Ο πίνακας! (pic)

Ο πίνακας! (pic)

bet365

Το ανεκπλήρωτο και η εμμονή με το θαυμαστό. Ο εγκλωβισμός του καλλιτέχνη και το μεγάλο έργο που δεν έρχεται όταν το περιμένεις.

Ένιωσε τις πρώτες σταγόνες της βροχής και αποχαιρέτησε το καλοκαίρι. Άγγιξε το βρεγμένο δέρμα και όταν κοίταξε την παλάμη του είδε τα χρώματα του κόσμου τούτου. Πάνω του! Σήκωσε το κεφάλι, αλλά ό,τι κατέβαινε ήταν καθαρό, διάφανο νερό. Δεν αναρωτήθηκε άλλο. Άπλωσε τα χέρια του και μάζεψε όσο περισσότερο μπορούσε. Προσεκτικά γύρισε σπίτι και μπαίνοντας στο δωμάτιο του έβρεξε το κάτασπρο σεντόνι του κρεβατιού. Άναψε το φως για να δει καλύτερα. Ίχνη πολύχρωμου μελανιού διακοσμούσαν το σκέπασμα. Όχι, δεν θα άφηνε τη μητέρα του να το πλύνει. Με αυτό θα κοιμόταν, με αυτό θα ονειρευόταν, με αυτό θα ζούσε. Σκέφτηκε λουλούδια και χαμογέλασε. Του άρεσαν τα χρώματα των λουλουδιών και τώρα αισθανόταν ότι τα είχε απλώσει πάνω του. Έλειπε το μαύρο. Έσβησε το φως και το είδε σε όλο του το μεγαλείο. Μόνο που το μαύρο τον βύθιζε στην ανυπαρξία. Τύλιξε το πολύχρωμο σεντόνι και το έκρυψε. Θα το έβγαζε μόνο στο φως. Από τότε περίμενε πάντα τη βροχή… Κάπως έτσι, ονειρικά, ο Τ. φανταζόταν το ξεκίνημα του στη ζωγραφική. Η αλήθεια, βέβαια, ήταν πιο πεζή. Κάποτε, σε επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, είδε τον πίνακα που του άλλαξε τη ζωή. Τη βροχή όμως πάντα την περιμένει…

Οι γονείς του πάντα έψαχναν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ήθελα να τον μορφώσουν καλλιτεχνικά. Οι ίδιοι τα είχαν στερηθεί. Έπρεπε να επιβιώσουν. Η αγάπη για την τέχνη όμως ήταν σταθερή. Όποτε μπορούσαν πήγαιναν θέατρο, κινηματογράφο, σε μουσεία, συναυλίες, εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής… Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν ερεθίσματα για ανακάλυψη του κόσμου των τεχνών, όμως οι ανάγκες της ζωής τους έριξαν αμέσως στη δουλειά. Δεν υπήρχε χρόνος για κάτι άλλο. Στο ψιλικατζίδικο ο πατέρας, σερβιτόρα η μητέρα. Ο Τ. έβλεπε την προσπάθεια τους και δεν έλεγε όχι όταν του πρότειναν επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς χώρους. Εντυπωσιαζόταν από τα εκθέματα και με αληθινή περιέργεια τα πλησίαζε, διάβαζε τις πληροφορίες γι’ αυτά. Πότε όμως δεν είχε “δεθεί” με κάτι, δεν είχε παθιαστεί. Ναι, εντόπιζε την αρμονία, τη χάρη, την επιβολή, τη μοναδικότητα, αλλά περνούσαν λίγες μέρες και η εικόνα χανόταν. Το καλό ήταν πως έμπαινε στη διαδικασία να αναζητήσει πληροφορίες για διάφορους καλλιτέχνες, να μάθει για τη ζωή και το έργο τους. Μολαταύτα, δεν έκανε το επόμενο βήμα: να χαράξει τη δική του κατεύθυνση. Η τύχη το έφερε έτσι και στη Γ΄Λυκείου βρήκε τον δρόμο που θα ακολουθούσε. Εκείνο το Σαββάτο, η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη έμελλε να αποδειχτεί καθοριστική. Τιμώμενο πρόσωπο ο Αμερικανός Τ. Είδε τα έργα του κι ένας πίνακας του έμεινε για πάντα στο μυαλό του, στην ψυχή του. Τότε σκέφτηκε, γιατί να μη γίνω ο Έλληνας Τ.;

Προσπάθησε να γίνει ο Έλληνας Τ. αλλά δεν τα κατάφερε. Είχε βρει τη θέση του στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά ο Αμερικανός Τ. ήταν άπιαστο όνειρο. Παρακολουθούσε ντοκιμαντέρ, ταινίες, διάβαζε γι’ αυτόν και πάντα είχε στο μυαλό τους πίνακες του. Ο πίνακας που τον είχε σημαδέψει “ζούσε” μαζί του, τον πρόβαλλε συνεχώς όταν έκλεινε τα μάτια και σε κάθε ευκαιρία προσπαθούσε να φτιάξει το δικό του αντίγραφο. Είχε παγιδευτεί και δεν το καταλάβαινε. Έπιανε το πινέλο, άπλωνε το χρώμα στον καμβά κλείνοντας τα μάτια και βλέποντας τη βροχή του ονείρου του. Το αποτέλεσμα πάντα τον απογοήτευε. Βλέποντας τον Αμερικανό Τ. καταλάβαινε ότι δεν αρκούσε η φαντασία. Έπρεπε να είναι οργισμένος και να χορεύει την ίδια στιγμή, έπρεπε να είναι έτοιμος να πετάξει το έργο στη φωτιά. Δεν ήταν έτοιμος. Ώσπου μια μέρα είπε: θα τα χαράξω όλα! Δεν υπήρχε γυρισμός. Μόνο κορυφή και πτώση. Πήρε το πιο κοφτερό μαχαίρι και άρχισε να χαράζει τα αντικείμενα του σπιτιού. Δεν έβλεπε τις ζημιές στα ξύλα, στα μέταλλα, έβλεπε χρωματιστά ρυάκια να ρέουν μέσα στο σπίτι. Το μαύρο και πάλι έλειπε. Στάθηκε μπροστά στον καθρέφτη. Έστρεψε το μαχαίρι στις φλέβες του. Δεν πρόλαβε να πιάσει το πινέλο. Και όμως… Το έργο του ήταν πανέμορφο. Ίχνη πολύχρωμου μελανιού παντού, βροχή και ο Αμερικανός Τ. να χορεύει στα αστέρια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα