Premier League, η μεγάλη επιστροφή! (Infographic & Quiz)

Premier League, η μεγάλη επιστροφή! (Infographic & Quiz)

bet365

Εάν δεν χάσεις κάτι δεν το εκτιμάς τόσο... Η Premier League είναι εδώ, επιστρέφει, μπαίνοντας σε μία νέα εποχή κι ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες.

Η Premier League αναδύεται ξανά μετά το lockdown αλλαγμένη και διαφορετική σε σχέση με τα όσα είχαμε συνηθίσει, αλλά δίνοντας ελπίδα. Παιχνίδια χωρίς κόσμο και ατμόσφαιρα θα είναι περίεργα αλλά αυτό είναι προτιμότερο από το να μην υπάρχουν καθόλου αγώνες.

Ο κορονοϊός φόβισε πολύ κόσμο και η Πρέμιερ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Για την ακρίβεια το αγγλικό ποδόσφαιρο... ανησυχούσε από τον Μάρτιο . Στο 4-0 της Λέστερ με την Άστον Βίλα και την ημέρα του αποκλεισμού της Λίβερπουλ από την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Άνφιλντ για το Champions League. Από τότε ο κόσμος αναρωτιόταν αν είναι ασφαλές να πηγαίνει γήπεδο ή το πότε θα ξαναμπορέσει να το κάνει...

Στη Μαδρίτη οι γονείς σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ στην Ευρώπη υπήρχαν φωνές ακόμα και από την Ιταλία προς την Αγγλία να βάλει το κλειδί στην πόρτα και να τα κλείσει όλα. Ακόμα και έτσι 3.000 οπαδοί της Ατλέτικο πήγαν στο Λίβερπουλ για το ματς. Ίσως η τελευταία τέτοια ενέργεια που αψήφησε τα πάντα... Μοιραία;

Όταν ο τεχνικός της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό τα νέα ταξίδεψαν γρήγορα και η ανησυχία έγινε έκδηλη. Πολλοί θεώρησαν πως θα αργούσαμε να ξαναδούμε μπάλα. Σε ένα καθεστώς φόβου και καταστροφής ακόμα και οι απλές απολαύσεις δίνουν μία ώθηση. Μία απλή βόλτα στο πάρκο για παράδειγμα. Πολύς κόσμος περίμενε να ξαναδεί ποδόσφαιρο και τις ομάδες του έστω από την τηλεόραση. Εάν δεν χάσεις κάτι άλλωστε δεν το εκτιμάς τόσο.

Πόσο σημαντικό λοιπόν μπορεί να θεωρείται πως η Premier League ξαναρχίζει με το πρώτο ματς να είναι αυτό της Άστον Βίλα με τη Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ; Ειδικά σε μία τέτοια περίοδο σημαντικότερο από ποτέ. Μπορεί να μην ήταν το αγαπημένο πρωτάθλημα όλων των ποδοσφαιρόφιλων ανά τον κόσμο, όμως η επανέναρξή της γεμίζει με αισιοδοξία τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Η Bundesliga προσέφερε θέαμα και ευχαρίστηση στον κόσμο. Όμως με τον τρόπο που γίνεται, χωρίς κόσμο, είναι κάπως σαν φάση... ομίλων Μουντιάλ. Βλέπει κανείς νέους και καλούς παίκτες, αλλά έχει όλα τα στοιχεία ενός ποδοσφαιρικού θεσμού για έναν φίλαθλο της Premier; Είναι διαφορετικό να βλέπει κανείς την ομάδα του και αλλιώς να βλέπει ουδέτερα έναν αγώνα.

Η Premier πέρασε την πιο μεγάλη παύση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Τώρα επιστρέφει με παιχνίδια σχεδόν κάθε μέρα και δράση που μπορεί να καλύψει ακόμα και τον πιο απαιτητικό φίλαθλο. Όλα τα ματς θα είναι τηλεοπτικά και 33 από τα 92 παιχνίδια θα είναι σε ελεύθερα κανάλια. Και εάν ο τίτλος ουσιαστικά δείχνει να έχει κριθεί με την Λίβερπουλ να τον κατακτά για πρώτη φορά μετά το 1990 υπάρχουν... μάχες για αλλού. Η διεκδίκηση των θέσεων για το Champions League περιλαμβάνει ομάδες όπως η Μπέρνλι και η Κρίσταλ Πάλας, ειδικά δε εάν δεν αρθεί η ποινή της Σίτι τον προσεχή μήνα, ενώ οι τελευταίες έξι ομάδες παλεύουν για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ναι, η Λίβερπουλ του Κλοπ περιμένει την στέψη, αλλά απο κει και κάτω ΟΛΑ είναι ανοιχτά!

Υπάρχει μία διαφωνία για το εάν θα πρέπει να υπάρχουν φίλαθλοι στα γήπεδα και πόσο αυτό επηρεάζει ειδικά τους γηπεδούχους των αναμετρήσεων. Βέβαια ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες η πιο καλή και ποιοτική ομάδα θα νικήσει. Σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει και αλλάζει ακόμα, θα είναι αλλαγμένο και το ποδόσφαιρο. Ότι και να γίνει από τις ομάδες, πρωτοποριακό ή μη, η απουσία του κόσμου δεν αναπληρώνεται. Η ατμόσφαιρα δεν θα είναι η ίδια. Όπως έχει πει ο Αρσέν Βενγκέρ πουθενά αλλού στον κόσμο οι οπαδοί δεν ανταποκρίνονται, όπως οι φίλαθλοι στην Premier για το τι γίνεται στο γήπεδο. Στην Αγγλία εκτιμούν πως η ατμόσφαιρα στα γήπεδα θα είναι καλύτερη από Λίγκες οπως της Τουρκίας ή της Ελλάδας, αλλά δεν τους αρκεί αυτό.

Όλοι οι παίκτες θα παίζουν είτε με κλειστές πόρτες είτε με διάσπαρτο κόσμο στις εξέδρες. Θα είναι σαν περίοδος προετοιμασίας με διεθνή φιλικά. Θα θυμίζει ίσως αγώνες όπως το περσινό ματς της Εθνικής Αγγλίας με την U21 στο St George’s Park, που ήταν προπονητικού χαρακτήρα. Οι παίκτες μπορεί να έχουν το κίνητρο, όμως όπως λέει ο αρχηγός της Γουέστ Χαμ, Μαρκ Νομπλ, ουσιαστικά αντλούν την αδρεναλίνη και την ενέργειά τους από την ώθηση του κόσμου.

Τώρα το να είναι κάποιος γηπεδούχος δεν του δίνει κανένα αβαντάζ. Υπάρχει και η θεωρία του αυξημένου αριθμού εκτός έδρας νικών στη Βundesliga που να το ενισχύσει αυτό. Οι γηπεδούχοι ξέρουν καλά το γήπεδό τους αλλά δεν αντιδρούν το ίδιο χωρίς τον κόσμο τους. Τέλος σε αυτήν την φάση λοιπόν τα ταξίδια και οι μετακινήσεις φιλάθλων. Ο φίλαθλος κόσμος εκτός των άλλων μπορεί με την ατμόσφαιρά του να ασκήσει πίεση προς τους φιλοξενούμενους ή ενίοτε και στον διαιτητή.

Το ποδοσφαιρικό θέαμα στη νέα εποχή θα πάρει χρόνο για να το συνηθίσει κάποιος. Θα είναι άβολο και άκομψο ο Τζόρνταν Χέντερσον να σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή σε άδεια καθίσματα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το επίτευγμα της Λίβερπουλ φέτος δεν είναι ασύλληπτο.

Το πλέον σημαντικό για την αγγλική ποδοσφαιρική βιομηχανία είναι να βρει τον τρόπο να συνεχίσει. Όσο ήταν στο... πάγο η οικονομική ζημιά ήταν τεράστια. Πολύ μεγάλη για όλες τις ομάδες και ειδικά για τις πιο μικρές.

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Το οικονομικό ήταν η κινητήριος δύναμη της επανέναρξης της Premier. Τα χρήματα είναι μεγάλο κεφάλαιο. Οι ομάδες στο Νησί είχαν να αντιμετωπίσουν τον φόβο να χάσουν 762 εκατομμύρια εάν δεν τελείωνε η σεζόν. Τώρα θα χάσουν περίπου 330 και οι τηλεοπτικοί πάροχοι πάλι δεν θα είναι τόσο χαρούμενοι αλλά και πάλι τα λεφτά είναι σαφώς λιγότερα.

Είναι και αγωνιστικό και αξιοκρατικό όμως. Πόσο σωστό θα ήταν να σταματούσε η χρονιά και να ήταν στον αέρα η άνοδος ομάδων από τη Championship ή να έπεφταν ομάδες χωρίς μία τελευταία ευκαιρία να παλέψουν. Πάλι και εδώ μπαίνει το χρήμα γιατί οι άνοδοι πριμοδοτούνται.

Το να διαφυλάξει κανείς την ακεραιότητα μίας διοργάνωση είναι υποχρέωση. Το να διαφυλάξει τα οικονομικά ενός πρωταθλήματος και των ομάδων είναι ανάγκη. Η Premier έπρεπε να δείξει πως προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και συνεχίζει. Με τα απαιραίτητα τεστ για όλους και την τήρηση πρωτοκόλλων.


Ήταν ένα... ταξίδι με δυσκολίες, διαφωνίες, εμπόδια και προβλήματα. Με θέματα σχετικά με τις απολαβές των παικτών και τις μειώσεις τους. Ήταν και ένα θέμα που σχετίστηκε και με το πολιτικό πεδίο και την υγεία. Ο Ματ Χάνκοκ, γραμματέας για θέματα υγείας, είχε πει πως οι παίκτες της Πρέμιερ πρέπει να βοηθήσουν οικονομικά το σύστημα υγείας. Οι παίκτες δεν το εισέπραξαν καλά όλο αυτό, όχι γιατί οι περισσότεροι δεν ήθελαν να βοηθήσουν αλλά γιατί τους πίεσαν και γιατί θεώρησαν πως 'γιατί πρέπει πάντα εμείς να είμαστε μπροστάρηδες και να δίνουμε χρήματα;'. Στην συνέχεια η Κυβέρνηση πάντως επιχείρησε να τους βοηθήσει.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο στάθηκε στην τήρηση των σωστών πρωτοκόλλων και ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση βοήθησε όσο περισσότερο γινόταν και μπορούσε. Ουσιαστικά το ένστικτο αυτοσυντήρησης και επιβίωσης των ομάδων τους οδήγησε εδώ. Στην επανέναρξη της σεζόν. Η συζήτηση που έγινε αφορούσε ακόμα και ουδέτερες έδρες, ένα πλάνο που πάντως δεν ήταν τόσο εφικτό. Υπήρξαν δε και ομάδες που ξεκαθάρισαν πως θα είχαν πρόβλημα εάν δεν έπαιζαν στην έδρα τους και ειδικά εκείνες που προσπαθούν να μείνουν κατηγορία.

Οι παίκτες διασφάλισαν την ασφάλεια και την υγεία τους με τα μέτρα που θα υπάρχουν και όλα πήραν τον δρόμο τους. Οι ειδικοί άρχισαν ακόμα και την καταγραφή στατιστικών για το τι κρούσματα ή προβλήματα θα μπορούσαν να υπάρχουν σε επίπεδο παικτών και την διαφορά σε σχέση με τους πολίτες. Η Premier ως πρωτάθλημα βοήθησε και έδωσε χρήματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και παίκτες και προπονητές δίνοντας το παράδειγμα. Η Premier League είναι εδώ, επιστρέφει, μπαίνοντας σε μία νέα εποχή κι ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες.

Quiz: Πόσο καλά ξέρεις την Premier League;

Δέκα ερωτήσεις, δέκα... παγίδες για περίεργα και όχι μόνο που έχουν συμβεί στη φετινή Premier League. Πόσο καλά ξέρεις το κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη;

 

Τελευταία Νέα