Μπλέικ Γκρίφιν: Ακόμη το διασκεδάζει! (vid & pic)

Μπλέικ Γκρίφιν: Ακόμη το διασκεδάζει! (vid & pic)

bet365

Στα 31 του, στους Πίστονς πια, δεν ξεσηκώνει τον κόσμο με τα καρφώματα του, αλλά με το ώριμο παιχνίδι και τα αστεία του! Ο Μπλέικ Γκρίφιν είναι (ακόμη) εδώ!

Ο χρόνος περνάει, αλλά και ο Μπλέικ Γκρίφιν πηδάει πάνω από αυτοκίνητο! Ασύνδετο, ακατανόητο, αλλά αμετακίνητο. Αμ πώς! Ναι, δεν κάνετε λάθος. Αυτός ο Μπλέικ Γκρίφιν, που τώρα παίζει στους Ντιτρόιτ Πίστονς, κάποτε πήδηξε πάνω από αυτοκίνητο για να κερδίσει τον διαγωνισμό καρφωμάτων. Το “κάποτε” στην περίπτωση του έχει γίνει “πάντα” και οδηγεί σε σύγχυση και παρανόηση. Σκόπιμα, αλλά όχι ασυλλόγιστα και αναπάντεχα. Πώς να βγάλουμε από το μυαλό μας την εικόνα του “ιπτάμενου” Γκρίφιν, όταν μας έχει χαρίσει αμέτρητα καρφώματα και ουκ ολίγα “πόστερ” (σ.σ Το τελευταίο έχει να κάνει με το κάρφωμα μπροστά σε αντίπαλο). Και εντάξει, ο χρόνος πάντα κερδίζει, αλλά και η ανάμνηση είναι δυνατή και μας παραξενεύει το γεγονός ότι πλέον διανύει την 11η σεζόν στο ΝΒΑ και ΔΕΝ “πετάει” πάνω από τους αντιπάλους. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει να ασχοληθείς μαζί του. Σαν να προχωρά χωριστά και μαζί με τη σκιά του! Ο νεαρός, τολμηρός, θρασύς, Γκρίφιν και ο έμπειρος, ώριμος και αλλαγμένος Γκρίφιν. Η νέα σεζόν, η “πανδημική”, τον βρίσκει ως τον τρίτο μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη των Πίστονς. Μπροστά του μόνο οι Ντέρικ Ρόουζ, Γουέιν Έλινγκτον. Γκρίφιν ο “αρχαίος”, ο προσδιορισμός που του ταιριάζει. Και όμως, ο “ιπτάμενος” δεν έχει χαθεί…

Το θέαμα και η (αναπότρεπτη) αλλαγή

Ο Γκρίφιν της νιότης έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας τους θεάματος του ΝΒΑ. Δεν μπορεί να ξεχαστεί κάποιος που πρόσφερε αφειδώς εκκωφαντικές, λαμπερές στιγμές. Παρ’ όλα αυτά, μένει σε απόσταση και κοιτά τον “σίγουρο” Γκρίφιν. Ο γεμάτος μπασκετική σοφία Γκρίφιν ολοκλήρωσε τη σεζόν 2018-19 με 24.5 πόντους, 7.5 ριμπάουντ και 5.4 ασίστ. Α, και στα τρίποντα το ποσοστό του ήταν 36.2%. Άλλη μία σημείωση. Ο μέσος όρο πόντων είναι ο καλύτερος στην καριέρα του. Ούτε στους Κλίπερς δεν είχε τέτοια νούμερα, τόσο στις ασίστ, όσο και στα τρίποντα.

Τα νούμερα δείχνουν την αλλαγή στο παιχνίδι του και ήταν μια αναπότρεπτη αλλαγή. Οι νέοι φυσικά και είναι ωραίοι και διαμορφώνουν την εικόνα του ΝΒΑ. Οι παλιοί όμως είναι αλλιώς και απαραίτητοι για την ισορροπία του οικοδομήματος. Έτσι, το παιχνίδι πάνω από τη ρακέτα μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Ο Μπλέικ Γκρίφιν έπρεπε να γίνει το παράδειγμα για τους υπόλοιπους -τους νέους- παίκτες των Πίστονς, κάτι σαν καθοδηγητής. Με χαρά δέχθηκε τον νέο ρόλο. Φυσικά δεν έχει σταματήσει να κυνηγά τη νίκη και τις επιτυχίες, τις συλλογικές κυρίως. Του λείπει η συμμετοχή σε τελικούς περιφέρειας, επιτυχία που μάλλον θα την τοποθετήσει πιο ψηλά από τις έξι φορές που επιλέχθηκε για το Ολ Σταρ Γκέιμ.

Η εξέλιξη και η κωμωδία

Το μπάσκετ ήταν κομμάτι της οικογένειας του. Ο πατέρας του ήταν προπονητής σε ομάδες λυκείων της Οκλαχόμα και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Τέιλορ, έπαιξε επαγγελματικά στο ΝΒΑ και στο εξωτερικό. Οι δυο τους έπαιξαν στον κολέγιο της Οκλαχόμα. Τώρα, ο Τέιλορ είναι μάνατζερ του Μπλέικ. Η παρουσία στο κολέγιο κράτησε δύο χρόνια Το 2009 επιλέχθηκε στο νούμερο ένα του ντραφτ από τους Λος Άντζελες Κλίπερς.

Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε ένα χρόνο μετά (2010-11), καθώς την πρώτη σεζόν έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Το κοινό του ΝΒΑ δεν άργησε να καταλάβει ποιος ήταν ο νεαρός Μπλέικ Γκρίφιν: ένας τύπος που ξεσήκωνε τα πλήθη με τα καρφώματα του και που με την ορμή του έδινε ζωή στους ξεχασμένους Κλίπερς. Δέκα χρόνια μετά είναι ο Γκρίφιν της εποχής του. Πασάρει και σουτάρει περισσότερο και τα καταφέρνει! Η εξέλιξη και προσαρμογή του δεν αποτελεί έκπληξη για όσους τον γνωρίζουν, όπως ο πρώην προπονητής του στους Κλίπερς Βίνι Ντελ Νέγκρο. “Είδα πόσο αποφασισμένος ήταν να αποκτήσει συνέπεια στο σουτ και σταθερότητα στην απόδοση του”.

Ο 31χρονος φόργουορντ/σέντερ εξελίχθηκε όμως και στο κοινωνικό, επιχειρηματικό, επαγγελματικό πεδίο. Μαζί με τους Τρέι Γιανκ, Ράσελ Ουέστμπρουκ, στηρίζει την αθωότητα του αδίκως καταδικασθέντα σε θάνατο Τζούλιους Τζόουνς, έχει δημιουργήσει δική του εταιρία παραγωγής και διασκεδάζει το κοινό μέσα από την κωμωδία stand-up. Επίσης μιμείται πολύ καλά και πρόσφατα έλαβε μέρος στο σόου “Just For Laughs”, στο Μόντρεαλ του Καναδά. Μάλιστα, σκέφτεται σοβαρά, μετά το ΝΒΑ, να συνεχίσει επαγγελματικά με την κωμωδία. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, έχει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια στο ΝΒΑ, όπως έχει δηλώσει. Στόχος σε αυτή την πενταετία; Τι άλλο, το πρωτάθλημα.

Πηγή

-“Blake Griffin: Thriving Away From the Rim and feeling Ancient” [nytimes]

 

Τελευταία Νέα