BeNeLiga: Το πλάνο των... τρελών εκατομμυρίων!

BeNeLiga: Το πλάνο των... τρελών εκατομμυρίων!

bet365

Βέλγοι και Ολλανδοί είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη ροή του χρήματος και η δημιουργία μιας ενιαίας Λίγκας, της BeNeLiga είναι πιο ορατή από ποτέ...

class="rtejustify">Είστε ποδοσφαιρόφιλοι; Προσπαθήστε να κάνετε μία παύση για μία στιγμή και να αναλογιστείτε το εξής: Άγιαξ, PSV και Φέγενορντ να έχουν ως ανταγωνίστριες τις Μπριζ, Άντερλεχτ και Γάνδη. Τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά, το οικονομικό κέρδος πιο μεγάλο και η κάλυψη από τα ΜΜΕ σαφώς μεγαλύτερη και σε παγκόσμια κλίμακα. Ναι, μία τέτοια Λίγκα θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση στο Τοp 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

class="rtejustify">Η διαφήμιση θα είναι τεράστια και όλοι θα λένε πως «υπάρχει ένα νέο και πρωτοποριακό ποδοσφαιρικό θέαμα. Κάτι νέο για να περάσετε καλά. Ελάτε να δείτε αυτό το αγωνιστικό πείραμα». Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κοινό πρωτάθλημα. Εκεί όπου η πρώτη σέντρα και ο πρώτος αγώνας θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κοινού. Εκεί, όπου οι κορυφαίες ομάδες θα επιχειρούν να αφήσουν πίσω η μία την άλλη, εκεί όπου ο τίτλος θα κρίνεται μεταξύ των ολλανδικών και βελγικών ομάδων σε μία σκληρή μονομαχία.

class="rtejustify">Οι ομάδες προφανώς και θέλουν την έξοδο στο Champions League πάνω απ' όλα αλλά σε αυτή τη Λίγκα θα κρίνεται το πρεστίζ και αγωνιστική περηφάνια των συλλόγων.

class="rtejustify">Οι φίλαθλοι έχουν δείξει πως θέλουν την αλλαγή. Πως θέλουν να δουν κάτι διαφορετικό. Μπορεί και να έχουν βαρεθεί από τα μεγάλα πρωταθλήματα: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία όπου υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί και μπορεί να προβλέψει κανείς τους νικητές των πρωταθλημάτων.

Ποδοσφαιρικά μπορεί να ιντριγκάρει περισσότερο τον κόσμο. Μία τέτοια Λίγκα μπορεί να πάει κόντρα στα παραδοσιακά πρωταθλήματα και να δημιουργήσει άλλο ενδιαφέρον.

Κάθε αντίδραση είναι προφανώς κατανοητή και σεβαστή. Όμως η ουσία είναι άλλη. Αυτή η Λίγκα έχει πέσει επίσημα στο... τραπέζι των συζητήσεων και δείχνει πιο πιθανό από ποτέ να γίνει πράξη. Αυτή η νέα Λίγκα είναι ίσως το μέλλον!

data-height="330" data-integration-id="yddsw24mjj022ya7" data-playlist-id="v-c9y9vgx2d46h-st" data-width="588">

id="head-0">Οι Βέλγοι ακολουθούν τη ροή του χρήματος

Η ομόφωνη απόφαση 25 συλλόγων σε μία βάση «αρχικής συμφωνίας» για τη δημιουργία ενός κοινού πρωταθλήματος με ολλανδικούς και βελγικούς συλλόγους, που θα ονομάζεται BeNeLiga είναι γεγονός! «Αυτή η πρόθεση βασίζεται τόσο στον σεβασμό των αθλητικών φιλοδοξιών των μεγάλων συλλόγων όσο και στην ανάγκη οικονομικής σταθερότητας για άλλους επαγγελματικούς συλλόγους. Οι 25 σύλλογοι είναι σύμφωνοι στην επιθυμία τους να δώσουν στη BeNeLiga μια δίκαιη ευκαιρία», ανακοίνωσε η Pro League.

Οι ολλανδικές και βελγικές ποδοσφαιρικές Αρχές, όπως και ορισμένες ομάδες από την Eredivisie και τη βελγική Pro League, φέρεται να εξουσιοδότησαν την εταιρεία - κολοσσό Deloitte για να παρουσιάσει έκθεση για τα οικονομικά δεδομένα μίας τέτοιας διοργανώσης. Η Deloitte εκτιμά πως η αποκαλούμενη BeNeLiga style="font-size: 13px;"> μέσω των τηλεοπτικών εσόδων θα αυξήσει τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες από τις δύο Λίγκες από τα 80 εκατομμύρια στα 400 εκατ. ευρώ για κάθε σεζόν και θα εξελιχθεί στην έκτη πιο ισχυρή Λίγκα στην Ευρώπη από πλευράς εσόδων.

Ο πρόεδρος της Μπριζ, Μπαρτ Βερχάεγκε, είχε σχολιάσει: «Σχεδιάζουμε μαζί με την Ολλανδία μία διοργάνωση για να μειώσουμε τη διαφορά που υπάρχει από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα». Στη συνέχεια επισημαίνει: «Το βελγικό πρωτάθλημα 'ξυπνάει' αγωνιστικά και οργανωτικά. Αφυπνίζεται και μπαίνει σε μία άλλη εποχή. Θα μπορούμε να απευθυνθούμε σε μία αγορά 28 εκατ. ανθρώπων.

Το πρωτάθλημα αυτό θα αποτελείται από 18 ομάδες. Οι 8 θα είναι από το Βέλγιο. Όλα γίνονται γρήγορα. Εάν αυτό το πλάνο βγει για τη νέα χρονιά τότε δεδομένα θα το έχουμε για τα προσεχή δύο χρόνια».

id="head-1">Αυτό είναι το πλάνο για τη ΒeNeLiga μετά το... 2025! style="font-size: 13px;">

Οι Άγιαξ, Φέγενορντ, PSV Αϊντχόφεν, Μπριζ, Γάνδη, Σταντάρ Λιέγης, Άλκμααρ, Ουτρέχτη, Άντερλεχτ και Φίτεσε είναι σε ένα καθεστώς αναμονής. Όσο προχωρούν οι συζητήσεις αναδεικνύονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα συγκροτηθεί το κοινό αυτό πρωτάθλημα και κυρίως το πως θα προκύπτουν τα έσοδά του. H νέα Λίγκα θα αποτελείται από 10 ολλανδικές ομάδες και 8 από το Βέλγιο με ένα format με άνοδο και υποβιβασμό. Παραμένει ασαφές το πως θα είναι το πλαίσιο λήψης της τελικής απόφασης για τις συμμετέχουσες ομάδες. Με ποια κριτήρια δηλαδή θα συμπεριληφθούν στη διοργάνωση. Το πιο προφανές είναι να καθοριστούν τα κριτήρια αυτά από τις θέσεις που θα καταλαμβάνουν στα δύο πρωταθλήματα.

πρώτες 11 ομάδες από κάθε πρωτάθλημα θέλουν εγγυήσεις για να παίξουν σε αυτήν την κατηγορία. Θα έχει ενδιαφέρον το τι αγωνιστική φόρμουλα θα προκύψει. Οι έρευνες δείχνουν πως σε σχέση με τα τηλεοπτικά έσοδα μία τέτοια κοινή Λίγκα θα φέρει από 250 έως 400 εκατομμύρια τον χρόνο (μόνο και μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα).

