Κι αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν λέει αλήθεια;

Κι αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν λέει αλήθεια;

bet365

Αλήθεια ή φρικτό ψέμα; Ο Κιμ Γιονγκ Ουν νίκησε τον κορονοϊό ή η Β. Κορέα ζει έναν εφιάλτη που μένει εντός συνόρων; Μόνο... ο λαός του ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει.

Συνεχίζεται ασταμάτητη η πανδημία του κορονοϊού, με τα κρούσματα στον πλανήτη να ξεπερνούν το 1.000.000 και ο αριθμός των νεκρών τις 50.000. Την ίδια ώρα, περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, στο εξής καλούνται ή εξαναγκάζονται να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του Covid-19. Την ίδια στιγμή μαι χώρα τονίζει πως δεν έχει κρούσματα, θύματα, ελέγχει απόλυτα την κατάσταση κι έχει χιλιάδες ανθρώπους στην καραντίνα χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Λέει αλήθεια ή όχι ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν;

Ο Σιν Ντονγκ Γιούν, ειδικός από το Ινστιτούτο Ιολογίας από τη Βόρεια Κορέα, είχε σπεύσει να βρεθεί στα σύνορα με την Κίνα από τις αρχές Φλεβάρη. Εκεί έκανε 300 τεστ μην έχοντας σταματημό ούτε καν για να φάει. Και αυτό διότι "έπρεπε να διαπιστωθεί πως η χώρα είναι προστατευμένη από τον νέο ιό". Ανάλογες περιγραφές και ιστορίες μεταφέρθηκαν από την εφημερίδα Rodong Sinmun.

Βόρεια Κορέα: Ανοίγει τα σύνορα για τους τουρίστες | Plus: Διεθνή ...

Και όλα περιστρέφονταν γύρω από μία από τις πιο μεγάλες ιδιαιτερότητες και ίσως ότι πιο παράξενο στην πανδημία του κορονοϊού ή αλλιώς Covid-19​. Πως η Βόρεια Κορέα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού όταν σε όλη την υφήλιο επικρατεί τέτοια επιδημία; Η Βόρεια Κορέα, όπως προκύπτει, πήρε πολύ δυνατά και δραστικά μέτρα.

Τα πήρε δε νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο έθνος. Έκλεισε τα σύνορά της μες στον Γενάρη. Σταμάτησε τις συνεργασίες και τις όποιες δουλειές με την γειτονική Κίνα, παρότι ήταν το πιο μεγάλο κομμάτι του διεθνούς εμπορίου της.

Απέκλεισε όλους τους λαθραίους εμπόρους που λειτουργούσαν αγορές χωρίς άδεια. Περιόρισε τους διπλωμάτες στην Πιονγιάνγκ για έναν μήνα. Το απόλυτο καθεστώς στη Βόρεια Κορέα και η δυνατότητά του να χειρίζεται και να καθορίζει τα πάντα εμπόδισε το οτιδήποτε. Από την άλλη ο αποκλεισμός - απομόνωση δεκαετιών από τον υπόλοιπο κόσμο εξαθλίωσαν το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέα. Άρχισαν να εγείρονται αμφιβολίες για το εάν έχει εξοπλισμό ή ιατρικό υλικό για να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο.

Ο Δρ. Κι Μπ. Μπαρκ, ομιλητής και λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχει δουλέψει με γιατρούς στη Βόρεια Κορέα και τόνιζε πως δεν χρειάζεται παρά ελάχιστος χρόνος για να δει κανείς το προβληματικό σύστημα υγείας. Υπάρχουν αρκετοί πάντως εξωτερικοί παρατηρητές που αμφισβητούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει κανένα κρούσμα του ιού. Ο Δρ. Κι το στηρίζει στο ότι και κρούσματα να υπήρχαν δεν υπάρχει ιατρικό σύστημα να τα πιστοποιήσει. Άλλοι κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι αποκρύπτει πληροφορίες για να διατηρήσει την τάξη.

Ο Σάο Γιάε Πιούνγκ, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αποστατών της Βόρειας Κορέας τονίζει πως η Κυβέρνηση λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν κρούσματα. Επισήμανε μάλιστα πως οι πηγές του αναφέρουν πως μία οικογένεια τριών ατόμων και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων πέθαναν από τον ιό στην παραλιακή πόλη του Τσονγίν στα μέσα Μαρτίου. "Το τελευταίο πράγμα που θέλει η Κυβέρνηση είναι το χάος όταν αρχίσει να καταλαβαίνει ο κόσμος πως πέθαιναν ή πεθαίνουν άνθρωποι", λέει σχετικά.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ξεκάθαρα γνώστης της απειλής του συστήματος υγείας από έναν τέτοιο ιό. Η Βόρεια Κορέα όταν οι ΗΠΑ στις 13 Φλεβάρη ανακοίνωσαν πως θα επιτραπεί η μεταφορά εξοπλισμών και υλικών είχε κάνει ένα σπάνιο για τα δεδομένα της αίτημα. Ζήτησε διαγνωστικά τεστ και βοήθεια για ευπαθείς ομάδες. Τις τελευταίες δε εβδομάδες τα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας μεταδίδουν όλα όσα γίνονται με τον ιό εκτός της χώρας σε Ιταλία, ΗΠΑ και Νότια Κορέα και κάνουν λόγο για τον πανικό που βρίσκονται άπαντες εκτός βέβαια από τη Β. Κορέα.

Για τις ΗΠΑ γίνεται λόγος για πανικόβλητο κόσμο και έτοιμο να πάρει τα όπλα. Αντίθετα οι εικόνες που προβάλλονται από τη Βόρεια Κορέα είναι πλήρης προστασία, στολές και μάσκες και ειδικός ψεκασμός παντού. Επίσης εργοστάσια να φτιάχνουν μάσκες. Ακόμα και εργοστάσια ρούχων. Αλλά και η διάθεση να πηγαίνουν τρόφιμα (αυγά, κρέας και ψάρια) σε όσους πρέπει να είναι σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ίδιων των Βορειοκορεατών υπάρχουν 10.000 άνθρωποι σε καραντίνα στην χώρα. Οι διεθνείς φορείς δηλώνουν κατάπληκτοι από το πως τα καταφέρνει η Β. Κορέα. Η κρατικά ελεγχόμενη Rodong, εφημερίδα της χώρας, μεταδίδει αυτήν ακριβώς την πληροφορία. Ότι στο εξωτερικό άπαντες έχουν μείνει ενθουσιασμένοι από τους χειρισμούς της Βόρειας Κορέας. Όμως από την άλλη υπάρχει υλικό με βίντεο από την πόλη Χίεσαν που είναι κοντά στα κεντρικά σύνορα με την Κίνα που δεν κολακεύει τους... ελέγχους της Βόρειας Κορέας. Σε βίντεο που φέρεται να τράβηξε ο ακτιβιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων, Κιμ Σέουνγκ Έουν και προβλήθηκαν στους New York Times υπάρχει μόνο ένα άτομο αρμόδιο για ψεκασμούς και επιβολή καραντίνας σε έναν βρώμικο χώρο με έναν κόκκινο μαρκαδόρο να γράφει για περιοχή απολύμανσης. Επίσης ένα βαν με επιβαίνοντες χωρίς μάσκες και ένα σπίτι που γράφει απ' έξω 'καραντίνα' και έχει μέσα ανθρώπους με πιθανά συμπτώματα απλά... παρατημένους εκεί.

Ο συγκεκριμένος ακτιβιστής κατήγγειλε πως τουλάχιστον μία από τις επαφές του στην χώρα δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι του αφότου επισκέφθηκε άλλη πόλη και έκτοτε αγνοείται. Η Κυβέρνηση έβαλε πολύ σκληρούς περιορισμούς στις μεταφορές και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το ενημερωτικό μπλακάουτ της χώρας και η αδυναμία να φέρει ειδικούς από το εξωτερικό ουσιαστικά αφήνουν στο... σκοτάδι από κάθε άποψη τη Βόρεια Κορέα και μόνη της ως προς την αντιμετώπιση του ιού.

Τον περασμένο μήνα η ημερήσια ΝΚ, μία ιστοσελίδα της Σεούλ, που προσλαμβάνει ανώνυμους πληροφοριοδότες στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε τον θάνατο 200 στρατιωτών μαζί με 23 άλλα άτομα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκτιμάται πως προσβληθεί από τον ιό. Όμως ο δημοσιογράφος Κανγκ Μι Γιν τόνισε πως όσο σκληρά και εάν έψαξε και αυτός και οι συνεργάτες του με ρεπορτάζ δεν μπόρεσαν να βρουν επιβεβαιωμένα ούτε έναν θάνατο που να αποδίδεται στον ιό.

Σε επίπεδο προπαγάνδας στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα έχει κάνει τα πάντα και είναι ικανή για τα πάντα σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο Γιουνγκ Τσβανγκ Ιλ, ένας αποστάτης της Βόρειας Κορέας και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει πάντως ότι αυτήν την φορά αυτή η αυστηρότητα, η επιθετικότητα και οι περιορισμοί ελευθερίας της Βόρειας Κορέας είναι πιθανό να κατάφεραν να σταματήσουν μία πανδημία που εάν ξεσπούσε μπορεί να μην είχε προηγούμενο. Η Βόρεια Κορέα μάλιστα πριν καλά - καλά ξεσπάσει ο ιός είχε απομονώσει για τα καλά με καραντίνα όλους τους Κινέζους που ήταν στην χώρα.

Ο Αν Κιουνγκ Σου, επικεφαλής Βασικού Κέντρου Έρευνας με βάση τη Σεούλ που παρακολουθεί το ιατρικό σύστημα της Βόρειας Κορέας επισημαίνει πως "είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχουν υποθέσεις κρουσμάτων στην χώρα όμως δεν υπάρχει ούτε έξαρση ούτε κατάσταση ανάλογη ή έστω κοντά με Νότια Κορέα, Ιταλία ή ΗΠΑ. Οι Βορειοκορεάτες είναι πάντα μαθημένοι να ακούνε την Κυβέρνηση σε ότι τους πει. Υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος και το ρίσκο με έναν τέτοιο ιό".

Στη Βόρεια Κορέα πάντως ένα αισθητά μεγάλος κίνδυνος υπάρχει στις τάξεις των στρατιωτών που για μήνες μπορεί αν κοιμούνται πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον και τρώνε μαζί. Αρχής γενομένης πάντως από το ξεκίνημα του Απριλίου η Βόρεια Κορέα άρχισε να παίρνει την εξωτερική βοήθεια για τον ιό. Η Ρωσία της δώρισε 1.500 διαγνωστικά τεστ. Η Κίνα της έστειλε άλλα διαγνωστικά είδη. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός κινητοποιήθηκαν με μηχανήματα, τεστ, μάσκες και άλλα υλικά. Η διαδικασία πάντως παραμένει αρκετά αργή. Ο Έλι Φαν Μπάαρεν, εκπρόσωπος του Ερ. Σταυρού σημειώνει πως η παγκόσμια έλλειψη σε μάσκες, ιατρικό υλικό για τον ιό και άλλα είδη είναι ένας λόγος που υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις.

 

Τελευταία Νέα