Σινεμά με κάθε τρόπο!

Δημήτρης Τομαράς
Σινεμά με κάθε τρόπο!

bet365

To 61o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου 2020, έχει τρεις διαφορετικές εκδοχές για το πως θα διεξαχθεί ανάλογα με τις συνθήκες.

Κάθε σενάριο εξαρτάται από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα μας τον Νοέμβριο. Στο μεταξύ οι αρμόδιοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Και στα τρία σενάρια, πρωταρχικό μέλημα των διοργανωτών θα είναι η υποστήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας. Η Αγορά, το αναπτυξιακό τμήμα του φεστιβάλ θα αξιοποιήσει τα εργαλεία και την εμπειρία της και θα σταθεί δίπλα στους επαγγελματίες με δράσεις, workshops, πρωτοβουλίες και νέα βραβεία. Οι βασικές ενέργειες της Αγοράς, στην οποία η ελληνική παρουσία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, θα γίνουν διαδικτυακά. Αναλυτικά θα παρουσιαστούν οι δράσεις της Αγοράς την επόμενη εβδομάδα.

id="head-0">Σενάριο 1

Στην περίπτωση που όλες οι κινηματογραφικές αίθουσες θα είναι ανοιχτές στην Ελλάδα:

Οι κινηματογραφικές αίθουσες στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τόνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης, Μακεδονικόν) θα προβάλλουν κανονικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ο αριθμός των προβολών θα είναι μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, δηλαδή τρεις προβολές την ημέρα σε κάθε αίθουσα, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των θεατών. Θα υπάρχει κενό δυο ωρών ανάμεσα στις προβολές για να γίνεται απολύμανση των αιθουσών με ειδικό μηχάνημα και να εξασφαλίζεται επαρκής εξαερισμός. Η είσοδος των θεατών στις αίθουσες θα ξεκινάει 30 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής. Σε όλες τις αίθουσες, δίπλα σε κάθε κάθισμα θα υπάρχει μία κενή θέση. Δεν θα υπάρχουν πουθενά διπλές ή τριπλές θέσεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική πριν, μετά και στη διάρκεια της προβολής, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην τήρηση των αποστάσεων.

Η είσοδος και η έξοδος των θεατών από τις αίθουσες θα γίνεται σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας. Ειδικότερα φέτος και για περισσότερη ασφάλεια, το Φεστιβάλ γίνεται cashless και η αγορά των εισιτηρίων θα πραγματοποιείται με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Όλες οι εκδηλώσεις που θα πλαισιώνουν το Φεστιβάλ θα είναι ευθυγραμμισμένες με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, το Φεστιβάλ θα λάβει όλα τα επιπλέον μέτρα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των θεατών, των καλεσμένων και του προσωπικού.

Ένα μέρος του προγράμματος, με ναυαρχίδα το αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία θα ταξιδέψει φέτος σε τρεις πόλεις. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί στις αίθουσες Odeon Paralimnio των Ιωαννίνων, Δαναός της Αθήνας και Βιτσέντζος Κορνάρος του Ηρακλείου Κρήτης, με τα ίδια μέτρα και τις ίδιες προδιαγραφές που θα ισχύσουν για τις αίθουσες της Θεσσαλονίκης.

Το 75% του προγράμματος (περισσότερες από 100 ταινίες) θα προβληθεί και online σε ειδική πλατφόρμα, έτσι ώστε άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στους φυσικούς μας χώρους να μπορούν να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ διαδικτυακά. Το Φεστιβάλ θα τηρήσει τους κανόνες του γεωγραφικού περιορισμού και οι online προβολές θα είναι διαθέσιμες σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα. Το εισιτήριο θα κοστίζει 3 ευρώ/θέαση. Ειδικά εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων τόσο για τις διαδικτυακές προβολές, όσο και για τις προβολές σε φυσικούς χώρους, θα διατεθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.

id="head-1">Σενάριο 2

Στην περίπτωση που ισχύει γενικό lockdown ή lockdown στη Θεσσαλονίκη ή στην περίπτωση που οι κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης είναι κλειστές (αλλά ανοιχτές στην υπόλοιπη χώρα):

Το 75% των ταινιών του προγράμματος (περισσότερες από 100 ταινίες) θα προβληθεί online σε ειδική πλατφόρμα του Φεστιβάλ. Ωστόσο θα αυξηθούν κατά 40% οι θεάσεις κάθε μιας από τις ταινίες που θα προβληθούν online. Στις online προβολές το εισιτήριο θα κοστίζει 3 ευρώ/θέαση. Ειδικά εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές θα διατεθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που είναι κλειστές μόνο οι αίθουσες στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες αίθουσες στην Ελλάδα είναι ανοιχτές, οι αίθουσες Odeon Paralimnio στα Ιωάννινα, Δαναός στην Αθήνα και Βιτσέντζος Κορνάρος στο Ηράκλειο θα προβάλλουν τις ταινίες του Φεστιβάλ που έχουν προγραμματίσει, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε κάθε περίπτωση, στις πόλεις που θα λειτουργούν οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι προγραμματισμένες προβολές του Φεστιβάλ θα γίνουν κανονικά.

Το διαδίκτυο θα αξιοποιηθεί περισσότερο με ενέργειες που θα στηρίξουν το ηθικό του κόσμου.

Σενάριο 3

Σε περίπτωση που οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι ανοιχτές στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι αίθουσες είτε στην Αθήνα, είτε στα Ιωάννινα, είτε στο Ηράκλειο, είτε και στις τρεις πόλεις είναι κλειστές:

Οι προγραμματισμένες προβολές στις αίθουσες των τριών πόλεων, με πυρήνα το αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία, θα μεταφερθούν στην πλειοψηφία τους online, με εξαίρεση 3-4 ταινίες που είναι σε κόπιες 35 mm και δεν υπάρχει δυνατότητα για ψηφιακή προβολή.

Οι προβολές στους φυσικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν κανονικά σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το 75% του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο online, για το κοινό όλης της χώρας, με τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ/θέαση. Ειδικά εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές και τις προβολές σε φυσικούς χώρους θα διατεθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Vivarium του Λόρκαν Φίνεγκαν: Ένα θρίλερ αγωνίας, το Vivarium του Λόρκαν Φίνεγκαν, που κέρδισε κοινό και κριτικούς στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη Οκτωβρίου στο Ολύμπιον.

Η εποχή της βροχής, του Άντονι Τσεν: Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας μη χάσετε το φιλμ Η εποχή της βροχής του Άντονι Τσεν, ένα λεπτοδουλεμένο και ανεπιτήδευτο πορτρέτο μιας εύθραυστης ψυχής, γεμάτο ενσυναίσθηση, αγάπη και χιούμορ.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα / Identifying Features της Φερνάντα Βαλάντεζ (Μεξικό)

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα:

Η ατμοσφαιρική και αγωνιώδης ταινία Παρί του ελληνοϊρανού σκηνοθέτη Σιαμάκ Ετεμάντι (αίθουσα Ολύμπιον).

Το θρίλερ Άλυτη του Μίνωα Νικολακακη. Η ταινία, γυρισμένη σε ένα καστανόδασος στην καρδιά του Πάρνωνα, απέσπασε το βραβείο Best Location στο 60ό ΦΚΘ (αίθουσα Παύλος Ζάννας). Δείτε href="https://www.filmfestival.gr/el/calendar?view=calendar" rel="sponsored nofollow">εδώ το πρόγραμμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα