Μουρίνιο VS. Γκουαρδιόλα: Αγαπημένε μου εχθρέ...

Αλέξανδρος Λοθάνο
Μουρίνιο VS. Γκουαρδιόλα: Αγαπημένε μου εχθρέ...

bet365

Ζοσέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρδιόλα ανταμώνουν το Σαββατόβραδο ως αντίπαλοι για 24η φορά (19:30, Cosmote Sport 1 HD). Και μπορεί εσχάτως να κυριαρχούν οι αβρότητες μεταξύ τους, αλλά το πολεμικό κλίμα πάντα υποβόσκει.

Ύβρις και νέμεσις. Σε αυτό το δίπολο έχτισαν οι αρχαίοι Έλληνες την κοσμοθεωρία τους. Η ύβρις ενός ανθρώπου ήταν η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του και η νέμεσις η τιμωρία του από τους θεούς του Ολύμπου.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο διέπραξε ύβρις πολλές φορές στην καριέρα του και βρήκε τη νέμεσις στο πρόσωπο του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος επίσης την... πάτησε στο παρελθόν με αντίπαλο (και τιμωρό) τον Πορτογάλο προπονητή.

Ζοσέ εναντίον Τζουσέπ, Ιωσήφ εναντίον Ιωσήφ δηλαδή, για 24η φορά σήμερα (19:30, Cosmote Sport 1 HD) στη μονομαχία της Τότεναμ με τη Μάντσεστερ Σίτι, δύο ομάδων που φιλοδοξούν να εκθρονίσουν την Λίβερπουλ από την κορυφή της Premier League.

Ο Ζοσέ είναι ο δεύτερος προπονητής που περισσότερες φορές έχει νικήσει τον Πεπ (έξι, έναντι εννέα του Γιούργκεν Κλοπ) και ο Πεπ είναι ο προπονητής που περισσότερες φορές έχει νικήσει τον Ζοσέ (έντεκα) και περισσότερα γκολ του έχει βάλει (42), τα διπλάσια από τον δεύτερο Μαρκ Χιουζ (21).

Ο 57χρονος τεχνικός από το Σετούμπαλ, ο οποίος αυτό – μετονομάστηκε από «ξεχωριστός» (Special One) σε «έμπειρος» (Experienced One), θα χαιρετήσει θερμά, ενδεχομένως και να αγκαλιάσει τον 49χρονο συνάδελφό του από το Σανπεδόρ, για να τον συγχαρεί και για την ανανέωση συμβολαίου.

Δεν ήταν, όμως, όλα αγάπες και λουλούδια στα 25 χρόνια γνωριμίας των δύο Ιωσήφιδων. Και αυτό, παρ' ότι η σχέση ξεκίνησε με δεκάδες συζητήσεις περί προπονητικής, όταν ο Γκουαρδιόλα ήταν ποδοσφαιριστής αλλά ήδη σκέφτονταν ως προπονητής και ο Μουρίνιο εργάζονταν στην Μπαρτσελόνα ως βοηθός – μεταφραστής του Μπόμπι Ρόμπσον και, στη συνέχεια, του Λουίς Φαν Χάαλ.

Οι δυο τους είχαν πολύ καλή σχέση, όπως επιβεβαιώνει και η παρακάτω παρατεταμένη αγκαλιά, ύστερα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Μπάρτσα, με αντίπαλο την Παρί Σεν Ζερμέν, το 1997.

«ΜΗΝ ΣΤΗΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΤΙ»

Αυτή η πολύ στενή σχέση χάθηκε όταν χώρισαν οι δρόμοι τους. Και, όταν επανενώθηκαν ως αντίπαλοι προπονητές, η στοργή μετατράπηκε σε... οργή. Στα ημιτελικά του Champions League του 2010, το αουτσάιντερ Ίντερ του Μουρίνιο απέκλειε το φαβορί Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα, η οποία υπερασπίζονταν τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης και ονειρεύονταν δεύτερη διαδοχική στέψη στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης, το σπίτι της μισητής (χωρίς εισαγωγικά) Ρεάλ.

Ο Πορτογάλος πέταξε έξω τον Καταλανό, παρ' ότι στην ρεβάνς η Ίντερ έμεινε πολύ νωρίς με δέκα, λόγω (αυστηρής) αποβολής του Τιάγκο Μότα. Η αριθμητική ανωτερότητα σκόρπισε τον ενθουσιασμό στις τάξεις της Μπάρτσα και ο Πεπ φώναξε τον (πρώην Ιντερίστα) Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να του δώσει οδηγίες για το έντεκα εναντίον δέκα.

Ακριβώς από πίσω, σε μια φωτογραφία που έμεινε για την ιστορία, ο Μουρίνιο ψιθύριζε στον Γκουαρδιόλα. «Μην στήνετε το πάρτι, ο αγώνας δεν τελείωσε» του είπε ο Ζοσέ ο οποίος, στο φινάλε του αγώνα, πανηγύριζε τρέχοντας στον αγωνιστικό χώρο του «Καμπ Νόου» την μεγαλειώδη πρόκριση των Νερατζούρι, προτού τον σταματήσουν ο Βίκτορ Βαλδές και το σύστημα ποτίσματος του γηπέδου, το οποίο όλως τυχαίως άνοιξε εκείνη την ώρα. «Αυτή ήταν η πιο γλυκιά ήττα της καριέρας μου (σ.σ. 1-0 στην Βαρκελώνη, αλλά πρόκριση με συνολικό σκορ 3-2)» είπε χρόνια αργότερα

«ΤΟ ΓΑΜ@@@@@ ΑΦΕΝΤΙΚΟ»

Ο Μουρίνιο πανηγύρισε την κατάκτηση του Champions League, το πρώτο της Ίντερ ύστερα από 45 ολόκληρα χρόνια, αλλά δεν ταξίδεψε με την ομάδα στο Μιλάνο για τα επινίκια. Είχε συμφωνήσει ήδη να αναλάβει την Ρεάλ, με έναν και βασικό στόχο: Να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα.

Τα κατάφερε εν μέρει, με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος με εκατό βαθμούς και ενός Κυπέλλου με αντίπαλο την Μπάρτσα στον τελικό, αλλά τις εντυπώσεις τις κέρδισε ο άλλοτε φίλος του.

Πως; Με το 5-0 στο πρώτο τους Clasico (με τον κόσμο στο «Καμπ Νόου» να φωνάζει «διερμηνέα» τον Μουρίνιο) και την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League του 2011, στον δρόμο για το δεύτερο (και τελευταίο μέχρι τώρα) ευρωπαϊκό στέμμα της προπονητικής του καριέρας.

Παραμονές του πρώτου αγώνα, σε μια σειρά τεσσάρων Clasico σε 18 ημέρες (μπορείτε να... αισθανθείτε την ένταση;), ο Γκουαρδιόλα αποκάλεσε «γαμ@@@@@ αφεντικό στην αίθουσα Τύπου» τον Μουρίνιο, ξεκαθαρίζοντας ότι θέλει να κερδίσει τον Πορτογάλο μόνο στο γήπεδο.

Την επομένη και ύστερα από νίκη 2-0 με σόου του Λιονέλ Μέσι, αλλά και αποβολή του Πέπε στο 0-0, ο Μουρίνιο άφησε ξεκάθαρες αιχμές για εύνοια της Μπάρτσα από την UEFA και δεν δίστασε να πει ότι «ο Γκουαρδιόλα κατέκτησε το 2009 ένα Champions League που εγώ θα ντρεπόμουν να έχω κατακτήσει».

Το κακό της εντονότατης κόντρας τους επί ισπανικού εδάφους... τρίτωσε στο Σούπερ Καπ της επόμενης σεζόν, όταν σε μια κλοτσοπατινάδα με παίκτες και προπονητές των δύο ομάδων, ο Μουρίνιο έφτασε στο σημείο να βάλει το δάχτυλο στο μάτι του άμεσου συνεργάτη και στενού φίλου του Γκουαρδιόλα, του πρόωρα χαμένου Τίτο Βιλανόβα.

ΠΕΠ ΜΟΥ, ΖΟΣΕ ΜΟΥ

Το 2012, ο Γκουαρδιόλα αποχαιρέτησε την Μπαρτσελόνα και η ένταση της κόντρας του με τον Μουρίνιο ατόνισε, αφού τα επόμενα τέσσερα χρόνια αντάμωσαν μόνο στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, όπου η Μπάγερν του Πεπ νίκησε στα πέναλτι την Τσέλσι του Ζοσέ.

Με τους δύο πλέον στο Νησί από το 2016, πρυτάνευσε η παραδοσιακή βρετανική ευγένεια, έστω και αν αμφότεροι είναι Ίβηρες και, μάλιστα, τέθηκαν αντιμέτωποι και σε ντέρμπι του Μάντσεστερ.

«Θυμάμαι περισσότερο τα χρόνια που ήμουν μαζί του στην Μπάρτσα, όχι αυτά εναντίον του. Εδώ δεν μιλάμε για ένα Ζοσέ εναντίον Τζουσέπ» ξεκαθαρίζει ο Μουρίνιο για τον Γκουαρδιόλα, με τον Καταλανό να μιλάει για τον «απίστευτο σεβασμό» που πάντα έτρεφε για τον Πορτογάλο.

ΑΓΕΦΥΡΩΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Παρ' ότι εσχάτως κυριαρχούν οι αβρότητες και τα γλυκόλογα μεταξύ τους, υπάρχουν πέντε διαφορές που πάντα θα τους φέρνουν τον έναν απέναντι στον άλλο. Έχουμε και λέμε...

1) Το ποδόσφαιρο: Ο Μουρίνιο πιστεύει τυφλά στο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αδιαφορώντας με το αν η ομάδα του προσφέρει θέαμα ή όχι. Ο Γκουαρδιόλα θέλει η ομάδα του να συνδυάζει και τα δύο, κάτι που έχει πληρώσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.

2) Η διάταξη: Ο Μουρίνιο χτίζει την ομάδα του από την άμυνα, με (τελευταίο) στόχο την επίθεση. Δεν τον ενδιαφέρει να έχει την μπάλα, δεν θα διστάσει να θυσιάσει έναν παίκτη για να απενεργοποιήσει έναν του αντιπάλου. Ο Γκουαρδιόλα δεν θα το κάνει ποτέ αυτό. Θέλει την μπάλα, θέλει την πίεση ψηλά για την άμεση ανάκτησή της, χτίζει την ομάδα από την επίθεση, με την άμυνα σε δεύτερη μοίρα.

3) Η σχέση με τα αποδυτήρια: Ο Μουρίνιο κατάφερε κατά καιρούς να κάνει τους ποδοσφαιριστές του να «πεθαίνουν» για χάρη του, χωρίς να διστάσει να... βγάλει στην σέντρα ολλούς από αυτούς, όπως ο Ίκερ Κασίγιας ή ο Σέρχιο Ράμος. Ο Γκουαρδιόλα ψάχνει πάντα να είναι κοντά στους παίκτες του, αλλά δεν θα μπει σε δημόσια αντιπαράθεση μαζί τους, όπως δεν έκανε ποτέ στις επιθέσεις των Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ή Σαμουέλ Ετό.

4) Η αίθουσα Τύπου: Το λεξιλόγιο του Μουρίνιο, ανεξαρτήτως γλώσσας, είναι απλό, ευθές και ουκ ολίγες φοές προκλητικό απέναντι στους δημοσιογράφους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Πορτογάλος σηκώθηκε και έφυγε κακήν κακώς από την αίθουσα Τύπου. Ο Γκουαρδιόλα δεν το έκανε ποτέ, αφού πάντα δίνει την αίσθηση ότι ελέγχει την κατάσταση, έχει εξαιρετικό λεξιλόγιο, ανεξαρτήτως γλώσσας, και οι δημοσιογράφοι κρέμονται από τα χείλη του.

5) Εικόνα και συμπεριφορά: Στην άκρη του πάγκου, ο Μουρίνιο δεν θα διστάσει να ανοίξει διάλογο με τον τέταρτο διαιτητή, να προκαλέσει τους φιλάθλους, να έρθει σε αντιπαράθεση με τον αντίπαλο πάγκο. Ο Γκουαρδιόλα, παρ' ότι ζει και αυτός με απίστευτο πάθος τα παιχνίδια, δεν κάνει τίποτε από τα παραπάνω. Σχεδόν ποτέ τουλάχιστον...

Η έχθρα (χωρίς εισαγωγικά) επί εποχής Ρεάλ – Μπαρτσελόνα έδωσε την θέση της στην αγάπη (με πολλά εισαγωγικά) της κοινής, βρετανικής τους θητείας. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ισπανικό κανάλι, με σαφέστατη διάθεση διακωμώδησης στου Αγίου Βαλεντίνου, έφτιαξε ένα βίντεο όπου ο ένας εκδηλώνει τον έρωτά του για τον άλλο.

Ο 49χρονος, κτητικός Πεπ, λέει ότι «χρειαζόμουν χρόνο για να καταλάβω αν μου αρέσει και μετά μου άρεσε. Έχει κάτι που σε αρπάζει. Αυτό το πράγμα που σου βάζει κάτι στις φλέβες... Εγώ ερωτεύτηκα». Ο 56χρονος (τότε) «Μου» απαντάει πως «χτίσαμε μια σχέση όπου εγώ έμαθα πάρα πολλά μαζί του».

Απολαύστε τους... Στο βίντεο και απόψε...

 

Τελευταία Νέα