Σαν Λορέντζο: Παντοτινός αγώνας για να πάρει αυτό η χούντα της έκλεψε! (pics, vids)

Σαν Λορέντζο: Παντοτινός αγώνας για να πάρει αυτό η χούντα της έκλεψε! (pics, vids)

bet365

Η Σαν Λορέντζο ετοιμάζεται να επιστρέψει στο σπίτι της, 42 χρόνια μετά τον διωγμό της από την χούντα της Αργεντινής. Το G-Weekend γράφει για μια ιστορία με μπόλικο πόνο και θλίψη αλλά όπως φαίνεται και με χαρούμενο τέλος για μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Λατινικής Αμερικής.

Ο διωγμός από την δικτατορία και η αγορά από τα Carrefour

Γνωστή ως «Vuelta a Boedo» (Επιστροφή στο Boedo), οπαδοί και μέλη της Σαν Λορέντζο ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να πετύχουν αυτό που με τόσο βίαιο τρόπο τους είχε αρπάξει η χούντα της Αργεντινής, το σπίτι τους.
Ο επί χούντας κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, Οσβάλντο Κατσιατόρε το 1979 απαίτησε από τον πρόεδρο του συλλόγου την πώληση του γηπέδου της αλλά και των εγκαταστάσεων της με το πρόσχημα πως η κυβέρνηση ήθελε την ανάπλαση του χώρου χτίζοντας νέες κατοικίες και σχολείου. Ο Κατσιατόρε δεν άφησε πολλά περιθώρια στον πρόεδρο Μόισες Ανάν, με τον σύλλογο στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, αλλά και τις απειλές για την ζωή των παιδιών του, αναγκάστηκε να πει το ναι.

Μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας ο Κατσιατόρε πούλησε τον χώρο στην τετραπλάσια τιμή στην γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour η οποία επιθυμούσε την είσοδό της στην αγορά της Αργεντινής. Άστεγη, η Σαν Λορέντζο αναγκάστηκε να νοικιάζει το γήπεδο των γειτονικών ομάδων για να δίνει τους αγώνες της. Σε μια χώρα που το «σπίτι» σου και έδρα σου έχουν τέτοιο συμβολισμό, για την Σαν Λορέντζο μόλις είχε ανοιξει μια τεράστια πληγή. Για χρόνια μετά την κατασκευή του Carrefour, οι οπαδοί της «Σικλόν» θα άκουγαν απίστευτες προσβολές για το γεγονός πως το γήπεδό τους είχε γίνει ένα σούπερ μάρκετ.

Ένας δίκαιος αγώνας

Όπως ήταν λογικό, και με την πτώση της δικτατορίας, οι διαμαρτυρίες των οπαδών της έγιναν όλο και πιο έντονες. Έτσι, σιγά σιγά και με το σύνθημα «Vuelta a Boedo» (Επιστροφή στο Boedo) ξεκίνησε μια εκστρατεία όπου ο αρχικός στόχος ήταν να φιλοξενήσει κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο Boedo στο όνομα του San Lorenzo. Όταν η εκστρατεία αυτή πήρε σάρκα και οστά αμέσως μεταμορφώθηκε σε λαϊκή απαίτηση. Την επιστροφή της Σαν Λορέντζο στο σπίτι της. Το 2005 πάνω από 100.000 οπαδοί διαδηλώνουν με αυτό το αίτημα με την πολιτεία του Μπουένος Άιρες να ανάβει το πράσινο φως υπέρ της επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Η Carrefour όμως αξιώνει ένα αρκετά αξιοσέβαστο ποσό για την παραχώρηση του χώρου παρά το γεγονός πως το μέρος αυτό αποκτήθηκε παράνομα από την δικτατορία της Αργεντινής. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι της Σαν Λορέντζο δεν το έβαλαν κάτω. Άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα ξεπερνώντας τα 50 εκατ. πέσος και παράλληλα άρχισαν τις διαπραγματεύσεις με την γαλλική εταιρία. Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν λεφτά είναι και ο γνωστός για τα αισθήματά του για την ομάδας, ο Άραγκον του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, Βίγκο Μόρτενσεν.

Στις 4 Απριλίου 2014, Σαν Λορέντζο και Carrefour υπογράφουν μνημόνιο συμφωνίας με την «Σικλόν» να καταθέτει τα χρήματα που είχαν ήδη συγκεντρωθεί. Σε αντάλλαγμα, η Carrefour θα ξεκινούσε τα σχέδια για την μετακίνησή της σε άλλη τοποθεσία εντός του ακινήτου. Εκείνη την ημέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Carrefour Argentina Daniel Fernández δήλωνε: «Ξέρουμε ότι είμαστε στη γη σας». Βέβαια, από τότε η Carrefour έχει λάβει 30 εκατ. πέσος χωρίς όμως να έχει κάνει καμία κίνηση για να αποχωρήσει, προκαλώντας ένα άλλο hashtag: #movetecarrefour.

Οι προσπάθειες για την εξεύρεση οριστικής λύσης συνεχίζονται και μόλις το 2019 η Σαν Λορέντζο κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη ιδιοκτησία της γης. Πλέον το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Οι άνθρωποι του συλλόγου απευθύνονται στην εταιρία IDOM η οποία κατασκεύασε το νέο Σαν Μαμές. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια και διαρροές διαφορετικών εικόνων η εταιρία γνωστοποίησε πως είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα σχέδια της για ένα γήπεδο που όπως φαίνεται θα είναι φανταστικό.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Μαρσέλο Τινέλι δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του για το γεγονός πως τόσες και τόσες προσπάθειες απέφεραν καρπούς. «Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Πλέον μπορούμε να δούμε πως θα είναι το σπίτι της Σαν Λορέντζο. Δεν είναι ένα απλό γήπεδο, αλλά αλλά ένα πολιτιστικό κέντρο με το γήπεδο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μετά από τόσα χρόνια απουσίας και γι αυτό θα είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους κατοίκους ώστε να ικανοποιήσουμε κάθε τους ανάγκη ώστε το έργο αυτό να κάνει ακόμα πιο καλή την ζωή τους στην περιοχή. Ελπίζω το έργο αυτό να προχωρήσει τα επόμενα με τα πρώτα τούβλα. Μακάρι μέχρι το 2023 όταν και λήγει η θητεία μου να το έχουμε τελειώσει. Διαφορετικά θα το απολαύσω ως οπαδός».

Η γραφειοκρατική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αφού υπάρχουν και κάποια άλλα-μικρότερα όμως- εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν και η πανδημία τα καθυστέρησε. Την ίδια ώρα η διοίκηση του συλλόγου έχει εντείνει τις επαφές της για την εύρεση των οικονομικών πόρων που χρειάζονται για την ολοκλήρωση του έργoυ. Το συνολικό κόστος φτάνει αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ κι εταιρίες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Γερμανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για να επενδύσουν στο έργο.

Η μέρα που η Club Atlético San Lorenzo de Almagro θα επιστρέψει στο Boedo δεν αργεί, αφού όσο θα υπάρχει αυτός ο κόσμος και αυτή η άσπιλη αγάπη, τα όνειρα κάποια στιγμή γίνονται πραγματικότητα.

 

Τελευταία Νέα