Παρά τα όσα είπε ο ισχυρός άνδρας της Μπριζ μοιάζει απίθανο αυτό το πλάνο να προχωρήσει τόσο γρήγορα. Να προχωρήσει ναι αλλά όχι αμέσως. Η βελγική Λίγκα έχει ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο με το οποίο δεσμεύεται έως το 2025. Εάν όμως αυτό το πλάνο φτάσει στην τελική του μορφή οι δύο ομάδες που θα τερματίζουν στις δυο τελευταίες θέσεις από κάθε χώρα θα πέφτουν στις εγχώριες κατηγορίες των Ολλανδίας και Βελγίου. Υπάρχουν όμως ομάδες όπως η Άντερλεχτ - που δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του βελγικού πρωταθλήματος - που έχουν ανησυχίες για ένα τέτοιο μοντέλο λειτουργίας. Εάν μία ομάδα όπως η Άντερλεχτ έχει μία κακή χρονιά αυτό θα της στοιχίζει στη BeΝeLiga.

Ο βασικός λόγος είναι όπως προαναφέραμε πως η βελγική Λίγκα έχει ένα συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα που έχει διάρκεια έως το 2024-2025, γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση. Προς το παρόν υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά και για την κατανομή των εσόδων και για άλλα θέματα αλλά οι επόμενες εξελίξεις σίγουρα αναμένονται με ενδιαφέρον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια συζήτηση για ένα κοινό πρωτάθλημα δύο χωρών. Ο πρώην πρόεδρος της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί, είχε συζητήσει το πρόζεκτ για ένα πρωτάθλημα Βελγίου - Ολλανδίας και ακόμα και για μία ενοποιημένη Βαλκανική Λίγκα το 2009. Ωστόσο το ποδόσφαιρο τότε δεν ήταν έτοιμο.

Οι Ολλανδοί δεν ήταν υπέρ αυτής της ιδέας, δεν πίστευαν αυτό το πρότζεκτ. Μάλλον εκείνη την εποχή δεν είχε νόημα μία τέτοια συζήτηση. Η Eredivisie είχε στη... βιτρίνα της παίκτες όπως οι: Λουίς Σουάρες, Μούσα Ντεμπελέ και Μάρκο Αρναούτοβιτς. Η τότε έλλειψη ποιότητας των βελγικών ομάδων δημιουργούσε αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσαν να κοντράρουν τις ολλανδικές ομάδες.

id="head-2">Η νέα εποχή... απαιτεί αλλαγές!

Η κατάσταση τώρα έχει αλλάξει. Το ranking της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έχει το Βέλγιο στην θέση και την Ολλανδία στην την ώρα που οι: Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga και Ligue 1 παραμένουν ως ελίτ πρωταθλήματα. Οι εμπορικές χρήσεις και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω έχουν βελτιωθεί δραστικά. Για το Βέλγιο και την Ολλανδία είναι δύσκολο να προσελκύει τα τοπ ταλέντα. Ακόμα και εάν μπορούσαν θα είχαν να ανταγωνιστούν πολύ πιο δυνατά πρωταθλήματα.

Η γενιά του 2019 του Άγιαξ έβγαλε παίκτες που πήγαν σε μεγάλες ομάδες, ο Ντε Λιχτ στη Γιουβέντους, ο Ντε Γιονγκ στη Μπαρτσελόνα, ο Ζίγιεχ διάλεξε την Τσέλσι και ο Φαν ντε Μπέεκ τη Γιουνάιτεντ. Όταν ο Άγιαξ έφτιαξε μία νεανική και εξαιρετική ομάδα δεν είχε την οικονομική δύναμη να την κρατήσει και να ανταγωνιστεί τα ελίτ πρωταθλήματα. Εάν ένα τέτοιο πλάνο στεφθεί με επιτυχία θα ανοίξει... πόρτες που θα δώσουν άλλες προοπτικές και για την Ολλανδία και για το Βέλγιο.

Η παγκοσμιοποίηση στο ποδόσφαιρο πάντα στοχεύει στην προσέλκυση μεγάλων εταιρειών, αλλά και σε αγορές εκτός των χωρών. Στο ποδόσφαιρο πολλοί είναι οι παίκτες από κάθε σημείο του κόσμου που έχουν επιλέξει άλλη χώρα για πιο ελκυστικές ευκαιρίες. Το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι άλλες διεθνείς διοργανώσεις προσφέρουν την ευκαιρία στους παίκτες να αναδειχθούν παραπάνω. Η απεριόριστη κάλυψη ανά τον κόσμο μέσω των τηλεοράσεων και των media επιφέρει ακόμα πιο μεγάλη προβολή.

data-height="330" data-integration-id="yddsw24mjj022ya7" data-playlist-id="v-c9lcmfwo7wkp-st" data-width="588">

Διχασμένοι οι Ολλανδοί

Ο Κίεραν Μαγκουάιρ, ειδικός επί των οικονομικών ποδοσφαιρικών θεμάτων σχολίασε πως επιταχύνονται οι διαδικασίες δημιουργίας της BeNeLiga λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό. Η Τβέντε, μία από τις ολλανδικές ομάδες και με ένα πρωτάθλημα στο παλμαρέ της, έδειξε ενοχλημένη που δεν τη συμπεριέλαβαν στις συζητήσεις, αν και πιο δημοφιλής ομάδα στη χώρα. Ίδια αντίδραση είχαν και οι Χέρενφεϊν και Σπάρτα Ρότερνταμ.

Για αυτό το σχέδιο με το κοινό πρωτάθλημα Ολλανδίας / Βελγίου υπήρξε και δημοσκόπηση από την εταιρεία Statista. Το 47% των φιλάθλων είναι υπέρ, το 46% κατά και ένα 7% είχε ουδέτερη στάση. Ο Ματέις Κέουνινγκ, πρόεδρος Ένωσης Φιλάθλων στην Ολλανδία, τοποθετήθηκε σχετικά επισημαίνοντας ότι δεν τον ενθουσιάζει η ιδέα. Μίλησε για τη μοναδική ποδοσφαιρική κουλτούρα των Ολλανδών και ένα πρωτάθλημα που έχει ελκυστικό ποδόσφαιρο και καλούς παίκτες. Ένα πρωτάθλημα όπου η Μπρέντα κερδίζει την PSV Αϊντχόφεν και η Έμεν νικά τον Άγιαξ.

«Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει να ενταχθούμε σε ένα πρωτάθλημα με το Βέλγιο και να χαλάσουμε αυτήν την εικόνα. Εκεί ο ανταγωνισμός και η διοργάνωση έχουν άλλο επίπεδο λόγω της διαφθοράς και άλλων τρελών πραγμάτων. Επίσης μία τέτοια συνένωση / συγχώνευση δεν μπορεί να πετύχει. Έχει γίνει σε λιγότερο δημοφιλή αθλήματα και έχει αποτύχει. Είναι επίσης δύσκολο να πειστούν όλες οι ολλανδικές ομάδες.

Προσωπικά καταλήγω στο ότι είναι κάτι που δεν θέλουμε. Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρό μας και υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να το κάνουμε. Τόσοι άλλοι τρόποι να το πετύχουμε αυτό. Έχουμε μία ποδοσφαιρική πυραμίδα και ομάδες με Ακαδημίες.

Δεν έχουμε ανάγκη τις βελγικές ομάδες. Το ολλανδικό ποδόσφαιρο έχει πιο καλό όνομα και πιο μεγάλη δύναμη από το βελγικό», υπογράμμισε. Οι τρεις μεγάλες ομάδες της ολλανδικής Λίγκας βέβαια γενικά το βλέπουν διαφορετικά και αιτία είναι τα χρήματα. Τα έσοδα θα εκτοξευθούν και το μέλλον τους προμηνύεται εξαιρετικό...

alt="" src="/sites/default/files/migrated/2021/03/oll.jpg" style="opacity: 0.9; font-size: 13px; width: 747px; height: 470px;">

 

Τελευταία Νέα