Άρης: Και το ’79 δεν είχε «killer»!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Άρης: Και το ’79 δεν είχε «killer»!

bet365

Το Gazzetta Weekend παρασύρεται στην… παράνοια των συγκρίσεων του φετινού Άρη με τον αντίστοιχο της αγωνιστικής περιόδου 1979-80 όπου διεκδίκησε το Πρωτάθλημα και παρουσιάζει την (ίσως) μοναδική ομοιότητα των δύο ομάδων με τη βοήθεια τριών πρωταγωνιστών εκείνης του σπουδαίου συγκροτήματος.

Η σύγκριση εποχών είναι από αδόκιμη έως αδιανόητη. Πόσο μάλλον όταν τις χωρίζουν τέσσερις δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων δεν άλλαξε απλά ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο, αλλά ολάκερη ελληνική κοινωνία. Η αγωνιστική περίοδος 1979-80 σηματοδότησε το τέλος των χρόνων της αθωότητας και τα πρώτα (δειλά) βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην πραγματικότητα, έτσι θέλουμε να λέμε γιατί η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Πλην των ισχυρών και πλουσίων ομάδων του… ΠΟΚ, οι ποδοσφαιριστές των υπολοίπων ομάδων έπαιζαν για το μεροκάματο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν χαμηλόμισθοι και οι δε συνθήκες εργασίας ήταν τουλάχιστον κακές. Γι’ αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζουν προνομιούχους τους τωρινούς παίκτες.

Αφορμή για συγκρίσεις είναι η πορεία της φετινής ομάδας του Άρη, το γεγονός ότι είναι η καλύτερη στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου καθώς για να συναντήσει κανείς την τελευταία φορά που άρχισε με πέντε νίκες και μία ισοπαλία, θα πρέπει να ταξιδέψει στον χρόνο και να σταματήσει στην περίοδο 1973-74. Ταυτόχρονα, έγιναν αρκετοί παραλληλισμοί με τη σπουδαία ομάδα της αγωνιστικής περιόδου 1979-80 η οποία έχασε το Πρωτάθλημα σ’ εκείνον τον αγώνα μπαράζ στον Βόλο, ο οποίος μάλιστα ήταν η αιτία της (ουσιαστικής) διάλυσης μιας πολυετούς προσπάθειας. Γιατί ο σύλλογος βυθίστηκε σε καθεστώς εσωστρέφειας κι εκ τότε, λες και τον καταδιώκει μια κατάρα.

Η σπουδαία εκείνη ομάδα ήταν αμιγώς ελληνική με μοναδικό ξένο τον Όλε Σκόμποε. Η δημιουργία της άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με την απόκτηση των Φοιρού, Παπαφλωράτου, Δράμπη, Βένου, προϊόντος του χρόνου προστέθηκαν οι Κούης, Ζήνδρος, Τζιφόπουλος και αναρριχήθηκαν στην πρώτη ομάδα παίκτες οι οποίοι προέρχονταν από τα σπλάχνα του συλλόγου όπως ο Ντίνος Μπαλλής. Οι καρποί της προσπάθειας άρχισαν να φαίνονται από την περίοδο 1978-79 όπου ο Άρης διεκδίκησε το Πρωτάθλημα, τελικώς τερμάτισε στην 3η θέση, έδειξε όμως ότι είχε όλα τα στοιχεία για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, κατευθυνόμενος από τον Βούλγαρο τεχνικό, Αποστόλ Τσατσέφσκι. Εκείνη τη χρονιά οι «κίτρινοι» σημείωσαν 17 εντός έδρας νίκες σε ισάριθμους αγώνες, βασιζόμενοι στην τρομερή ομοιογένεια που είχαν αποκτήσει αλλά και στο έντονο πρέσινγκ.

«ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ»

Κατά οιασδήποτε σύγκρισης τάχθηκε ένας από τους πρωταγωνιστές, εκείνης της ομάδας. Ο Γιώργος Ζήνδρος στάθηκε στη μία κίνηση που άλλαξε την ιστορία και εξήγησε ότι… «Γενικώς είμαι της άποψης ότι δεν συγκρίνονται εποχές. Όπως δεν μπορείς να συγκρίνεις ποδοσφαιριστές, συνεπώς θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον άστοχη η σύγκριση του Πελέ με τον Μαραντόνα. Ήταν άλλες οι συνθήκες, το ποδόσφαιρο ήταν διαφορετικό, γενικώς μιλάμε για μια χρονική απόσταση σαράντα χρόνων μεταξύ των δύο εποχών. Και η δομή των δύο ομάδων ήταν διαφορετική. Εκείνη η ομάδα άρχισε μεν να δημιουργείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, αλλά η μεγάλη ανανέωση έγινε επί θητείας Αλκέτα Παναγούλια το 1976. Νομίζω ότι ήταν ο θεμελιωτής εκείνης της ομάδας καθώς έφυγαν δέκα αναγνωρισμένοι αξίας ποδοσφαιριστές όπως ο Παπαιωάννου, ο Κεραμιδάς, ο Αλεξιάδης, ο Συρόπουλος και ήρθαν οι καινούργιοι».

Ο Ντίνος Μπαλλής στάθηκε και στα χρόνια συνύπαρξης των παικτών εκείνης της ομάδας. «Αν σκεφτείς ότι εκείνη η ομάδα ξεκίνησε το 1973, θα καταλάβεις ότι μιλάμε για εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Είναι εντελώς διαφορετική η μέθοδος δημιουργίας ομάδων στην τωρινή εποχή. Από εκείνη την ομάδα τα περισσότερα παιδιά ήταν από τα σπλάχνα του συλλόγου, συν ασφαλώς παίκτες οι οποίοι είχαν έρθει σε νεαρή ηλικία στην ομάδα όπως ο Φοιρός, ο Κούης, ο Μόκκαλης, ο Ζήνδρος. Πριν φτάσει στο σημείο διεκδίκησης τίτλου, αυτή η ομάδα ζυμώθηκε για τουλάχιστον μια πενταετία».

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ…

Είναι αυτό που δεν έχει και η φετινή ομάδα, ίσως το μοναδικό κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο. Τον «killer» στην κορυφή της επίθεσης, αυτόν που θα της πρόσφερε το εύκολο γκολ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά την πορεία Πρωταθλητισμού της περιόδου 1979-80, ο Άρης διέθετε την 6η καλύτερη επίθεση στο Πρωτάθλημα, περιορίστηκε στα 46 γκολ σε 34 αγώνες, εκ των οποίων τα 30 επιτεύχθηκαν στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Πρώτος σκόρερ της ομάδας με 14 τέρματα δεν ήταν ο σέντερ φορ, αλλά ο Ντίνος Κούης ο οποίος αγωνιζόταν (κυρίως) ως εσωτερικός μέσος.

Τον ίδιο πρόβλημα δείχνει να αντιμετωπίζει και η φετινή ομάδα καθώς έπειτα από έξι αγώνες εισέπραξε μόλις ένα γκολ από τα δύο σέντερ φορ. Ο Κριστιάν Λόπεθ σκόραρε απέναντι στη Λαμία αλλά δεν είχε άλλη τελική προσπάθεια, ενώ ο Δημήτρης Μάνος παραμένει άσφαιρος με το ελαφρυντικό ότι μόνο στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης ξεκίνησε στο παιχνίδι.

«Προς το παρόν, αυτή είναι ίσως η μοναδική ομοιότητα αν και θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη του Πρωταθλήματος. Σίγουρα, ήταν το πρόβλημα της δικής μας ομάδας, φαίνεται ότι είναι και της τωρινής. Τότε, κάθε χρόνο ψάχναμε τον σέντερ φορ που θα μας το έλυνε, αλλά δεν τον βρήκαμε. Δε νομίζω ότι ήταν ζήτημα ποιότητας των παικτών, απλά δεν ταίριαξαν στη φιλοσοφία της ομάδας και είχαν έρθει ο Τσιριμώκος, ο Χαραλαμπίδης, ο Βάγκνερ. Βασικά, το γκολ είναι το διαχρονικό πρόβλημα του Άρη», συμπλήρωσε ο Γιώργος Ζήνδρος.

«ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΘΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ 4-5 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ»

Σε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα αναφέρθηκε και ο Ντίνος Μπαλής. «Στις πολλές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο ομάδων, πράγματι, αυτή είναι η ομοιότητά τους. Όπως τότε, έτσι και τώρα, η ομάδα δεν έχει εύκολο το γκολ. Εκείνη η ομάδα είχε σέντερ μπακ τον Γιώργο Φοιρό ο οποίος έπαιζε για τρία άτομα. Έλειπε ο κλασικός φορ και το εύκολο γκολ. Στον Άρη χρειαζόταν να κάνουμε 25 ευκαιρίες για να πετύχουμε ένα γκολ. Για έξι χρόνια είχα συμπαίκτη τον Θωμά Μαύρο στην ΑΕΚ. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αν είχαμε τον Μαύρο ή τον Κωστίκο σέντερ φορ, αυτή η ομάδα θα έπαιρνε 4-5 Πρωταθλήματα. Ή ακόμη τον Αλέκο Αλεξιάδη κι ας ήταν 33-34 χρονών». Βάσει ετών παρουσίας στην ομάδα αλλά και εκτελεστικής ικανότητας, ο θρυλικός Αλεξιάδης είναι ίσως ο μοναδικός σέντερ φορ που παρείχε ασφάλεια στον Άρη. Αυτό μαρτυρούν τα 127 τέρματα που σημείωσε σε 301 αγώνες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα που παίζουν σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα