​ Η... πισίνα και τα άδεια μπαρ: Ποδόσφαιρο στην Ισπανία εν μέσω πανδημίας

Gazzetta team
​ Η... πισίνα και τα άδεια μπαρ: Ποδόσφαιρο στην Ισπανία εν μέσω πανδημίας

bet365

To gazzetta.gr βρέθηκε μέσω του Πάνου Κωστόπουλου στο Βιγιαρεάλ-Μακάμπι Τελ Αβίβ και κατέγραψε πως είναι τα ματς στην Ισπανία εν μέσω πανδημίας.

«Είναι πραγματικά θλιβερό» ψιθύρισε η Μαρί Κάρμεν, υπεύθυνη ασφάλειας στα δημοσιογραφικά του Λα Θεράμικα, κοιτάζοντας τις άδειες από οπαδούς εξέδρες. Τον περασμένο Ιούνιο, η Βιγιαρεάλ πήρε την πρωτοβουλία να τοποθετήσει life-size χάρτινα ομοιώματα όσων οπαδών αποφάσισαν να στείλουν φωτογραφίες τους για να καταλάβουν μια θέση στις εξέδρες του γηπέδου για όσα ματς διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Ούτε αυτό, όμως, είναι αρκετό για όσους πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από 22 τύπους που κλωτσάνε μια μπάλα.

Στις 8 Μαρτίου του 2020, στις 11 το βράδυ, 50.596 οπαδοί, η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών υποστηρικτές της Ρεάλ Μπέτις, αποχωρούσαν εκστασιασμένοι από το Μπενίτο Βιγιαμαρίν μετά από τη νίκη της ομάδας τους επί της πρωτοπόρου Ρεαλ Μαδρίτης.

Αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι της πρώτης κατηγορίας της Ισπανίας που διεξήχθη με την παρουσία κόσμου στις εξέδρες. «Προφανώς και μας λείπουν, νιώθω σαν να είμαι σε προπόνηση» μου γνέφει η Μαρί Κάρμεν. Το Ισπανικό πρωτάθλημα διακόπηκε τον Μάρτιο λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, άρχισε ξανά τον Ιούνιο με όλα τα παιχνίδια να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και τέλειωσε στα μέσα Ιουλίου με τη Ρεάλ Μαδρίτης να στέφεται πρωταθλήτρια.

Ερωτηθείς για το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι οπαδοί στα γήπεδα, ο πρόεδρος της λίγκας Χαβίερ Τέμπας έμοιαζε διστακτικός να δώσει μια σαφή απάντηση. Ο ισπανικός Τύπος αποκάλυψε ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το σχέδιο της λίγκας είναι να επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή των οπαδών τον Σεπτέμβρη με πληρότητα 30%, η οποία θα γινόταν 100% στις αρχές του 2021.

Ωστόσο, το δεύτερο κύμα κρουσμάτων ήταν πιο ισχυρό από ότι περίμεναν οι αρχές της Ισπανίας. Με παραπάνω από 10,000 ημερήσια κρούσματα τον Σεπτέμβριο, η λίγκα δεν συζήτησε καν την επιστροφή οπαδών στα γήπεδα της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, θέσπισαν αυστηρότατα πρωτόκολλα για την έναρξη της νέας σεζόν.

Η ΟΥΕΦΑ, από μέρους της, επέτρεψε 30% πληρότητα στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, αλλά οι ισπανικές αρχές ήταν κάθετες. Με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν μπορούσαν να ρισκάρουν τον συνωστισμό φιλάθλων σε κανένα γήπεδο της χώρας.

Η κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο του Λα Θεράμικα ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική δύο ώρες πριν το παιχνίδι της Βιγιαρεάλ με την Μακάμπι Τελ Αβιβ του Γιώργου Δώνη. Η μπουτίκ της ομάδας κλειστή, τα μπαρ απέναντι από το γήπεδο άδεια και το μόνο που ακουγόταν ήταν οι φωνές των ανθρώπων των τηλεοπτικών συνεργείων που μετέφεραν τον εξοπλισμό στο εσωτερικό του γηπέδου μέσω μιας εκ των δυο ανοιχτών θυρών.

Η άλλη θύρα από την οποία επιτρεπόταν η είσοδος ανθρώπων στο γήπεδο ήταν αυτή του Τύπου. Εκεί, οι υπεύθυνοι ασφαλείας αναλαμβάναν να διασφαλίσουν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της ΟΥΕΦΑ, αλλά και αυτό των υγειονομικών αρχών της Ισπανίας.

Ένας – ένας, οι δημοσιογράφοι και οι κάμεραμεν εισέρχονταν σε μια σάλα η οποία δεν μπορούσε να φιλοξενεί παραπάνω από έξι άτομα. Εκεί, ένα ειδικό μηχάνημα σου μετρούσε τη θερμοκρασία, προτού λάβεις σαφείς οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για τη σωστή εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

«Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom και δεν είναι εφικτή η πρόσβαση ούτε σε παίκτες ούτε στο προπονητικό τιμ» δήλωνε ρητά ο υπεύθυνος τύπου της Βιγιαρεάλ την ώρα που η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεπε τους δρόμους της πόλης σε ποτάμια και τον αγωνιστικό χώρο σε πισίνα.

Εν τω μεταξύ, ball boys και μέλη της διοίκησης της Βιγιαρεάλ, έδιναν μάχη να καταφέρουν αυτό που έμοιαζε πραγματικά αδύνατο: να μετατρέψουν την πισίνα του Λα Θεράμικα σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Μετά από μια δίωρη μάχη με τα νερά, αλλά και τη βοήθεια του εξωπραγματικού συστήματος αποστράγγισης του γηπέδου, τα κατάφεραν και η επιβράβευση τους ήρθε δια στόματος παικτών και μελών της διοίκησης μετά το παιχνίδι.

Στις εξέδρες του γηπέδου, τα χάρτινα ομοιώματα των οπαδών δεν γλίτωσαν από την καταιγίδα, την ώρα που, στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες ξεκινούσαν δειλά-δειλά την προθέρμανση μια ώρα μετά την καθορισμένη έναρξη του παιχνιδιού.

Όταν τελικά οι δύο ομάδες βγήκαν στην αγωνιστικό χώρο, η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής. Εν μέσω της εκκωφαντικής σιωπής από την απουσία των οπαδών, η Βιγιαρεάλ επιβλήθηκε 4-0 της Μακάμπι με τον Δώνη να αναγνωρίζει την υπεροχή των γηπεδούχων στη συνέντευξη τύπου μετά το παιχνίδι.

Δυο μέρες πριν το παιχνίδι, ο Πεπ Γκουαρδιόλα δήλωσε ότι τα συνεχόμενα παιχνίδια εν μέσω κορονοϊού έχουν μετατρέψει τους προπονητές σε γυμναστές. Σε ερώτηση του gazzetta.gr για το πως νιώθει ο ίδιος μετά από 11 παιχνίδια και μια κουτσή καλοκαιρινή προετοιμασία, ο προπονητής της Μακάμπι αναγνώρισε τη δυσκολία του να χτίσεις μια νέα ομάδα εν μέσω πανδημίας, αλλά αντιμετώπισε τη δήλωση του Γκουαρδιόλα με χιούμορ. «Εγώ πάντως, προσωπικά, νιώθω ακόμα προπονητής» δήλωσε χαμογελώντας την ώρα που τα φώτα στον αγωνιστικό χώρο του Λα Θεράμικα έσβηναν σιγά σιγά.

Έξω από τη γήπεδο δεν υπήρχε άνθρωπος να πανηγυρίσει τη νίκη της Βιγιαρεάλ που ουσιαστικά της εξασφαλίζει το εισιτήριο για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Τα μπαρ κλειστά, με τις φωνές των ανθρώπων των τηλεοπτικών συνεργείων να είναι για μια ακόμη φορά οι μόνες που ακούγονταν στον περιβάλλοντα χώρο. Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ισπανία μετά τις 12 τα μεσάνυχτα δεν επέτρεψε στους οπαδούς ούτε την μικρή ανακούφιση που θα τους πρόσφερε μια μπύρα με την παρέα τους μετά τη νίκη.
«Παιδιά, πατέρες, μητέρες, παππούδες και γιαγιάδες, οπαδοί οποιασδήποτε ομάδας, ειδικά εσείς της Μπαρτσελόνα» έγραψε ο Αντουάν Γκριεζμάν μια μέρα μετά το παιχνίδι στο Λα Θεράμικα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. «Μας λείπετε»

Πάνος Κωστόπουλος
https://twitter.com/Panos88K

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα