Βικτόρια Αζαρένκα: Η δικαίωση μιας μητέρας!

Αντώνης Πατσούρας
To Gazzetta Weekend παρουσιάζει την ιστορία της φιναλίστ του US Open Βικτόρια Αζαρένκα.

Γεννήθηκε όταν ακόμη η Λευκορωσία ανήκε στην ΕΣΣΔ αλλά όταν δεν είχε συμπληρώσει τα 2 της χρόνια, η πατρίδα της απέκτησε την ανεξαρτησία. Ήρθε στον κόσμο την τελευταία ημέρα του Ιούλη του 1989 στο Μινσκ και από μικρή κατάλαβε ότι έχει κλίση στον αθλητισμό.

Ξεκίνησε το τένις και η πορεία της ήταν σπουδαία. Οι γονείς της αποφάσισαν να στείλουν την Βικτόρια Αζαρένκα στις ΗΠΑ, για να ζήσει και να μάθει τένις. Να παίζει τένις. Από το Μινσκ στην Αριζόνα. Το ίδιο είχε πράξει και η Μαρία Σαράποβα που άφησε στην Ρωσία για τα "μάτια" των ΗΠΑ.

Κέρδισε και αυτή την ανεξαρτησία της. Πάλεψε και δικαιώθηκε....

Έξι Grand Slam

Από μικρή έκανε τη διαφορά μέσα στα κορτ. Αυτό το κορίτσι που θα έφτανε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και σήμερα τα έσοδα της μόνο από τα prize money ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια από το 2004 έως το 2005 κατέκτησε 6 τίτλους σε Grand Slam στα Juniors.

Το Australian Open και το US Open του 2005 μόνη της και με παρέα δυο φορές το Wimbledon και από μια το Australian Open και το Roland Garros.

Στο Νο1 του κόσμου

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου 2012 η Βικτόρια Αζαρένκα ήταν στο Νο1 του κόσμου στις γυναίκες. Το όνομα της είναι πλέον γνωστό σ' όλο τον κόσμο και φιγουράρει ψηλά στις λίστες του περιοδικού Forbes.

Οι χορηγοί κάνουν ουρά για να διαφημιστούν από την Βικτόρια, η οποία είναι η μοναδική Λευκορωσίδα που έχει κατακτήσει Grand Slam. Το 2012 θα κερδίσει το Australian Open και θα φτάσει στον τελικό του US Open ενώ ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και το 2013.

Το είδωλο η Στέφι

H μικρή που ήταν θαυμάστρια της Στέφι Γκραφ και πάντα προσπαθούσε να μοιάσει σ' αυτή είχε μεγαλώσει, είχε φτιάξει όνομα αλλά τότε άρχισαν τα προβλήματα. Το 2014 θα χάσει μεγάλο μέρος της χρονιάς εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο.

Ούτε το 2015 θα είναι μια γεμάτη χρονιά για εκείνη...Είναι πλέον εκτός top-20 αλλά τα χειρότερα δεν έχουν έρθει.

Ο ερχομός του Λίο

Η Αζαρένκα συνεχίζει να βασανίζεται από τραυματισμούς. Εγκαταλείπει το Roland Garros 2016 εξαιτίας τραυματισμού στο γόνατο αλλά ενημερώνει τον κόσμο μέσω twitter ότι είναι έγκυος και αποχαιρετά το τένις.

Είχε παίξει 2 μηνών έγκυος στο Roland Garros. H Βικτόρια είναι στο Νο5 του κόσμου.

«Σήμερα είχα τη δυσκολότερη μάχη μου και την καλύτερη νίκη μου! Ο γιος μου γεννήθηκε υγιής και χαρούμενος. Είμαι τόσο ευγνώμων και ευλογημένη». Αυτά ήταν τα λόγια που έγραψε η Λευκορωσίδα για να ενημερώσει για το χαρμόσυνο γεγονός του ερχομού του υιού τον Δεκέμβριο του 2016.

Αρχίζει η περιπέτεια

Σύντομα θα έρθει ο χωρισμός με τον σύντροφο της, τον Μπίλι Μακ Κέιγκ. Ο πατέρας ζητά την επιμέλεια του παιδιού. Οι δυο τους γίνονται πρωτοσέλιδο στον Τύπο και το θέμα τους είναι η επιμέλεια του παιδιού.

Είμαστε στο 2017. Επιστρέφει στη δράση τον Ιούνιο στη Μαγιόρκα και παίζει ως Νο683 της παγκόσμιας κατάταξης στο Wimbledon όπου και φτάνει έως τον 4ο γύρο.

Ανάμεσα στο παιδί και στην καριέρα

Λίγες ημέρες πριν αρχίσει το US Open 2017 και ενώ η διαμάχη με τον πρώην σύντροφο έχει φουντώσει η Βικτόρια Αζαρένκα θ' αναγκαστεί ν' αποσυρθεί ξανά από το τένις.

Δεν το ήθελε... Για να πάει στη Νέα Υόρκη θα έπρεπε να αφήσει το παιδί στο πατέρα του ο οποίος κάνει μεγάλο αγώνα για να έχει μόνιμα την επιμέλεια αφού επικαλείται ότι η Βικτόρια λόγω των ταξιδιών δεν είναι κοντά του και δεν μπορεί να το φροντίσει.

«Όπως οι περισσότερες εργαζόμενες μητέρες, η ανιδιοτελής αγάπη που τρέφω για τον γιο μου, με φέρνει αντιμέτωπη με μια δύσκολη συνθήκη, η οποία δε μου επιτρέπει να δουλέψω προς το παρόν», γράφει η Αζαρένκα σ' ένα κείμενο-ποταμό στα social media και σημειώνει πως δεν είναι σωστό να βάζεις μια μητέρα να επιλέγει το παιδί της ή την δουλειά της. Μπορεί να τα κάνει και τα δυο.

Εκείνη όμως εάν ταξίδευε στη Νέα Υόρκη ίσως να έχανε το παιδί. Αποφάσισε να εγκαταλείψει εκ νέου το τένις.

Η δικαίωση

Στα μέσα Ιανουαρίου 2018 μια ευχάριστη είδηση κάνει την εμφάνιση της στον χώρο του τένις. Η Βικτόρια Αζαρένκα μετά από τόσες δικαστικές διαμάχες έχει στα χέρια της απόφαση δικαστηρίου στην Καλιφόρνια η οποία τις δίνει την επιμέλεια του Λίο.

Επιστρέφει στο τένις στο Indian Wells και είναι στο Νο208. Τα καταφέρνει όμως και "χτίζει" ξανά την καριέρα της. Θα κλείσει τη χρονιά στο Νο63 και το 2019 στο No41.

H μεγάλη επιστροφή

Η Βικτόρια η οποία το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είχε κερδίσει 2 μετάλλια μετά από 8 χρόνια είναι και πάλι στις κορυφαίες του κόσμου. Ο τελευταίος τίτλος της είναι εκείνος που κέρδισε στο Μαϊάμι το 2016 και πάλι επί αμερικανού εδάφους τέσσερα χρόνια μετά είναι στην κορυφή.

Το Cincinnati Masters λόγω covid-19 διεξάγεται στη Νέα Υόρκη και η Αζαρένκα το κερδίζει. Η αντίπαλος της στον τελικό, Ναόμι Οσάκα, απέσυρε την συμμετοχή της λόγω τραυματισμού και εκείνη παίρνει τον τίτλο. Ήταν ο 21ος στην καριέρα της.

Δυο εβδομάδες μετά στα ίδια μέρη η Οσάκα με την Αζαρένκα θα παίξουν το Σάββατο (12.9) στον τελικό του US Open. Η Λευκορωσίδα είναι μετά από 7 χρόνια σε τελικό Grand Slam αφού έχει αποκλείσει την φίλη της Σερένα Ουίλιαμς.

Είναι πλέον κοντά στο top-10 και δηλώνει πως θέλει να φτάσει στον 1ο Grand Slam τίτλο της στην εποχή του Λίο!