Έξι βιβλία - συντροφιά για τις διακοπές σας! (pics)

Έξι βιβλία - συντροφιά για τις διακοπές σας! (pics)

bet365

Ό,τι κι αν γίνει το διάβασμα στις στιγμές χαλάρωσης είναι απαραίτητο. Το G-Weekend Journal σας προτείνει τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής. Από αστυνομικό, έως Έλιοτ, Κάφκα!

Το φετινό καλοκαίρι είναι δύσκολο. Από τη μία ο φόβος για τον κορονοϊό, από την άλλη το συρρικνωμένο εισόδημα. Η ανάγκη όμως να φύγεις -έστω για λίγο- επιμένει. Είτε μπεις στο πλοίο είτε όχι, είτε ξεκουραστείς υποχρεωτικά στο κλεινόν άστυ είτε σε κάποιο νησί, το βιβλίο είναι απαραίτητο. Όπου κι είσαι θα σε βοηθήσει να “αποδράσεις”, να ξεφύγεις από οτιδήποτε σε προβληματίζει, σε αγχώνει, σε καθηλώνει. Διασκέδαση και ψυχαγωγία προσφέρει και προστατεύει από την οξείδωση του μυαλού. Πάρτε λοιπόν μαγιό, μάσκα, αντισηπτικό και βιβλίο ξεχωριστό. Για να σας διευκολύνουμε, σας προτείνουμε έξι βιβλία της φετινής και πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής. Η τελική επιλογή και η απόλαυση όλη δική σας!

“Η νόσος του μικρού θεού” (Εκδόσεις Ίκαρος)

Το καλοκαίρι θέλει αστυνομικό και η Ευτυχία Γιαννάκη μας το δίνει απλόχερα. Μετά την επιτυχημένη τριλογία της Αθήνας, η “τριλογία του βυθού”. Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος σε νέες περιπέτειες και η πρώτη είναι απόλυτα καλοκαιρινή. Η δράση ξετυλίγεται κυρίως στην Πάρο και ο αναγνώστης θα νιώσει το καλοκαιρινό αεράκι, τη δροσιά του Αιγαίου, ενώ η υπόθεση που θα εξιχνιάσει ο Κόκκινος θα τον κρατήσει από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

“Το κουαρτέτο του Χάρλεμ” (Εκδόσεις Πόλις)

Ένα βιβλίο για τις ζωές των μαύρων. Ένα βιβλίο οι ζωές των μαύρων! Ο Τζέιμς Μπόλντουιν δεν παρατηρεί, δεν σκιαγραφεί, δεν καταγράφει τις ζωές των μαύρων. Πάνω και πρώτα απ’ όλα τις καταλαβαίνει, τις δέχεται και τους ασκεί κριτική όπου χρειάζεται. Με τον λόγο του τις δυναμώνει και τις κρατά εύθραυστες, όπως είναι οι ζωές όλων μας. Με φόντο το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων τη δεκαετία του ‘60 στις ΗΠΑ, αφηγείται ένα επικό άσμα αγάπης, πάθους, πένθους και οργής. Σαν ύμνος που χάνεται στον ουρανό… Το δύσκολο έργο της μετάφρασης έφερε εις πέρας ο Χρήστος Οικονόμου.

“Η άγονη γη” (Εκδόσεις Πατάκη)

Το διαχρονικό και παγκόσμιο έργο του Τ.Σ.Έλιοτ ξανά στα ελληνικά. Κάθε φορά και μια νέα αρχή. Το μάθαμε ως “Έρημη γη” και ο Χάρης Βλαβιανός μας το συστήνει ξανά. Κάθε μεταφραστική προσπάθεια γύρω από τον τόπο που όλους μας περιέχει, ριψοκίνδυνη. Ο Βλαβιανός όμως πατά γερά στα πόδια του, κρατά ισορροπίες και μας παραδίδει μια πολύ καλή, φρέσκια μετάφραση. Απαραίτητες και διαφωτιστικές οι ενότητες της εισαγωγής και των σημειώσεων.

“Όνειρα” (Εκδόσεις Άγρα)

Ο Κάφκα και τα όνειρα (του). Αν έχεις διαβάσει έστω και μια φορά τον γεννημένο στην Πράγα συγγραφέα, την αίσθηση του ονείρου αποκομίζεις. Ή του εφιάλτη. Ο κόσμος του ζει και κινείται στη χώρα του ονείρου και ό,τι αντλεί από κει είναι μαγικό. Εδώ, μας παραχωρεί ένα κομμάτι του εαυτού του και είναι το ίδιο συναρπαστικό. Τα όνειρα που απαρτίζουν την παρούσα συλλογή προέρχονται από ημερολόγια και επιστολές του Κάφκα. Πρόκειται για καταγραφές ονείρων εν είδει υπενθύμισης ή εξορκισμού. Η μετάφραση ανήκει στην Αλεξάνδρα Ρασιδάκη.

“Δίψα” (Εκδόσεις Στερέωμα)

Ο Ιησούς πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα της Αμελί Νοτόμπ και το ενδιαφέρον του αναγνώστη δεδομένο. Πρόσωπο, σύμβολο παντοτινό που όταν μπλέκει στη μυθοπλασία μεταφέρει κάτι από τη δύναμη του. Η Νοτόμπ ελέγχει αυτή τη δύναμη και μας δίνει μια ανθρώπινη ιστορία γι’ Αυτόν. Οι τελευταίες ώρες του Ιησού πριν τη σταύρωση και είναι εκείνη τη στιγμή που ο άνθρωπος Ιησούς εκτοπίζει τον γιο του Θεού. Τολμηρό βιβλίο που σίγουρα αξίζει να διαβαστεί. Η μετάφραση είναι του Αύγουστου Κορτώ.

“Ο σκύλος μου ο ηλίθιος” (Εκδόσεις Δώμα)

Το βιβλίο θα μπορούσε να έχει στο εξώφυλλο ένα θαυμαστικό. Σαν αυτό που υπάρχει στις πινακίδες οδοσήμανσης. Μια διαρκής έκπληξη η νουβέλα του Τζων Φάντε και σίγουρα το όνομα του δεν θα το ξεχάσεις μόλις τελειώσεις το βιβλίο. Ο Φάντε στοχεύει στην αγνοημένη ανδρική ψυχή και στην αγωνία της όταν το σώμα και το πνεύμα φτάνουν στα όρια τους. Μια βέβηλη, αλλά και λεπταίσθητη κωμωδία. Ο Θάνος Σαμαρτζής υπογράφει τη μετάφραση.

 

Τελευταία Νέα