Η συγκέντρωση (pic)

Η συγκέντρωση (pic)

bet365

Όταν το ξημέρωμα δεν χάνεται και η ησυχία σε προετοιμάζει για την κραυγή της πρώτης μεγάλης νίκης. Η μέρα που οι νεκροί χαμογέλασαν.

Σηκώθηκε λίγο πριν ξημερώσει. Στάθηκε μπροστά στο παράθυρο και κοίταξε τα φώτα της πόλης. Περίμενε τον ήλιο να εξαφανίσει κάθε ψεύτικο φως. Ήπιε αμίλητος τον καφέ του. Δεν άνοιξε την τηλεόραση όπως συνήθιζε. Κάθισε στο τραπέζι της κουζίνας και με το βλέμμα να “τρυπά” τον τοίχο έκανε το πρώτο τσιγάρο της ημέρας. Καπνίζοντας και πίνοντας μέσα σε απόλυτη ησυχία άρχισε να θυμάται. Το αίμα, τον φόβο, τις φωνές, τα συνθήματα στους τοίχους, τα κούφια λόγια, τη Δημοκρατία… Αναστέναξε. Έσβησε το τσιγάρο σαν να μην ήθελε να το κάνει. Άφησε το φλιτζάνι στο τραπέζι. Έβγαλε τα ρούχα ύπνου και φόρεσε το αγαπημένο του τζιν, το μαύρο κοντομάνικο μπλουζάκι, τα κόκκινα αθλητικά παπούτσια.

Πήρε κλειδιά, κινητό, αντισηπτικό, μάσκα. Έκλεισε την πόρτα, κλείδωσε και όπως έκανε πάντα εκείνη τη στιγμή κοίταξε το κινητό. Η ώρα ήταν 08:00 π.μ. είχε σχεδόν μία ώρα περπάτημα. Σήμερα δεν θα πήγαινε στη δουλειά. Σήμερα ήταν μεγάλη μέρα. Το ραντεβού ήταν για τις 09:00 π.μ. Η συγκέντρωση θα ήταν μεγάλη. Η πορεία (του) ξεκίνησε. Τα τεχνητά φώτα είχαν σβήσει.

Όσο πλησίαζε στον χώρο συγκέντρωσης έβλεπε κόσμο να τον ακολουθεί. Αν και ήξερε τι μέρα ήταν σήμερα, εντούτοις δεν είχε συνηθίσει κάτι τέτοιο. Όπου και να έστρεφε το βλέμμα έβλεπε ανθρώπους να περπατάνε αποφασιστικά προς τον χώρο της συγκέντρωσης. Άνθρωποι σαν κι αυτόν, μόνοι, παρέες, μικροί, μεγάλοι, μανάδες με παιδιά, ηλικιωμένοι… Όσοι βρίσκονταν εκεί και όσοι θα έρχονταν, περίμεναν την απόφαση κι ας είχαν αποφασίσει ήδη.

Έτσι ήταν ο κόσμος και πώς να αλλάξει με μια συγκέντρωση, όσο μεγάλη κι αν ήταν; Έφτασε μια ανάσα μπροστά απ’ αυτούς που είχαν βάλει φραγμούς. Στάθηκε μπροστά απ’ αυτούς που πάντα ήταν εκτός τόπου και χρόνου, μα πάντα βίαζαν τον τόπο και τον χρόνο. Οπισθοχώρησε λίγα μέτρα και στάθηκε έξω από ένα φαρμακείο. Περίμενε, όπως όλοι.

Έβλεπε χαρούμενα μάτια, γεμάτα προσδοκία, διέκρινε τη ζωντάνια και το πάθος, την ετοιμότητα και την ανυποχώρητη στάση τους. Η κίνηση είχε διακοπεί και η ησυχία κυριαρχούσε, παρά τους ψιθύρους, τις ζωηρές ομιλίες, τις ανακοινώσεις από τις μικροφωνικές. Μετά έγινε κύμα που σκέπασε τα πάντα, είχε φτάσει Εκείνη. Χαιρέτησε κάποιον που ήξερε και πέρασε του φραγμούς των οχημάτων και των απέναντι βλεμμάτων. Συνθήματα, συνθήματα, συνθήματα, όμως η ησυχία ανίκητη.

Η αναμονή δοκίμαζε αντοχές και όταν τα σώματα είχαν καλύψει την άσφαλτο ήξερες ότι η ησυχία θα ξεσπούσε. Έφυγε από το φαρμακείο και ανέβηκε το απέναντι στενό. Στάθηκε στην κορυφή της ανηφόρας και όντως η συγκέντρωση ήταν μεγάλη και η ησυχία ένα κύμα που σκέπαζε τα πάντα

Έμεινε στην κορυφή και για λίγο ατένιζε την ησυχία που χάιδευε, άγγιζε, διαπερνούσε το πλήθος. Λίγο πριν κατηφορίσει άκουσε από τα μεγάφωνα “Δεν είναι αθώοι”, αμέσως χειροκροτήματα, ζητωκραυγές. Πρόλαβε να συγκρατήσει και το “εγκληματική οργάνωση”. Αυθόρμητα ξεκίνησε να ριχτεί στο πλήθος, να γίνει ένα, όμως εκείνη την ώρα μεταλλικοί ήχοι, στιγμιαίες λάμψεις και σύννεφα γέμισαν τον δρόμο. Η ησυχία είχε φύγει. Ο κόσμος άνοιξε και σκορπίστηκε στα γύρω στενά.

Η συγκέντρωση είχε διαλυθεί. Ακολούθησε το νερό. Οι ριπές του όμως δεν ξέπλεναν, δεν καθάριζαν, εκδικούνταν. Η σύγκρουση ποδοπάτησε την ησυχία. Ο φόβος φάνηκε να παίρνει το πάνω χέρι. Όχι εκείνη τη μέρα. Αφού έμεινε στην κορυφή της ανηφόρας, κρύφτηκε για λίγο στην είσοδο πολυκατοικίας. Όταν κατάλαβε ότι η σύγκρουση είχε λήξει, κατηφόρισε. Λιγότερος κόσμος, όμως τα πανό, η προσμονή, η λαχτάρα, το πάθος έμειναν.

Η ατμόσφαιρα είχε βαρύνει από την αναμονή του ηττημένου που περίμενε να γίνει και πάλι νικητής. Τότε ήρθε η κραυγή και τίποτα δεν μπορούσε να την κάνει να χαθεί, να μην ακουστεί. Οι ασπίδες, οι πέτρες, τα μπουκάλια, τα δακρυγόνα, οι σημαίες, το αίμα, όλα, έγιναν ένα ιπτάμενο ουράνιο τόξο. Η κραυγή δήλωνε το τέλος της συγκέντρωσης και την ετοιμότητα για την επόμενη. Αποχώρησε με ένα τσούξιμο στα μάτια, ένα βήχα κι ένα σφυροκόπημα στην καρδιά. Ήταν ζωντανός και οι νεκροί χαμογελούσαν. Σήμερα ήταν πράγματι μεγάλη μέρα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα