Το τριήμερο που ο Θαφόν ξεπέρασε τον Νέσμπο (pics+vid)

Το τριήμερο που ο Θαφόν ξεπέρασε τον Νέσμπο (pics+vid)

bet365

To Gazzetta Weekend Journal σας γνωρίζει τον Ισπανό συγγραφέα Κάρλος Ρουίθ Θαφόν και το «Η Σκιά του Ανέμου», το 2ο καλύτερο βιβλίο στην ιστορία της ισπανικής λογοτεχνίας μετά το «Δον Κιχώτης»!

Η ωραιότερη περίοδος της χρονιάς για το 90% των Ελλήνων είναι το καλοκαίρι. Οι διακοπές είναι ό,τι καλύτερο. Οι διακοπές με ένα καλό βιβλίο όμως είναι... καλύτερο κι από το ό,τι καλύτερο.

Διαβάζω. Διαβάζω πολύ και συνέχεια. Το καλοκαίρι του 2013 θεωρώ πως άλλαξε σε ένα σημαντικό μέρος η «αναγνωστική μου ζωή».

Το καλοκαίρι του 2013 γνώρισα τον Κάρλος Ρουίθ Θαφόν. Ας μου επιτρέψετε όμως μία μικρή παρένθεση.

Ανοίγει η παρένθεση...

Ο Τζο Νέσμπο ήταν μακράν για μένα ο κορυφαίος συγγραφέας μυθιστορημάτων της εποχής μας. Έβγαινε βιβλίο του και το αγόραζα την πρώτη μέρα (ναι, έπαιρνα τηλέφωνο στο βιβλιοπωλείο να ρωτήσω πότε έρχεται). Έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία. Με μανία (Ο Θάνος Σαρρής ζει παρόμοια εμπειρία και τον απειλεί η Μοσχούλα με διαζύγιο).

Σε ένα τριήμερο τον Ιούλιο του 2013 ο Νορβηγός και ο ήρωας του, Χάρι Χόλε ξεπεράστηκαν από τον Θαφόν, τον Χούλιαν Κάραξ και τον Ντάνιελ.

Κλείνει η παρένθεση...

Ψωνίζω βιβλία μόνο από τον «Ευριπίδη» στο Χαλάνδρι. 15 χρόνια τώρα. Μπαίνω μέσα και απλά ο φίλος και συμμαθητής Γιάννης μού δίνει τα βιβλία. Ξέρει τι μου αρέσει. Δεν ρωτάω.

Πριν τις καλοκαιρινές διακοπές το καλοκαίρι του 2013, πήγα να πάρω 3-4 βιβλία.

«Θα πάρεις Θαφόν. Η Σκιά του Ανέμου θα σου αρέσει» μου είπε. Δε χωρούσε αντίδραση. Κοιτάζω το βιβλίο, είχε άλλα τρία του Ισπανού συγγραφέα.

«Δώσ' τα μου όλα» του είπα. «Κι αν δε σου αρέσει τι θα κάνεις» αναρωτήθηκε σωστά.

Πήρα τη «Σκιά του Ανέμου» και 2-3 άλλων συγγραφέων έργα κι έφυγα.

Σε τρεις μέρες στην Κέρκυρα το είχα τελειώσει. Δεν κοιμόμουν για να διαβάσω λίγο ακόμη και λίγο ακόμη και λίγο ακόμη. Μέχρι που τέλειωσε. Και στεναχωρήθηκα που τέλειωσε.

Την 4η μέρα πήγα σε βιβλιοπώλειο της Κέρκυρας και αγόρασα τα «Ο Αιχμάλωτος του Ουρανού», «Το Παιχνίδι του Αγγέλου» και την «Μαρίνα».

Ο Ισπανός είναι μακράν ο αγαπημένος μου συγγραφέας. Η «Σκιά του Ανέμου» είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει. Ένα μυθιστόρημα μέσα σε ένα μυθιστόρημα.

Στην Ισπανία το συγκεκριμένο βιβλίο αναδείχθηκε ως το κορυφαίο βιβλίο στην ιστορία της ισπανικής λογοτεχνίας μετά το «Δον Κιχώτης». Δεύτερο! Σε όλη την Ισπανία!

Το διαβάζεις και μπαίνεις μέσα. Βλέπεις την Βαρκελώνη περασμένων δεκαετιών. Πιστεύεις πως το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων υπάρχει και θα το συναντήσεις στην επόμενη επίσκεψή σου στην πόλη. Και θα ανοίξεις τη σιδερένια πόρτα και θα μπεις μέσα να ψάξεις.

Αγοράστε το και θα με θυμηθείτε...

ΥΓ: Το μυθιστόρημα ξεκινά με αυτόν τον τρόπο, «Ο Ντανιέλ θυμάται την μέρα που σε ηλικία 10 χρόνων, το καλοκαίρι του 1945, ο βιβλιοπώλης πατέρας του τον οδήγησε στην παλιά πόλη, ζητώντας του να μην αποκαλύψει το μυστικό. «Ούτε και στη μαμά;». Ο πατέρας του αναστέναξε και με θλιμμένο χαμόγελο του είπε: «Σε εκείνη μπορείς να λες τα πάντα». Η μητέρα του είχε πεθάνει, αλλά ο μικρός γιος του βιβλιοπώλη, που τα βράδια αποκοιμόταν στο πάνω δωμάτιο ,περιέγραφε στη μητέρα του τα νέα στο σχολείο, με τον πατέρα του να κρυφακούει από τη διπλανή τραπεζαρία σιγοκλαίγοντας. Όταν ο Ντανιέλ μπήκε στη κτίριο με τα σκονισμένα βιβλία, τον υποδέχθηκε ο φύλακας, ένας μικρόσωμος άντρας με χαρακτηριστικά … αρπακτικού και ασημένια μαλλιά . Και τότε ανακάλυψε έναν άλλον κόσμο».

ΥΓ 2: Ο Θαφόν με στεναχωρεί γιατί έχει πάψει να γράφει από τότε.

ΥΓ 3: Αυτή την εποχή διαβάζω τα «Έθιμα Ταφής» της Χάνα κεντ. Πολύ καλό!

ΥΓ 4: Να διαβάζετε. Αφήστε το κινητό και τα tablet στην άκρη για μία ώρα τη μέρα. Καλό θα σας (μας) κάνει.

ΥΓ 5: Καλό βιβλίο είναι αυτό για το οποίο στεναχωριέσαι όταν τελειώνει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα