Χίλιες μέρες Αγιά Σοφιά: Οι δέκα ημερομηνίες - σταθμοί! (pics & vids)

Δημήτρης Βέργος
Χίλιες μέρες Αγιά Σοφιά: Οι δέκα ημερομηνίες - σταθμοί! (pics & vids)

bet365

Η Αγιά Σοφιά συμπλήρωσε 1000 μέρες εργασιών και το G-Weekend θυμάται 10 από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ μέχρι σήμερα.

Η ΑΕΚ έχει μπει στην τελική ευθεία για την επιστροφή στη δική της γειτονιά. Ο ξεριζωμός της Ένωσης πλησιάζει στο τέλος του καθώς τέτοιες μέρες σε έναν χρόνο από σήμερα θα απομένουν πλέον οι λεπτομέρειες ώστε από τη σεζόν 2021-2022 η ΑΕΚ να παίζει ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Η κατασκευή του νέου σπιτιού της Ένωσης συμπλήρωσε 1000 μέρες εργασιών μέσα στην εβδομάδα. Τρία σχεδόν χρόνια μετά από την πρώτη μέρα που ο Δημήτρης Μελισσανίδης είπε το αλησμόνητο «τα τείχη της Αγιά Σοφιάς θα είναι ψηλά, θα είναι άτρωτα και δεν θα πέσουν ποτέ ξανά»!

Πράγματι η Αγιά Σοφιά ορθώνεται εντυπωσιακή στη Νέα Φιλαδέλφεια και περιμένει από το καλοκαίρι και μετά να αρχίσει να παίρνει την τελική της μορφή. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα περίπου και η υπογειοποίηση, έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία του γηπέδου, που θα αναμορφώσει όλη την περιοχή, όπως σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για την κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάζει τα μουσεία της ΑΕΚ και του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Το Gazzetta Weekend Journal πραγματοποιεί ένα ταξίδι σε αυτές τις 1000 μέρες που πέρασαν με 10 από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες της κατασκευής της Αγιάς Σοφιάς που φέρνουν την ΑΕΚ ακόμα πιο κοντά στην επιστροφή της στα πατρογονικά της εδάφη!

27/28 Ιουλίου 2017: Αγιασμός οικοπέδου και ξεκίνημα εργασιών

Με την οικοδομική άδεια πλέον στα χέρια της η ΑΕΚ δεν έχασε χρόνο. Στις 27 Ιουλίου του 2017 στη Νέα Φιλαδέλφεια πραγματοποιείται ο αγιασμός του οικοπέδου. Εκεί βρίσκονται όλοι! Στελέχη, ομάδα, κόσμος και φυσικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο εμπνευστής αυτού του ονείρου που γίνεται πραγματικότητα δίνει το σύνθημα για την έναρξη των εργασιών! Την επόμενη κιόλας ημέρα οι μπουλντόζες παίρνουν μπροστά…

5 Δεκεμβρίου 2017: Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη, η πρώτη φάση του έργου με τις εκσκαφές και τα έργα αντιστήριξης έχει πλέον ολοκληρωθεί, με τους φίλους της ΑΕΚ καθημερινά να περνούν από τη Νέα Φιλαδέλφεια, να παρατηρούν τις εργασίες και την προσμονή τους για την επιστροφή να αυξάνεται…

29 Δεκεμβρίου 2017: Οι παίκτες της ΑΕΚ για πρώτη φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια

Λίγο πριν φύγει το 2017 το πούλμαν της ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ και τους παίκτες της ομάδας μπαίνει στο ιστορικό οικόπεδο. Είναι η πρώτη επίσκεψη της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εργασίες, φέρνοντας εικόνες από το μέλλον…

6 Φεβρουαρίου 2018: Η έναρξη της δεύτερης φάσης των έργων

Η ανάδοχος εταιρία ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ μαζί με την εξειδικευμένη εταιρία σκυροδεμάτων ΒΑΓΕΝΑΣ ξεκινάει τη δεύτερη και πιο σημαντική φάση κατασκευής της Αγιάς Σοφιάς που περιλαμβάνει το χτίσιμο του γηπέδου, των πυλώνων και την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων κερκίδων, με χρονοδιάγραμμα 14 μηνών.

15 Μαρτίου 2018: Πέφτουν τα πρώτα θεμέλια παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη

Μία από τις πλέον ιστορικές ημέρες της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ είναι εκείνη στις 15 Μαρτίου του 2018 όταν στο οικόπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια πέφτουν τα πρώτα θεμέλια της Αγιάς Σοφιάς! Τη διαδικασία επιθεωρεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην πρώτη επίσκεψη του στο εργοτάξιο από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εργασίες.

18 Ιουνίου 2019: Ξεκινάει η τοποθέτηση του στεγάστρου

Με τον σκελετό του γηπέδου σχεδόν έτοιμο και τους τέσσερις πυλώνες να στέκονται πλέον αγέρωχοι, η ιταλική εταιρία Cimolai αρχίζει τη διαδικασία τοποθέτησης του στεγάστρου. Πλέον η Αγιά Σοφιά, έχοντας πάρει μορφή, ορθώνεται όλο και πιο εντυπωσιακή!

3 Σεπτεμβρίου 2019: Ο σκελετός της Αγιάς Σοφιάς ολοκληρώνεται

Δεκαοκτώ μήνες μετά την πρώτη πλάκα, οι οικοδομικές εργασίες ολοκληρώνονται καθώς σηκώνεται και το τελευταίο πέταλο της Αγιάς Σοφιάς στην παλιά Σκεπαστή! Το γήπεδο της Ένωσης έχει ορθώσει τα τείχη του με την ολοκλήρωση του σκελετού και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση του στεγάστρου που καλύπτει κατά το ήμισυ τις εξέδρες της Αγιάς Σοφιάς.

9 Δεκέμβρη 2019: Πέφτουν οι υπογραφές για την υπογειοποίηση

Στην Περιφέρεια Αττικής πέφτουν οι υπογραφές και δίνεται το οριστικό «πράσινο φως» για την υπογειοποίηση! Ένα έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς, κάτι που περίμενε η ΑΕΚ τόσους και τόσους μήνες. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο πρότζεκτ μάνατζερ του γηπέδου, Δημήτρης Ανδριόπουλος και στελέχη της ΑΕΚ δίνουν το «παρών» και βλέπουν να υπογράφονται τα έγγραφα μεταξύ της Περιφέρειας και της εταιρίας Intrakat που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου.

6 Φεβρουαρίου 2020: Το στέγαστρο ολοκληρώνεται

Κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες κράτησε η διαδικασία τοποθέτησης του στεγάστρου από την ιταλική εταιρία Cimolai, η οποία στις αρχές του Φλεβάρη που μας πέρασε έβαλε τις τελευταίες πινελιές και ολοκλήρωσε το έργο της. Η Αγιά Σοφιά δείχνει πλέον ακόμα πιο επιβλητική από ψηλά!

30 Μαρτίου 2020: Η υπογειοποίηση ξεκινά

Με τις υπογραφές να έχουν πέσει και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να έχουν ήδη δρομολογηθεί, οι Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών γύρω από την Αγιά Σοφιά κλείνουν και η Intrakat βάζει μπροστά τις μηχανές ξεκινώντας το έργο της υπογειοποίησης! Ένα έργο που όπως είπαμε είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς, το οποίο ταυτόχρονα θα αναμορφώσει και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα