Τζόρτζιο Ντ’Ουρμπάνο: Κάτι περισσότερο από ένας γυμναστής…

Δημήτρης Βέργος
Τζόρτζιο Ντ’Ουρμπάνο: Κάτι περισσότερο από ένας γυμναστής…

bet365

Το G-Weekend γράφει για τον στενό συνεργάτη του Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ, τον Τζόρτζιο Ντ’Ουρμπάνο, ο οποίος δεν είναι απλά ένας γυμναστής, αλλά και ψυχολόγος, συγγραφέας, μα πάνω από όλα είναι ένας νικητής της ζωής!

Από την πρώτη μέρα του Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ ένας από τους στενούς συνεργάτες του είναι και ο Τζόρτζιο Ντ’Ουρμπάνο. Ο 62χρονος Ιταλός από το Κιέτι της περιφέρειας του Αμπρούτσο δεν ήταν φυσικά μια τυχαία επιλογή του Καρέρα. Κάθε άλλο. Ο τεχνικός της ΑΕΚ γνώριζε πολύ καλά τον Ντ’Ουρμπάνο εδώ και χρόνια και μάλιστα τον θεωρούσε τον νούμερο ένα λόγο για τον οποίο κατάφερε να παίζει μπάλα μέχρι και τα 44 του χρόνια! Από την εποχή που ο Καρέρα αγωνιζόταν στην Αταλάντα και ο Ντ’Ουρμπάνο βρισκόταν ως γυμναστής στο τεχνικό τιμ των «μπεργκαμάσκι» ξεκίνησε η γνωριμία τους και ο καιρός τα έφερε έτσι ώστε οι δυο τους να συνεργαστούν.

Η μεγάλη απόφαση του Καρέρα να δοκιμάσει πριν από μερικά χρόνια την τύχη του στη Ρωσία, μετά το κεφάλαιο της Εθνικής Ιταλίας, φέρνει ύστερα από έναν χρόνο και τον Ντ’Ουρμπάνο στη Μόσχα. Οι δυο τους συνεργάζονται στη Σπαρτάκ και αναμενόμενα ήταν κάτι που θα συνέχιζαν και στην ΑΕΚ όταν ο Καρέρα έδωσε τα χέρια με τον Ίλια Ίβιτς τον περασμένο Δεκέμβρη και είπε το «ναι» αναλαμβάνοντας την Ένωση. Με την έλευση του Ντ’Ουρμπάνο στα Σπάτα φάνηκε αμέσως η διαφορά.

Το ασκησιολόγιό του, ο επαγγελματισμός του, η έμφαση στην κάθε λεπτομέρεια και ο χαρακτήρας του ήταν στοιχεία που δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Η βελτίωση στην ένταση και στη φυσική κατάσταση των παικτών της ΑΕΚ μέσα σε λίγους μήνες οφείλεται στη δουλειά του τεχνικού επιτελείου του Καρέρα, με τον Ντ’Ουρμπάνο να παίζει καθοριστικό ρόλο. Άλλωστε ο 62χρονος Ιταλός γυμναστής είχε ήδη παράσημα στο πέτο του. Όχι μόνο στις ποδοσφαιρικές ομάδες όπου δούλεψε. Ήταν ο προσωπικός γυμναστής του τεράστιου Παγκόσμιου πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη σκιέρ Αλμπέρτο Τόμπα, ενώ έχει εργαστεί με επιτυχία και ως προπονητής φυσικής κατάστασης στην Ιταλία με την Εθνική ομάδα αλπικού και θαλάσσιου σκι, αλλά και με την Εθνική ομάδα βόλεϊ των Ατζούρι.

Ο Ντ’Ουρμπάνο, ωστόσο, εκτός από ένας επιτυχημένος γυμναστής, αποτελεί και ένα φιλοσοφημένο και σκεπτόμενο άτομο. Μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του έγινε ακόμα πιο δυνατός και αυτό το αποτύπωσε και στο χαρτί. Για όσους δεν γνωρίζουν, πριν χρόνια ο Ιταλός γυμναστής της ΑΕΚ είχε αναδειχθεί νικητής της ζωής ξεπερνώντας το πρόβλημα της λευχαιμίας που αντιμετώπιζε. «Σκέφτομαι θετικά και ζω», είχε δηλώσει πρόσφατα σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Ιταλία μιλώντας για τη μεγάλη μάχη της ζωής του και δίνοντας συμβουλές για το πώς κατάφερε να βγει νικητής!

Αυτή η δοκιμασία του μάλιστα τον οδήγησε το 2017 να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Μέλι στα κόκκαλα», στα ιταλικά «Il miele nelle ossa». Ένα βιβλίο στο οποίο ο Ντ'Ουρμπανο περιγράφει την ιστορία της μάχης του ενάντια στη λευχαιμία, την οποία έμαθε ότι είχε ενώ βρισκόταν στη Σιένα, στην πόλη όπου κατάφερε και να νικήσει την ασθένεια. Μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύεται ένα μήνυμα ελπίδας σε όσους η ζωή «χτυπάει» με αυτόν τον άσχημο τρόπο προκειμένου να βρουν το κουράγιο και το σθένος να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να το ξεπεράσουν! «Ένα μήνυμα που σας προσκαλεί να βρίσκετε πάντα νέα κίνητρα γιατί υπάρχουν ακόμα πολλά περισσότερα που μπορείτε να κάνετε. Πάνω από όλα: Να κερδίσετε στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ο θάνατος μπορεί να περιμένει», γράφει μεταξύ άλλων στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του ο Ντ'Ουρμπάνο.

Μέσα στο 2020 όμως ο Ντ’Ουρμπάνο είδε και ένα δεύτερο βιβλίο του να εκδίδεται με τίτλο «Θανατηφόρα ζέστη», στα ιταλικά «Caldo da morire». Μια νουβέλα, στο οπισθόφυλλο της οποίας ο Ντ’Ουρμπάνο δίνει μια σύντομη περιγραφή της πλοκής του βιβλίου του. «Ήμασταν συνηθισμένοι να ζούμε κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα. Μέχρι εδώ όλα φαινόντουσαν να βρίσκονται υπό έλεγχο. Αλλά ξαφνικά η κατάσταση επιδεινώνεται. Η φύση επαναστατεί και η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο. Ένα μικρό γκρουπ ανθρώπων τυχαία βρίσκονται σε μια ορεινή καλύβα σε ένα μικρό χωριό στις Άλπεις και έχουν το δύσκολο έργο να σώσουν τη γη. Συναισθήματα και ανατροπές μπλέκονται με τη ζωή του συγγραφέα που βάζει στην ιστορία φίλους, γνωστούς και δημόσιες φιγούρες με έναν ελαφρύ και διασκεδαστικό τρόπο, αλλά έχοντας μια ακριβή έννοια. Το τέλος εγείρει συλλογισμούς και ερωτήματα».

Ο Ντ’Ουρμπάνο είναι ένας πολύ δυνατός χαρακτήρας ψυχολογικά. Το έχει αποδείξει με την ασθένεια που νίκησε στο παρελθόν, το αποδεικνύει και στο διάστημα που βρίσκεται στην Αθήνα και στην ΑΕΚ. Ζει από απόσταση τα όσα βιώνει η πατρίδα του η Ιταλία με τον κορονοϊό και η οικογένειά του εκεί, ωστόσο δεν χάνει καθόλου την ψυχραιμία του. Αυτός από εδώ είναι πάντα με το χαμόγελο.

Άριστος επαγγελματίας δεν έχει μόνο τον ρόλο του γυμναστή, αλλά και του ψυχολόγου, καθώς εκτός από το ότι προσπαθεί να διατηρήσει τη φυσική κατάσταση των παικτών της ΑΕΚ στο σπίτι μέσω της γυμναστικής κατ’ οίκον με τη βοήθεια του ειδικού ασκησιολογίου και της πλατφόρμας με την οποία επιβλέπει, μεταδίδει και την ψυχολογική δύναμη στους παίκτες μέσω της συνομιλίας τους με αυτούς. Καθημερινά από το σπίτι του δίνει στους ποδοσφαιριστές της Ένωσης συμβουλές για το πώς πρέπει να προπονούνται, στέλνοντας ασκήσεις για προπόνηση και τρόπους διαχείρισης της κατάστασης που υφίστανται όλοι οι παίκτες μένοντας μακριά από τα γήπεδα και το προπονητικό κέντρο. «Είναι ένα άτομο με πολύ δυνατή ψυχολογία», λένε χαρακτηριστικά όσοι δουλεύουν κάθε μέρα μαζί του.

Όπως και ο Καρέρα, έτσι και ο Ντ’Ουρμπάνο, αλλά και ο άλλος άμεσος συνεργάτης του Ιταλού κόουτς, ο Κολονέλο, όλοι τους έχουν «δεθεί» με την ΑΕΚ. Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του Ντ'Ουρμπάνο στις πρώτες εβδομάδες του εγκλεισμού λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, όπου ένιωσε την ανάγκη να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην ΑΕΚ που είναι πάντα δίπλα τους σε όλα τα επίπεδα της εργασίας και τους υποστηρίζει σε οτιδήποτε κι αν χρειάζονται αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπινα. «Είναι κάτι σαν οικογένεια. Βρήκα μια κατάσταση στην οποία ο ένας βοηθάει τον άλλο και πραγματικά κανένας δεν νιώθει μοναξιά. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Πιστέψτε με», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Ντ'Ουρμπάνο. Λόγια έντονα, που μιλάνε από μόνα τους…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα