους τους, ξεφεύγοντας από τα όρια της μουσικής. Πλέον ο τομέας που έχει πάρει τα σκήπτρα είναι ο αθλητισμός. Η προβολή και τα χρήματα που διακινούνται εκεί σαφώς και έχουν παίξει το ρόλο τους. Αλλωστε στη σύγχρονη εποχή οι ιδεολογίες είναι σχεδόν εξαφανισμένες.

Σίγουρα υπήρξαν πολλά παραδείγματα στο παρελθόν, αλλά η αλήθεια είναι πως ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος διάσημος αθλητής που είχε λατρεμένες… ακόλουθες ήταν, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Ο μπασκετμπολίστας που έβαλε 31.419 πόντους στην καριέρα του, κατάφερε -κατά ομολογία του- να… σκοράρει 20.000 φορές με τις γυναίκες που έκαναν σαν τρελές σε κάθε εμφάνιση του. Πολύ μικρότερος, αλλά διόλου ευκαταφρόνητος ήταν ο αριθμός –όχι των εύστοχων σουτ- του Τζορτζ Μπεστ. Ο Βορειοϊρλανδός επιθετικός είχε κοιμηθεί με 1.000 γυναίκες που έκοβαν φλέβες για χάρη του.

Γενικότερα πάντως το ΝΒΑ αποτελεί έναν χώρο όπου το φαινόμενο εξακολουθεί να γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Αυτό το κατονόμασε ξεκάθαρα στην αυτοβιογραφία του ο Μάτζικ Τζόνσον. «Όταν μπαίνεις στον κόσμο του ΝΒΑ υπάρχουν γυναίκες που επιθυμούν να σε συναντήσουν σε κάθε πόλη που πηγαίνεις για αγώνα. Για εμένα μία “Groupie” είναι κάποια που κάνει συλλογή από αθλητές», ήταν η άποψη του –ίσως μεγαλύτερου – μάγου που έχει εμφανιστεί στο παρκέ, ο οποίος όπως παραδέχτηκε αργότερα, κόλλησε τον ιό του AIDS σε ένα από τα ταξίδια του.

Την έκπληξη του μάλιστα δεν μπόρεσε να κρύψει ο Ρούντι Φερνάντεθ της Ρεάλ Μαδρίτης, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στον μαγικό κόσμο του μπάσκετ. «Δεν το πίστευα πως οι συμπαίκτες μου θεωρούσαν ως κάτι το φυσιολογικό να μας περιμένουν γυναίκες όπου πηγαίναμε. Για την ακρίβεια ήταν χαρούμενοι γιατί τους βοηθούν να περάσουν πιο ευχάριστα στα ταξίδια τους», εξήγησε μία φορά κι έναν καιρό στη «Marca» ο Ισπανός σούπερ σταρ.

Κανείς όμως σύγχρονος αθλητής δεν φτάνει τη φήμη του Αλεν Αϊβερσον. Για την καλύτερη προβολή του φρόντισε η συγγραφέας, Κέριν Στέφανς. Στο βιβλίο της: «Το ημερολόγιο μίας αλεπουδίτσας» που αναφέρεται στις περιπέτειες της παλιάς «Groupie», Κάρμεν Μπράιαν. Η τελευταία περιγράφει τον διάσημο μπασκετμπολίστα ως τον πιο προικισμένο και καλύτερο εραστή από όσους έχει κοιμηθεί από το NBA.


Ο Αλεν Αϊβερσον και τα κορίτσια του

Οσο για τον χώρο του ποδοσφαίρου που δεν είναι διόλου αθώος, εκείνος που έκανε ανοιχτή εξομολόγηση ήταν ο Αντόνιο Κασάνο. «Εχω πάει με 700 γυναίκες», είπε όταν ήταν 24 ετών ο Ιταλός επιθετικός, για να λάβει την απίστευτη απάντηση του πρώην εργοδότη του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Ραμόν Καλδερόν: «Ο Κασάνο ήταν ντροπή για το σύλλογο και συνέβαλε στην αύξηση της πορνείας στη Μαδρίτη»!


Οι –σχεδόν- διάσημες της οθόνης
Οπως συμβαίνει με όλα τα φαινόμενα στην ζωή, έτσι και εκείνο των «Groupies» δεν θα μπορούσε να μην μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα πολλάκις. Η πλέον χαρακτηριστική φιγούρα και μακράν η πιο αντιπροσωπευτική είναι αυτή της Πένι Λέιν στο εξαιρετικό «Almost Famous». Πρόκειται για ένα κορίτσι που περιφερόταν μαζί με την αγαπημένη μπάντα του, ενώ είχε δεθεί συναισθηματικά (όχι σεξουαλικά) με τον τραγουδιστή και έναν πιτσιρικά που τους ακολουθεί, επιδιώκοντας μία συνέντευξη για το περιοδικό «Rolling Stone».

Τον χαρακτήρα ερμήνευσε η Κέιτ Χάντσον, η οποία είναι κόρη της Γκόλντι Χόουν. Η τελευταία μαζί με τη Σούζαν Σάραντον έχουν πρωταγωνιστήσει με τη σειρά τους σε αντίστοιχη ταινία. Βέβαια το «The Banger Sisters» αναφέρεται σε δύο πρώην «Groupies» που έχουν αποσυρθεί από τη δράση, έχουν δημιουργήσει οικογένειες και προσπαθούν να κρατήσουν κρυφό το μυστικό τους.

Στη Σούζαν Σάραντον έχει πιστωθεί ωστόσο, η πιο επική ατάκα όσον αφορά τις «Groupies». Στην ταινία: «Bull Durham» με τους Κέβιν Κόστνερ και Τιμ Ρόμπινς (σ.σ.: εκεί γνωρίστηκαν και αργότερα παντρεύτηκαν) υποδύεται μία γυναίκα που αναλαμβάνει κάθε νέο παίκτη που αποκτά μία ομάδα του μπέιζμπολ και προσφέρει μέγιστη βοήθεια. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά διαδίδει με υπερηφάνεια: «Οποιος παίκτης πήγε μαζί μου, πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του»!

Πολύτιμες, λατρεμένες «Μητέρες των δρόμων» που δεν θα τιμηθούν ποτέ για την προσφορά τους...

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα