Γιακουμάκης: Ο φθηνότερος 1ος σκόρερ της Eredivisie, το deal του αιώνα στη Φένλο!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Γιακουμάκης: Ο φθηνότερος 1ος σκόρερ της Eredivisie, το deal του αιώνα στη Φένλο!

bet365

Το G-Weekend γράφει για το ελληνικό «φαινόμενο» της Eredivisie, Γιώργο Γιακουμάκη, ο οποίος εξελίχθηκε στο «deal του αιώνα» για τη Φένλο» όντας ο... φθηνότερος πρώτος σκόρερ στην Ολλανδία.

Το «Συρτάκι» έπειτα από σχεδόν μια 20ετία τιμάται δεόντως στην Ολλανδία για χάρη του Γιώργου Γιακουμάκη. Ο Ηρακλειώτης φορ, ο οποίος πρόσφατα έδωσε το όνομα του και σε πιάτο ελληνικού εστιατορίου στο Φένλο αγωνίζεται με σπασμένα φρένα καταφέρνοντας σε κάθε ματς να ξεπερνάει τον εαυτό του.

Το κοντέρ του έχει καταγράψει 20 γκολ 19 ματς. Τέρματα που μόνο στράικερ μεγάλης κλάσης μπορούν να πετύχουν. Σκαφτά πλασέ, ανάποδα ψαλίδια, καρφωτές κεφαλιές έχουν πείσει και τους πλέον επιφυλακτικούς για την αδιαμφισβήτητη ποδοσφαιρική αξία του.

Μόνο οι Λεβαντόφσκι και Ονουάτσου έχουν σημειώσει περισσότερα γκολ στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε σχέση με τον «Γιακουμ».

Ντιρκ Κάιτ, Κλας-Γιαν Χούντελαρ, Μέμφις Ντεπάι είναι κάποιοι από τους αστέρες του ολλανδικού πρωταθλήματος που σκόραραν «κατά ριπάς», ωστόσο ουδείς από τους παραπάνω μπορεί να συγκριθεί με την συχνότητα που βρίσκει δίχτυα ο Ηρακλειώτης φορ.

Εάν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς βάσει στατιστικής θα φτάσει τα 35 γκολ! Ήδη στον 21ο αιώνα στην «χώρα της τουλίπας» μόνο οι Κέζμαν (2002/03) και Λουίς Σουάρες (2009/10) πέτυχαν κάτι αντίστοιχο.

Εάν ο διεθνής φορ επαναλάβει το αδιανόητο και πετύχει και στο αποψινό (30/1) τοπικό ντέρμπι της Λιμβουργίας κόντρα στη Φορτούνα Σιτάρντ του Λάζαρου Ρότα τέσσερα γκολ, τότε θα γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου που το επιτυγχάνει μέσα σε ένα μήνα. Έχει ήδη ισοφαρίσει τις αντίστοιχες επιδόσεις των Χενκ Γκρουτ (Μάρτιος 1961) και Μίχελ Μπόικερς (Οκτώβριος 1983) με δύο «τεσσάρες».

Το πλέον αξιοσημείωτο ωστόσο γεγονός είναι πως ουδείς πρώτος σκόρερ της Eredivisie την τελευταία 20ετία δεν αποκτήθηκε με τόσο χαμηλό ποσό από την ομάδα, όσο ο Γιακουμάκης. Η Φένλο πρόσφερε στην ΑΕΚ μόλις 200.000 ευρώ για το «βαρύ πυροβολικό» της, ενώ για παράδειγμα η Ναϊμέγκεν το 2009 κατέβαλε περίπου 1.750.000 ευρώ για τον Φλέμινξ το 2009, ενώ το ποσό που πλήρωσε το 2016 η Άλκμααρ στην Αλμέρε Σίτι για τον Βίνσεντ Γιάνσεν δεν ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ.

Η έμπνευση του αθλητικού διευθντή της Φένλο, Σταν Βαλξ να φέρει τον Γιακουμάκη στον ολλανδικό σύλλογο φαντάζει για την ολλανδική ομάδα ως το «deal του αιώνα». Πριν από περίπου 10 χρόνια, η Φένλο είχε παραχωρήσει έναντι 6 εκατ. ευρώ τον Ιάπωνα Κεϊσούκε Χόντα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ουδείς πίστευε πως ο ολλανδικός σύλλογος θα μπορούσε να επαναλάβει ανάλογες πωλήσεις παικτών. Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Φένλο, Μόρις Γκράεφ με 117 γκολ εκτίμησε πως ο Έλληνας «λαϊκός ήρωας» του συλλόγου δεν θα πρέπει να παραχωρηθεί με οικονομικό αντάλλαγμα που δεν θα υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Ο Γιακουμάκης επέλεξε να παραμείνει στην ομάδα του Χανς ντε Κόνινγκ μέχρι το τέλος της σεζόν προκειμένου να κατακτήσει τον επίζηλο τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Eredivisie, να διατηρήσει παράλληλα την Φένλο στην κατηγορία και έπειτα να έχει τον χρόνο να λάβει με καθαρό μυαλό την καλύτερη δυνατή (οικονομικά και αγωνιστικά) απόφαση για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Δείτε τα κατορθώματα του 26χρονου φορ...

 

Τελευταία Νέα