Οι συντάκτες του Gazzetta στην κουζίνα!

Gazzetta team
Οι συντάκτες του Gazzetta στην κουζίνα!

bet365

Πέντε συνταγές που θα συνοδεύσουν άψογα τον επόμενο αγώνα του Champions League, του Europa League, της Ευρωλίγκας ή του NBA που θα παρακολουθήσεις από την τηλεόραση.

Η παρακολούθηση των μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων είναι ταυτισμένη με το φαγητό. Όλοι μας λίγο πριν σφυρίξει ο διαιτητής την σέντρα στο Champions και του Europa League ή γίνει το τζάζμπολ στην Ευρωλίγκα και στο ΝΒΑ ετοιμάζουμε κάτι γευστικό για να μασουλάμε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κάτι που είμαστε σίγουροι πως θα μας προσφέρει την απόλαυση που περιμένουμε, όπως συνταγές με βάση το κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® του Αγγελάκη, το οποίο είναι ζουμερό, νόστιμο και θρεπτικό χάρη στην διατροφή του που είναι βασισμένη σε 100% φυτικές τροφές με αγνό ελαιόλαδο και καλαμπόκι. Αφού δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ίδιο και για τον αγώνα που θα δούμε, ας απολαύσουμε τουλάχιστον γευστικό φαγητό. Ποια, όμως, είναι η αγαπημένη συνταγή του καθενός;

Με αφορμή τις αθλητικές διοργανώσεις που βαδίζουν σιγά σιγά προς την κορύφωσή τους για αυτή τη σεζόν, ζητήσαμε από πέντε δημοσιογράφους του Gazzetta να μοιρασούν μαζί μας την αγαπημένη τους συνταγή με την οποία συνοδεύουν τα ματς που παρακολουθούν είτε για δουλειά είτε για διασκέδαση από την τηλεόραση.

Ομελέτα στον φούρνο με κοτόπουλο, ο Γιώργος Μυλωνάς

To καλό με την καραντίνα είναι πως μου έχει αλλάξει το πρόγραμμα. Με δεδομένο πως έτσι και αλλιώς πηγαίνω στο γραφείο απόγευμα, κοιμάμαι πλέον πολύ πιο αργά με αποτέλεσμα να μπορώ να βλέπω live τους περισσότερους αγώνες του Γιάννη στο NBA.

Delivery τέτοιες ώρες δεν κάνει σχεδόν κανείς, οπότε μπήκα στην διαδικασία να δοκιμάσω διάφορες συνταγές, ώσπου κατέληξα στην παρακάτω ομελέτα με βάση το Ελαιοπουλάκι® του Αγγελάκη. Οι Bucks δεν τα καταφέρνουν πάντα στο παρκέ, εγώ πάντως από το φαγητό μου, που είναι φουλ σε πρωτεΐνη -τώρα που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι έχω αρχίσει και την γυμναστική εκτός από το μαγείρεμα- είμαι υπερευχαριστημένος.

Mερίδες: 3 (ε δεν θα μαγειρεύουμε και κάθε βράδυ)
Χρόνος Προετοιμασίας: 25’

Τα υλικά:
-Φιλέτο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι®
-10 Ασπράδια Αυγών
-2 Κολοκύθια
-300 γρ. Μανιτάρια Αγρού ή Πορτομπέλο
-Ελαιόλαδο
-Πράσινη Σαλάτα
-Τοματίνια

H εκτέλεση:
-Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, για περίπου 10’.
-Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κολοκυθάκια σε φέτες και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
-Γυρνάμε σε αντικολλητικό στρογγυλό ταψί και προσθέτουμε τα ασπράδια του αυγού.
-Ψήνουμε στο φούρνο για 15-20'.
-Τοποθετούμε την ομελέτα σε μια μεγάλη πιατέλα και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, τοματίνια και λίγο ελαιόλαδο.

Μυρωδάτο κριθαρώτο λαχανικών με γαρίδες και λάδι μαύρης τρούφας, o Γιώργος Καραμάνος

Τετάρτη βράδυ. Τηλεργασία. Σε λίγο πρέπει να ανοίξω live chat για το Παρί-Μπαρτσελόνα. Πεινάω. Θέλω κάτι γρήγορο, αλλά δεν θα κάνω εκπτώσεις στη νοστιμιά. Και εννοείται δεν έχω σκοπό να παραγγείλω, μιας και παλεύω με τους δαίμονες της διατροφής. Ρίχνω μία ματιά στα ράφια. Το μάτι μου πέφτει στο αγαπημένο μου μπουκαλάκι, αυτό με το λάδι μαύρης τρούφας. Και η απόφαση λαμβάνεται άμεσα. Κριθαρώτο με λαχανικά, γαρίδες και τρούφα. Ηδη πεινάω και μόνο στη σκέψη. Σας υπόσχομαι ότι τα σπάει…

Μερίδες: 3
Χρόνος προετοιμασίας: 25’

Τα υλικά:
-200 γρ. κριθαράκι (ολικής άλεσης, μιας και κάνουμε και διατροφή)
-1,5 κουταλιά σούπας λάδι
-λίγο λευκό κρασί
-1 μελιτζάνα μικρή
-2 κολοκυθάκια
-1 πιπεριά φλωρίνης
-1 κρεμμύδι
-1 κουτ. σούπας βούτυρο
-150 γρ. παρμεζάνα
-200 γρ. γαρίδες αποφλοιωμένες
-λίγο λάδι τρούφας
-αλάτι
-πιπέρι
-θυμάρι

Η εκτέλεση
Σε υψηλή φωτιά και σε μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας (εγώ τα κάνω στον τρίφτη). Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε διαρκώς (αλλιώς θα κολλήσει στον πάτο το κριθαράκι). Ένα λεπτό μετά σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 5).

Παράλληλα έχουμε ζεστό νερό είτε στον βραστήρα, είτε σε άλλη κατσαρόλα. Το ιδανικό είναι να έχουμε βράσει σε αυτό τις γαρίδες. Προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα ίσα να σκεπάσουμε το φαγητό και κάθε λίγο ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα μπαχαρικά μας. Το νερό το προσθέτουμε από λίγο και σε κάποια λεπτά που θα είναι έτοιμο το κριθαράκι (δοκιμάζουμε), σβήνουμε τη φωτιά με το φαγητό ελάχιστα χυλωμένο και όχι με ζουμί. Εκεί ρίχνουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο και ελάχιστο λάδι τρούφας, με το τελευταίο να είναι προαιρετικό.

Υπόσχομαι ότι θα γλείφετε τα δάχτυλά σας…

Φωλιές με μπιφτέκια κοτόπουλου, μοτσαρέλα και τομάτα, η Αιμιλία Χονδρογιάννη

Το Champions League αποτελεί ιεροτελεστία, η οποία για μένα ξεκινά μιάμιση ώρα πριν ακουστεί ο ύμνος και κουνηθεί το σεντόνι. Όσο στην τηλεόραση παίζουν γκολ από προηγούμενους αγώνες και καλεσμένοι εκπομπών κάνουν τα προγνωστικά τους για το ερχόμενο παιχνίδι, εγώ ετοιμάζω την αγαπημένη μου λιχουδιά που έχω συνδυάσει με τους αγώνες του Champions League (μια συνήθεια που ξεκίνησε στον επικό επαναληπτικό της Μπαρτσελόνα με την Παρί της σεζόν 16-17).

Πρόκειται για φωλιές με μπιφτέκι κοτόπουλου Αγγελάκης (ανακαλύψτε περισσότερα για τις μυστικές συνταγές Αγγελάκης), οι οποίες με βάση την παρακάτω συνταγή είναι έτοιμες μισή ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας, λίγο δηλαδή πριν οι παίκτες μπουν στα αποδυτήρια μετά το τελευταίο ζέσταμα.

Μερίδες: 4 (μου χει μείνει από τις εποχές προ καραντίνας που βλέπαμε τα ματς με παρέα)
Χρόνος Προετοιμασίας: 60’

Τα υλικά:
-1 συσκευασία μπιφτέκι κοτόπουλου Αγγελάκης
-300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
-250 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
-300 γρ. σάλτσα τομάτας
-2 τομάτες
-6 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου

Για τη ζύμη:
-600 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
-150 γρ. καλαμποκάλευρο
-15 γρ. μαγιά φρέσκια
-250 γρ. νερό χλιαρό
-50 γρ. ελαιόλαδο
-5 γρ. αλάτι
-10 γρ. ζάχαρη

Η εκτέλεση:
-Ψήνουμε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς για 15’.
-Τοποθετούμε το νερό, τη μαγιά και το ελαιόλαδο στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε, προσθέτοντας σιγά-σιγά το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη.
-Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’.
-Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε δίσκο των 20-25 εκατοστών.
-Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, λίγη φρέσκια τομάτα ψιλοκομμένη, τα μπιφτέκια και την τριμμένη μοτσαρέλα στο κέντρο του δίσκου.
-Κλείνουμε τους δίσκους σε σχήμα μπουμπουκιού, χωρίς να αφήνουμε ανοίγματα.
-Λαδώνουμε καλά με τη βοήθεια ενός πινέλου και ψήνουμε σε αντικολλητική επιφάνεια για 20’, στους 180 βαθμούς και σε προθερμασμένο φούρνο.
-Γαρνίρουμε με φρέσκια μοτσαρέλα, φρέσκια τομάτα μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, καθώς και με φρέσκο βασιλικό.

Extra tip: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γεμίσεις της αρεσκείας μας για τις φωλιές, όπως τυριά, αλλαντικά ή λαχανικά.

Το burger είναι πάντα μια καλή ιδέα για την Κάτια Πετροπούλου

Συνήθως,την ώρα των αγώνων το κλασικό δίλημμα είναι το εξής: «σουβλάκια ή πίτσα;». Καλά αυτά τα δυο, όταν έχεις την διάθεση να παραγγείλεις και να την κάνεις τη «γουρουνιά». Όταν, όμως, έχεις όρεξη να φτιάξεις κάτι μόνος σου, για να νιώσεις λιγότερες «ενοχές»; Η καλύτερη ιδέα για μένα πάντα είναι το burger (ένα όνομα έχουμε στο gazzetta.gr, πρέπει να το τιμήσουμε).

Πας, λοιπόν, κάνεις τα ψώνια σου, επιλέγεις όσα και ό,τι υλικά θέλεις και φτιάχνεις το burger που αγαπάς. Ούτε «χωρίς πίκλες, συν ντομάτα, μην μου βάλετε κρεμμύδι παρακαλώ» και όλα όσα πρέπει να εξηγήσεις, όταν κάνεις την παραγγελία σου. Παίρνεις και την πατατούλα σου τη φρέσκια, την κόβεις όπως θέλεις και την σερβίρεις (νιώθωντας, όπως είπαμε, λιγότερες ενοχές, αφού είναι όλα «σπιτικά»). Έτσι, η αγαπημένη μου συνταγή, όταν παίρνω θέση στον καναπέ ή στο χαλί, για να απολαύσω τις ματσάρες μου στο μπάσκετ, είναι η εξής:

Τα υλικά:
- 4 Ψωμάκια για burger
- 600-700 γρ κιμά μοσχαρίσιο
- 6 φέτες τυρί τσένταρ ή γκούντα
- 4 φέτες μπέικον
- 1 ντομάτα (κομμένη σε ροδέλες)
- 4 φύλλα μαρουλιού
- αλάτι/πιπέρι
- Ελαιόλαδο

Η εκτέλεση:
- Βάζουμε το μπέικον σε χαμηλή φωτιά και μόλις είναι έτοιμο, το βάζουμε σε ένα πιάτο στην άκρη και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα μπιφτέκια μας.
- Χωρίζουμε σε 4 ίδια κομμάτια τον κιμά (ή όσο μεγάλα ή μικρά αρέσουν στον καθένα) και τους δίνουμε πολύ απαλά σχήμα (δεν το πιέζουμε, αλλά του δίνουμε αγάπη), χωρίς να προσθέσουμε τίποτα. Μόλις τα βάλουμε στο τηγάνι, τα πατάμε απαλά με μια σπάτουλα, αλατοπιπερώνουμε από πάνω και «ραντίζουμε» με ελαιόλαδο. Τα κάνουμε όσο rare, medium rare ή well done θέλουμε.
- Λίγο πριν τα βγάλουμε, βάζουμε από πάνω δυο φέτες του τυριού που μας αρέσει και το μπέικον. Μόλις λιώσει λίγο και το τυρί, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο στην άκρη.
- Καθαρίζουμε το τηγάνι, βάζουμε λίίίίίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα ψωμάκια μας, πιέζοντάς τα λίγο με τα χέρια μας. Μόλις ροδίσουν λίγο, τα αφαιρούμε από το τηγάνι.
- Σειρά έχει το στήσιμο. Στη βάση από το ψωμάκι μας βάζουμε όποια σως μας αρέσει (μαγιονέζα + κέτσαπ κλασική αξία!), την ντομάτα που θα την έχουμε κόψει ροδέλες, το μπιφτέκι με το τυρί και το μπέικον, το μαρούλι και ξανά σως αν θέλουμε. Σερβίρουμε με πατάτες, σαλάτα ή και τίποτα!

Καλή όρεξη!

Μία carbonara Originale, o Νίκος Αθανασίου

Μέχρι το 2015 η σχέση μου με την κουζίνα ήταν ακριβώς η ίδια με την σχέση που έχω μέχρι και σήμερα με την αστροναυτική. Καμία. Κάτι ο ελεύθερος χρόνος το πρωί, κάτι το είδωλο Άκης (ένας είναι ο Άκης) που τα κάνει όλα να φαίνονται εύκολα, η μαγειρική έγινε ένα υπέροχο και νόστιμο πάνω από όλα χόμπι! Η πρώτη μου συνταγή και πλέον αγαπημένη, είναι η Carbonara. Από την πρώτη εκτέλεση, μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν άλλα σαφώς πιο δύσκολα φαγητά, μα αυτό παραμένει το αγαπημένο. Carbonara! Η αυθεντική, όπως την κάνουν στην Ιταλία. Με αυγά και όχι κρέμα γάλακτος. Με το αλλαντικό Guanciale που θα απογειώσει την γεύση. Εύκολα, γρήγορα, απλά. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία μακαρονάδα, πόσω μάλλον όταν συνοδεύει βραδιές Champions League στην εποχή της καραντίνας!

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 20᾽

Τα υλικά:
-ένα πακέτο μακαρόνια, κατά προτίμηση -Spaghetti
-4 κρόκοι
-300 γραμμάρια Guanciale
-μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
-100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
-1 κύβο λαχανικών

Η εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε νερό, τον κύβο και αλατίζουμε. Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια, έχοντας στο μυαλό πως τα θέλουμε al dente και όχι παραβρασμένα.
Παράλληλα σε ένα τηγάνι που έχει κάψει, ρίχνουμε το Guanciale μέχρι να ξεροψηθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε. Παίρνουμε από την κατσαρόλα μας 150ml καυτό νερό, προσθέτουμε την παρμεζάνα, πιπέρι, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια μας, τα σουρώνουμε, βάζουμε το μπέικον και ανακατεύουμε, ώστε να δώσουμε γεύση. Όπως είναι καυτά τα μακαρόνια, τα ρίχνουμε στο μπολ με τους κρόκους και με αυτόν τον τρόπο θα ψηθούν οι κρόκοι και θα έχουμε μια τέλεια σάλτσα.

Στο σερβίρισμα, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Εγώ προτιμώ το πιπέρι, λίγο μαϊντανό ακόμα και ιδανικά μία δύο σταγόνες λάδι τρούφας.

 

Τελευταία Νέα