Γιούτα Τζαζ: Οι χρυσές στιγμές (vids & pic)

Γιούτα Τζαζ: Οι χρυσές στιγμές (vids & pic)

bet365

Η Γιούτα έχει ξεκινήσει εκπληκτικά στη φετινή σεζόν του ΝΒΑ. Θυμίζει κάτι από τα παλιά. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τις καλύτερες στιγμές της.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται για τους Τζαζ, συνεχίζεται! Η ομάδα της Γιούτα από τότε που μπήκε στην ελίτ του ΝΒΑ κρατά σταθερή στάση, αξιόλογη και πάντα αξιοπρόσεκτη. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (σ.σ μεσημέρι Κυριακής) τοποθετείται στην 1η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 24-6. Ακόμη κι αν έχει αλλάξει αυτό, οι προοπτικές του συλλόγου δεν αλλάζουν. Φτάνουν μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ. Κάτι από τα παλιά λοιπόν για τους Τζαζ. Ας δούμε τις σημαντικότερες στιγμές του παρελθόντος για την ομάδα που ποτέ δεν μας απογοήτευσε.

Όταν έμαθαν να κερδίζουν

Η επιτυχία έρχεται με κόπο και η αποτυχία χωρίς να σε ρωτήσει. Για τους Τζαζ αυτό το δίπολο εμφανίστηκε την περίοδο 1983-84 όταν και μπήκαν πρώτη φορά στα πλέι οφ. Η ομάδα είχε μετακομίσει το 1979 από τη Νέα Ορλεάνη στη Γιούτα. Κάθε σεζόν και μια αποτυχία. Μέχρι που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Φρανκ Λέιντεν και η γλυκιά μουσική της επιτυχίας ήχησε. Την αγωνιστική περίοδο 1983-84 οι Τζαζ κέρδισαν 45 αγώνες και μπήκαν στην ποστ σίζον. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Εκείνη ομάδα στηρίχτηκε στον ασταμάτητο Άντριαν Ντάντλι, τον απροσπέλαστο Μαρκ Ίτον και το “Dr. Dunkenstein” Ντάρελ Γκρίφιθ.

Οι πολυτιμότεροι

Το πέρασμα του χρόνου δίνει άλλη αξία σε αυτό που έγινε πριν 28 χρόνια. Το 1993 η γιορτή του All Star Game φιλοξενήθηκε στο “Delta Center”, έδρα τότε των Τζαζ. Η αναμέτρηση Ανατολής-Δύσης ήταν αμφίρροπη και κρίθηκε στην παράταση. Η Δύση κέρδισε με τρεις πόντους (135-132) και οι Τζον Στόκτον, Καρλ Μάλοουν αναδείχτηκαν πολυτιμότεροι του παιχνιδιού. Βλέποντας τώρα την εικόνα των δύο να σηκώνουν το βραβείο καταλαβαίνεις την αξία του συμβολισμού. Η αδιάρρηκτη, πανίσχυρη, επαγγελματική σχέση των δύο δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη αποτύπωση. Δύο θρύλοι πια του αθλήματος, στην ίδια κορυφή, στο ίδιο δοξασμένο πεδίο, νικητές, μόνοι τους, τιμημένοι.

Τα χίλια μύρια κύματα του Σλόαν

Τα “κύματα” στον τίτλο δεν είναι υπερβολή. Στον μαραθώνιο του ΝΒΑ είναι αναρίθμητα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να σε πνίξουν. Όσοι τα αντιμετωπίζουν πρέπει να διαθέτουν υπομονή και επιμονή. Ο πόνος της ήττας είναι πάντα έντονος, αλλά η νίκη είναι το καλύτερο γιατρικό. Όταν Τζέρι Σλόαν έφτασε τις 1000 νίκες επιβραβεύτηκε η επιμονή και η υπομονή, αλλά και η αφοσίωση, το πάθος και η ανθεκτικότητα του στον πόνο. Σκληροτράχηλος αμυντικός στα νιάτα του, πανέξυπνος προπονητής, ο καπετάνιος των Τζαζ που τους έβαλε μια για πάντα στον χάρτη. Το επίτευγμα σημειώθηκε τη σεζόν 2008-09 στον αγώνα εναντίον των Οκλαχόμα Θάντερ.

Ο Στόκτον στην κορυφή της δημιουργίας

Όταν μιλάμε για δημιουργία στο ΝΒΑ, στο μπάσκετ γενικά, ο Τζον Στόκτον είναι ο ορισμός αυτής. Ο όρος “play maker” λες και γράφτηκε γι’ αυτόν και αυτός δικαίωσε τις προσδοκίες. Η επίδοση των 15.806 ασίστ μοιάζει απλησίαστη και σίγουρα αξιοθαύμαστη. Το ρεκόρ σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1995 απέναντι στους Ντένβερ Νάγκετς. Ο πάντα ανιδιοτελής Στόκτον έκανε αυτό που πάντα ήξερε: βοηθούσε τους άλλους. Ο ίδιος αναγνώριζε ότι χωρίς τους συμπαίκτες –ιδιαίτερα τον Καρλ Μαλόουν- τίποτα δεν θα γινόταν. Κι αν δεν πήρε πρωτάθλημα, η διάρκεια και η συνέπεια του δεν αμφισβητούνται και δύσκολα τις βρίσκεις σήμερα.

Οι Τζαζ για πάντα στη Γιούτα

Η παραμονή στον τόπο που μεγάλωσε το όνομα της ομάδας είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι μόνο η ενίσχυση των δεσμών με τους κατοίκους, αλλά και η ασφάλεια, η σταθερότητα που προκύπτει από μια τέτοια απόφαση. Η εμπιστοσύνη των ανθρώπων της Γιούτα προσφέρει ηρεμία και προοπτική. Ο Λάρι Μίλερ αγόρασε τη μισή ομάδα τον Απρίλιο του 1985 έναντι 11 εκατομμυρίων δολαρίων και ολοκλήρωσε την αγορά τον Σεπτέμβριο του 1989. Η χήρα του, η Γκέιλ Μίλερ, αποφάσισε να μείνει μόνιμα ο σύλλογος στη Γιούτα. Οι Τζαζ πλέον ανήκουν σε διοικητικό συμβούλιο του ομίλου εταιρειών “Larry H. Miller”.

…και φύγαμε για τελικό!

Το επιστέγασμα των άοκνων προσπαθειών του οργανισμού Γιούτα Τζαζ. Ο έκτος τελικός της Δύσης το 1997, απέναντι στους Χιούστον Ρόκετς, έγινε σηματοδότης για το παρόν και το μέλλον της ομάδας. Από τη στιγμή που τα κομμάτια του παζλ βρέθηκαν, το μόνο που χρειαζόταν ήταν υπομονή. Πρώτα η στήριξη στον προπονητή. Μετά οι σωστές επιλογές από το ντραφτ και την ελεύθερη αγορά. Δεν ήταν μόνο το ταλέντο και οι δεξιότητες. Ήταν το ήθος, η εργασιομανία, η προσήλωση στο κοινό στόχο, το ομαδικό πνεύμα. Τη στιγμή που ο Τζον Στόκτον ευστοχούσε στο μεγαλύτερο τρίποντο της καριέρα του, τα ιδανικά του αθλητισμού δικαιώνονταν. Οι Τζαζ στον τελικό του ΝΒΑ και για πάντα στην ελίτ.

Πηγή

-Utah Jazz: The ten most golden moments in franchise history [thejnotes.com]

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα