Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά είναι εδώ! (vids)

Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά είναι εδώ! (vids)

bet365

Οικονομίδης, Κούτρας, Τσίτσος, Γεωργόπουλος, Σακαρίδης! To G-Weekend παρουσιάζει τους Ελληνες δημιουργούς που αντιλαμβάνονται την εποχή τους και μας δίνουν ταινίες βγαλμένες απ’ αυτήν.

Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά είναι εδώ! Για κάποιο λόγο το αναζητούμε και μένουμε κολλημένοι στα παλιά και νοσταλγικά. Η περίοδος του “Μένουμε Σπίτι” έδωσε στον γράφοντα την ευκαιρία να ανακαλύψει μερικές αξιόλογες ταινίες. Ταινίες του σήμερα, ταινίες που καλύπτουν το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα (2009) και τη δεύτερη αυτού. Αξίζει να τις δείτε. Η κοινωνική αποξένωση, ο ρατσισμός, η οικονομική βία, η σκληρή πραγματικότητα γίνονται η πρώτη ύλη αυτών των δημιουργιών. Αν τις έχετε δει στείλτε μας τα σχόλια σας και προτείνετε μας τις δικές σας σύγχρονες ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες.

“Tungsten” (2011)

Η ταινία... επέμενε να τη δω! Πραγματικά. Στη γνωστή, διαδικτυακή, πλατφόρμα αναπαραγωγής βίντεο, το εν λόγω φιλμ βρισκόταν σταθερά στη λίστα των προτεινόμενων. Ε, ψάχνοντας για πληροφορίες η ιστορία με έπεισε, όπως και η σκηνοθεσία του Γιώργου Γεωργόπουλου.

Ελεγκτής σε ΜΜΜ, χρεωμένος, πιάνει νεαρό χωρίς εισιτήριο. Αντί όμως να του επιβάλλει πρόστιμο, του παίρνει ό,τι λεφτά έχει στο πορτοφόλι. Την ίδια ώρα, στέλεχος εταιρίας έχει χωρίσει με την κοπέλα του και παίρνει συνεντεύξεις από νέους για τη θέση του φύλακα. Ο νεαρός θα βρεθεί με τον φίλο του που πριν έχει δώσει συνέντευξη για τη δουλειά του φύλακα. Οι μικρές ιστορίες θα ενωθούν στο τέλος με δραματική κατάληξη. Στιβαρό σενάριο, καλές ερμηνείες και το ασπρόμαυρο της εικόνας ενισχύει και τονίζει την απελπισία και την απόγνωση της εποχής μας.

“Μαχαιροβγάλτης” (2010)

Όταν διαβάζεις το όνομα του Γιάννη Οικονομίδη στη σκηνοθεσία ξέρεις ότι κάτι ιδιαίτερο θα παρακολουθήσεις. Ωμός ρεαλισμός, σκληρή γλώσσα και ένταση από την αρχή ως το τέλος. Μοτίβο που επαναλαμβάνεται, όμως μένει αρυτίδωτο και γοητευτικό.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Νίκος κατεβαίνει από την Πτολεμαΐδα στην Αθήνα. Ο θείος του του προσφέρει στέγη, τροφή και εκείνος αναλαμβάνει να φροντίζει τα σκυλιά του. Μόνος, απομονωμένος σε προάστιο της πόλης. Ώσπου γνωρίζει τη θεία του κι αλλάζουν όλα. Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα σε ασπρόμαυρο φόντο και η γεμάτη ενοχές ελληνική κοινωνία μπροστά στα μάτια μας.

“Xenia” (2014)

Ο Πάνος Κούτρας σε ένα queer road movie που απλά χάνεσαι στον ρυθμό και τον κόσμο του. Δυο αδέλφια αλβανικής καταγωγής ψάχνουν τον πατέρα τους αφού τους εγκατέλειψε. Ο ένας είναι ομοφυλόφιλος και ο άλλος απλά… Αλβανός. Αλβανός στην Ελλάδα που νεοναζί και ρατσιστές έχουν σηκώσει κεφάλι. Ο Κούτρας “εκμεταλλεύεται” τη δροσιά των νιάτων και την εξωστρέφεια των νεαρών πρωταγωνιστών του. Τρυφερή και συγκινητική ταινία που κυλά όμορφα και εξωτικά.

“Πλατεία Αμερικής” (2016)

Ο τίτλος αγγλιστί γράφεται “Amerika Square” και προφέρεται με φωνή ειρωνική, σαρκαστική, ψευτομάγκικη. Ο Γιάννης Σακαρίδης προσπαθεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα μιας πολύπαθης περιοχής. Μετανάστες, πρόσφυγες στοιβαγμένοι και με το ζόρι τοποθετημένοι σε ήδη υποβαθμισμένες γειτονιές. Οι Έλληνες άνεργοι απελπισμένοι ξεσπάνε σε αυτούς που δεν φταίνε. Όλοι ψάχνουν διέξοδο. Οι πορείες ζωής διαφορετικών ανθρώπων θα συναντηθούν στην πλατεία Αμερικής. Εύστοχη και αντικειμενική απεικόνιση ενός θέματος που δεν έχει εύκολη λύση.

“Ακαδημία Πλάτωνος” (2009)

Κοινωνική ταινία με διακριτικό αλλά αποκαλυπτικό σατιρικό πνεύμα. Ο Φίλιππος Τσίτος υπογράφει τη σκηνοθεσία και με πολύ έξυπνο τρόπο ασχολείται με το θέμα του “ξένου” και τους μίσους προς αυτόν. Με απλό και καίριο τρόπο μας δείχνει ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε… ξένοι. Ο Σταύρος και οι φίλοι του, τεμπέληδες που συχνάζουν στο ψιλικατζίδικο του. Τα πάντα θα αλλάξουν όταν η μάνα του Σταύρου θα δει στο πρόσωπο Αλβανού τον χαμένο της γιο. Εξαιρετικές ερμηνείες και μια αφήγηση που περνά αμέσως στον θεατή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα