Το χαμόγελο της ευγένειας (vid & pics)

Το χαμόγελο της ευγένειας (vid & pics)

bet365

Ο Τιμ Ντάνκαν διακριτικά και χωρίς φασαρία έκανε τη δουλειά του και πήρε πέντε πρωταθλήματα. Την ίδια στιγμή -από τους παίκτες της γενιάς του- άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στο ΝΒΑ. Πάντα χαμογελαστός και σίγουρος.

Αν με έναν μαγικό τρόπο βρεθείτε απέναντι στον Τιμ Ντάνκαν και του πείτε “μεγάλε, είσαι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, σε θαυμάζω” αυτός θα χαμογελάσει με συγκατάβαση. Το χαμόγελο της ευγένειας και της μετριοφροσύνης. Ναι, το ίδιο θα κάνουν και άλλοι σπουδαίοι παίκτες, είτε του παρόντος είτε του παρελθόντος. Με αυτόν όμως υπάρχει μια διαφορά: στο δικό του χαμόγελο δεν θα υπάρχει υποψία υποκρισίας. Ο Τιμ Ντάνκαν ήταν μετριόφρων, δεν υποκρινόταν και δεν ήξερε άλλο τρόπο συμπεριφοράς, αντίδρασης εκτός παρκέ. Αλλά και εντός, γιατί όχι; Το παιχνίδι του δεν ήταν εντυπωσιακό, πομπώδες, φωνακλάδικο, κομψό, βάναυσο. Όχι. Το παιχνίδι του ήταν αποτελεσματικό. Τέλος! Σκεφτείτε αυτό: Κατέκτησε πέντε τίτλους με τους Σπερς και σημείωσε 1001 νίκες! Όλες με μία ομάδα, σε μια μικρή μπασκετική αγορά. Με άλλα λόγια: θα σέβεστε!

Αποτελεσματικός, έτσι απλά

Ο Ντάνκαν δεν ήταν αυτό που ήθελε το ΝΒΑ! Αντιεμπορικός, καθόλου εντυπωσιακός, ταπεινός και σεμνός, αταίριαστος για την εποχή που το θράσος περισσεύει. Τίποτα το εκθαμβωτικό στο παιχνίδι του και καμία προσπάθεια γοητείας του κοινού και των χορηγών. Ο Ντάνκαν όμως ήταν αποτελεσματικός. Έτσι απλά. Τι άλλο χρειάζεται ένας παίκτης, ένα προπονητής, μια ομάδα, ο φίλαθλος; Αν ήθελες να γίνει κάτι σωστά του έδινες την μπάλα. Παιχταράς λοιπόν, αλλά αντιδημοφιλής. Διαφημίσεις, προωθητικές καμπάνιες, στρατηγικές μάρκετινγκ κι άλλα τεχνοκρατικά, όλα διαλύονταν πάνω του. Για τον Ντάνκαν υπήρχε μόνο το παιχνίδι. Τα όσα γίνονται μετά το παιχνίδι του ήταν απλά αδιάφορα. Παρ’ όλα αυτά -από τη γενιά του- έγινε ο παίκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη λίγκα! Ο τρόπος που φερόταν, σκεφτόταν, πέρασε στην καρδιά του αθλήματος, του ΝΒΑ. Η επιρροή του είναι έντονη στους χώρους προπόνησης, στα αποδυτήρια ακόμη και στις σουίτες των στελεχών.

“Μπαίνουμε σπίτι και ευχαριστούμε τον Τιμ Ντάνκαν”!

Το όνομα του ισοδυναμεί με τη μεθοδικότητα, τη σκληρή δουλειά, το οργανωτικό πνεύμα. Σήμερα, πολλές ομάδες –οι περισσότερες- αυτό ακριβώς αναζητούν. Την ικανότητα να συνθέτουν, να προετοιμάζουν και να αξιολογούν σωστά τις συνθήκες και τα εφόδια που κατέχουν. Ο τρόπος που αγωνιζόταν έδειξε, και δείχνει μέχρι σήμερα, πώς φτιάχνονται και πώς λειτουργούν σωστά οι ομάδες. Αρκετοί σύλλογοι προσπάθησαν να αντιγράψουν το επιτυχημένο μοντέλο των Σαν Αντόνιο Σπερς. Μερικοί τα πήγαν καλά, άλλοι καλύτερα, άλλοι πλησίασαν ελάχιστα. Άπαντες όμως συνειδητοποίησαν -κι αυτό ισχύει μέχρι σήμερα- ότι τους λείπει το πιο σημαντικό κομμάτι: ο Τιμ Ντάνκαν! Ο προπονητής των Μιλγουόκι Μπακς, ο Μάικ Μπάντενχολζερ, κάποτε ασίσταντ στους Σπερς, έχει δηλώσει: “Μπαίνουμε στο σπίτι και ευχαριστούμε τον Τιμ Ντάνκαν. Σκέφτεσαι όλους τους προπονητές, τους γενικούς διευθυντές, ακόμη και τους βοηθούς παρακολούθησης βίντεο, όλους όσους προχώρησαν επαγγελματικά στο ΝΒΑ. Όλοι οφείλουμε την επιτυχία μας, τη θέση μας στη λίγκα στον Τιμ”.

Πρότυπο

Η περίπτωση του “TD” έκανε σαφές ένα πράγμα: η ομαδική λειτουργία δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα αν δεν υπάρχει ο παίκτης-πρότυπο. Αυτό ήταν ο Ντάνκαν, πρότυπο. Ο συνδυασμός οργανωτικού πνεύματος, συνεργασίας και παίκτη-ηγέτη οδηγεί στις επιτυχίες, στους τίτλους. Ένα κομμάτι να μην υπάρχει, τότε δεν πας μακριά. Δεν είναι τυχαίο πως ο Γκρεγκ Πόποβιτς θεωρούσε τον Ντάνκαν θεμέλιο λίθο των Σπερς. Δίχως αυτόν το οικοδόμημα του (Πόποβιτς) θα κατέρρεε. Η συναισθηματική νοημοσύνη του Ντάνκαν ήταν το στοιχείο που ένωνε όλα τα κομμάτια. Γνώριζε πότε έπρεπε να δώσει χώρο στους Πάρκερ, Τζινόμπιλι, πότε να τους βοηθήσει, να τους συμβουλεύσει και χαιρόταν με την επιτυχία τους. Ήταν διακριτικός και ευφυής και ήξερε να “χτίζει” γερές σχέσεις με τους συμπαίκτες του. Καταλάβαινε πως οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις ήταν το μυστικό της επιτυχίας. Ο Ντάνκαν έδειξε τι σημαίνει σύγχρονη ομαδική δουλειά, έπαιξε το παιχνίδι με σεβασμό, ήσυχα και αποτελεσματικά. Και πάντα με το χαμόγελο της ευγένειας…

Πηγή

-“Why Duncan is the most influential player of his time” [espn]

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα